Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag pratar hellre med folk än tar till batongen"

Johan Schollin hörs, syns och märks mest när det hänt mindre roliga saker i och kring IFK Norrköping. I det nysläppta avsnittet av Mellan Raderna ger klubbens säkerhets- och evenemangschef sin bild av sitt jobb och roll. "Jag pratar hellre med folk än tar till batongen", säger Schollin.

Johan Schollin gästar senaste avsnittet av Mellan Raderna.

Johan Schollin gästar senaste avsnittet av Mellan Raderna.

Foto: Bildbyrån/Kenny Wiis/Montage

Fotboll2021-11-06 08:00

Efternamnet klingar bekant – och visst finns det ett släktskap med skådespelerskan Christina Schollin, mormor till kändissyskonen Bianca och Benjamin Ingrosso.

Johan Schollin är stockholmaren och den före detta polisen som hamnade i Norrköping som supporterpolis och senare anställdes som säkerhets- och evenemangschef hos IFK.

Ett jobb som mest ger rubriker när det inte fungerat fullt ut.

I senaste avsnittet av Mellan Raderna blir det ett intressant samtal om vad som står på arbetsordningen, läktarkulturen i Norrköping, pyroteknik och relationen mellan supportrar och klubb.

– Jag har med mig det från min polisiära bana – jag pratar hellre med folk än tar till batongen. Man har gjort något fel. Det blir en konsekvens av det, men jag tror inte det finns så många människor som är genomonda. Det handlar om att ta tillvara på det goda inom alla och jobba vidare utefter det, säger Johan Schollin.

Och ger även sin syn på den ständigt pågående debatten om pyroteknik och den infekterade frågan om villkorstrappans vara eller icke vara som utvecklat sig till en följetong i svensk fotboll. 

– Det brinner på många läktare i Sverige just nu och en stor del i det är en protest mot polisen. Inför varje match, här hemma, genomsöker jag och mina kollegor lokalerna. Vi lyfter till och med på takplattor och kollar toaletter så ingenting är planterat. Vi visiterar, vi har metalldetektorer på alla som är på ståplats. På sittplats har vi selektiv visitering, säger Schollin.

Tar ni några?

– Väldigt sällan. Dels är det relativt små pjäser. Jag gissar att tar man in pyrotekniken den vägen så är den placerad på platser på kroppen där vi inte får söka. 

Hur ser du på det?

– Det är inte okej att det kommer in. Jag kan inte säga någonting annat i den roll jag har eller i stort, i och med att det är ett lagbrott är det absolut inte okej. 

Anser du att det är farligt?

– När det sker på vår läktare så sköts det oftast på ett bra och ganska säkert sätt. Man står ofta nere vid ett räcke. När den brunnit ut så släpper man ned den på betongen. Sedan bildas det rök – och ingen rök är särskilt nyttig. Men det finns ingen direkta undersökningar på vad den innehåller. Man måste veta lite vad det är vi pratar om för att hitta lösningar. 

Vad händer om ni ser någon tända en bengal?

– Bedömer vi att vi kan agera där och då så går vi upp på läktaren och tar hand om personen och lämnar över till polisen. Oftast är det inte läge. En sån bengal kan bli flera tusen grader varm. Då vill man inte gå upp på en läktare för att riskera att starta en större sak av det hela som kan innebära verklig fara. Jag och mina kollegor sitter uppe i säkerhetshytten och jobbar med kameraarbete.

Den här säsongen var IFK Norrköping involverat i en händelse som fick stora rubriker. I samband med 0–5-förlusten borta mot Häcken försökte en maskerad supporter ta sig in på planen, men brottades ned av Fredrik Nilsson, klubbens SLO.

– Det var en tuff kväll på och utanför planen. Det som hände är ingenting som är okej. Vi har haft samtal med personen som Fredrik tar hand om, och även den personen anser att det inte var så smart gjort. Det är den första längre avstängningen vi haft på ett tag. I grunden är det inte svart eller vitt, att man gör någonting dåligt och så får man livstid för det och aldrig mer kommer tillbaka. Vi vill ha så många som möjligt på våra läktare, men att man sköter sig, understryker Johan Schollin.

Snart möter IFK Norrköping Djurgården hemma i en viktig SM-guldpräglad match för stockholmarna. 
För många väcker det obehagliga minnen från sista allsvenska omgången 2019.

– Det sitter kvar en tagg i hjärtat hos folk. Framför allt nu när Djurgården kommer hit igen är det många som tänker på de här bitarna. 2019 blev inte bra. Det kom fler djurgårdare än vad vi hade trott innan. Vi visste att det var en guldmatch, inga konstigheter, men att det fanns motståndarsupportar egentligen på samtliga läktare, även på Curvan – var inte vad vi hade trott.

Har ni mandat att inte sälja till vem som helst?

– Vi kan hänvisa folk till var de ska sitta. Nu har vi släppt biljetter till årskortsinnehavare och medlemmar, som har lite förtur att köpa. Likadant inom Djurgården – de har fått sina sitt-och ståplats att sälja nu. Det går även till medlemmar och årskortsinnehavare för att vi ska lite kontroll på det.

Så de som är oroliga att ett nytt 2019 sker om ett par veckor: vad har du att säga till dom?

– Dels så ska man tänka på att då var det en extrem situation. Om jag räknat rätt så ska de inte kunna säkra ett guld. Det var väldigt mycket Hammarby-supportrar här och det gick bra. Inför 2019-matchen så jagade jag ordningsvakter och publikvärdar i månaders tid. Jag tog in all personal jag kunde. Samtidigt så spelades det om guld i Örebro och i Stockholm. Det är en brist på ordningsvakter med arenautbildning som polisen kräver i såna matcher. 

Hela samtalet med Johan Schollin finns att lyssna på där poddar finns. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!