Kanonskott skärper IFK-målvakterna

Bollkanonen ska leverera hårdare skott än vad som är möjligt. "Det är sjukt svårt att ta bollen. Från straffpunkten är det helt omöjligt", säger Julius Lindgren.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-07-04 16:29

I århundraden har det nötts skott på målvakter, av olika kvalité och känsla. Men ofta blir dötid och effektivitet på avslutsträning lika varierande som nivån på de som utför den.

Där kan bollmaskinen ge en fördel.

Assisterande tränare Maths Elfvendal köpte in en begagnad bollkanon från en bekant och har sedan ett och ett halvt år lagt in distanskott som en del av IFK-träningen.

– Det viktigaste med all träning är att göra något som utvecklar dig, något som ligger utanför dina ramar. Vi kallar det för "overload". Lyfter du tyngder tar du kanske lite större vikter än normalt för att du ska klara, för att pusha gränserna. Det den här kanonen möjliggör att skjuta iväg bollar hårdare än de du möter normalt, för att vänja sig, förklarar Maths.

Målvakterna byts av mellan skotten på Östgötaporten som kommer i 140 kilometer i timmen som snabbast.

Med back- eller topspin.

– Man får hela tiden träna på distansskott, det går snabbare än vad alla i hela världen skjuter, säger IFK-målvakten Isak Pettersson.

Allsvenskans kanske reaktionssnabbaste målvakt får jobba för att hinna med.

– Det är svårt. Det går snabbt som fasen. Det blir som att det kommer ett snabbt distansskott, bara så där. Det är bra för att se hur man måste förflytta sig. Du måste stå rätt om du ska ha chans på ett sådant skott även om det kommer oväntat.

Även Julius Lindgren har vant sig vid kraften och den något besvärliga bollbanan, som Maths Elfvendal justerar med jämna mellanrum. Det kanske inte blir som avsluten i division 1. Men att träna upp reaktionen köper tid i matchsituationerna för målvakterna.

– Det är sjukt svårt att ta bollen. Från straffpunkten är det helt omöjligt om du skulle ställa den där, konstaterar Julius.

Maths Elfvendal slipper belasta sina knän som tvingade honom att ge upp sin egen målvaktskarriär.

Men ändå används bollkanonen ganska sparsamt på träningarna.

– Det som är negativt är att beslutsfattandet försvinner. Hur du läser av pendeln, bollträff och hårdhet i avslutet. Jag vill inte gärna använda den för nära målvakterna då den kan ge skador på spelarna.

Under träningspasset ligger en viss anspänning och glädje hos målvakterna när kanonen plockas fram. Ungefär som inför ett "bungyjump".

Det var första gången den här säsongen den röda maskinen drogs fram.

– Det är klart att det blir ett visst adrenalinpåslag när en boll kommer mot dig i den farten. Men vi använder den inte för ofta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!