Johanssons succé i Göteborg – som mittback

Jakob Johansson gjorde sin första allsvenska start på knappt sex år – som mittback. –Jag är inte skrämd att spela där i framtiden, säger IFK Göteborgs mittfältare efter 0–0 i derbyt mot Häcken.

IFK Göteborg tappade 2–0 till 2–0 hemma mot Falkenberg i torsdags efter att Jakob Johansson byts in.

Fotboll2020-07-26 14:00

I en regnig tillställning på Bravida arena på Hisingen saknades inte målchanser, framförallt för Häcken som har gått som tåget. Lagets hemmafacit inför matchen var imponerande 13–0 på tre matcher mot Hammarby (3–0), Elfsborg (6–0) och senast mot AIK (4–0).

Men i derbyt mot Göteborg tog det stopp, mot bland andra Jakob Johansson i försvaret.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi, som har tvingats använda tvåsiffrigt antal mittbackspar den här säsongen, placerade Johansson i mittlåset med motiveringen att belastningen är mindre än på innermittfältet.

Häcken sköt mest

– Det är klart att man är lite osäker innan. Jag har spelat mittback tidigare men i grund och botten ser jag mig fortfarande som en innermittfältare. Det är där jag har spelat större delen av min karriär, säger Jakob Johansson.

Häcken hade de klart vassaste chanserna med 15 avslut, varav sju på mål, gentemot "Blåvitts" sju avslut med två på mål. I slutet av första halvlek kom Jasse Tuominen ensam med målvakten i matchens kanske farligaste chans men skottet gick över ribban.

I halvtid haltade även IFK Göteborgs yttermittfältare Giorgi Kharaishvili ut med oklart skadeläge.

IFK Göteborg har inlett knackigt med endast två vinster. Senast tappade laget 2–0-ledning till 2–2 mot bottenlaget Falkenberg när Johansson hoppade in med drygt 20 minuter kvar i matchen.

Osäkert om landslagsklassen

30-årige Jakob Johansson sköt Sverige till VM i Ryssland med ett avgörande play off-mål mot Italien 2017. De senaste åren har han varit hårt drabbad av knäskador. Han flyttade hem till allsvenskan och "Blåvitt" inför säsongen efter utlandsvistelser i AEK Aten och franska Rennes.

Om han håller landslagskvalitet vill han inte sia om.

– Det är jättesvårt att säga. Det är första matchen med 90 minuter och jätteskönt att veta att man håller. Men visst finns det saker att förbättra spelmässigt och beslutsmässigt, säger han.

– Det viktigaste jag tar med mig i dag är att kroppen känns bra och knät känns jättebra, säger Jakob Johansson.

För IFK Göteborgs del väntar närmast ett dubbelmöte med Malmö FF, först final i Svenska cupen på torsdag och därefter möts lagen i allsvenskan. Båda matcherna spelas i Göteborg.