Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen minnessten över ikonen: "Det var hans andra hem"

Medborgarförslaget om en minnessten eller minnesplats för Tore Keller väntas avslås. "Vi är givetvis jättebesvikna", säger Bertil Ekström från Sleipners historikgrupp.

Tore Keller med SM-pokalen 1938.

Tore Keller med SM-pokalen 1938.

Foto: Arkivbild

Fotboll2022-11-10 16:00

Tore Keller (1905–1988) är en ikon inom Norrköpingsfotbollen och Sleipners absolut största profil någonsin. Han var bland annat med när klubben vann stadens första SM-guld någonsin 1938 och med landslaget tog han OS-brons 1924 samt deltog i VM 1934 och 1938.

För ett år sedan, i december 2021, blev Keller dessutom invald i fotbollens Hall of Fame.

Sleipner arrangerade även sin egen Tore Keller Hall of Fame game, i samband med derbyt mot Smedby i våras, där bland annat Sleipnerfostrade landslagsspelaren Kristoffer Olsson var med. 

Norrköpings kommun väntas dock avslå ett medborgarförslag om en särskild minnesplats eller minnessten i anslutning till Platinumcars Arena (Idrottsparken). 

Det är i alla fall vad utrednings- och utvecklingsenheten föreslår till kommunstyrelsen – även om det definitiva beslutet inte kommer förrän på måndag. 

I underlaget till förslaget konstateras det bland annat att det saknas övergripande styrdokument för hur man ska hantera den här typen av ärenden. Det finns inga riktlinjer för hur olika Norrköpingsprofilers insatser ska jämföras med varandra. Det blir snarare en bedömning från fall till fall om kommunen ska vara med och bekosta ett minnesmonument eller liknande. 

I tjänsteskrivelsen slås det också fast, som en jämförelse, att Gunnar Nordahl-statyn utanför arenan har bekostats helt av IFK Norrköping (som dessutom äger arenan där Keller föreslås ska hedras).

Sammantaget är det dock ingen given slutsats att avslå medborgarförslaget men det konstateras att "kultur- och fritidsnämnden har slagit fast att restriktivitet ska gälla".

Det är Sleipners historikgrupp som har skickat in medborgarförslaget. 

– Det här är givetvis jättetråkigt. Två gånger tidigare har det blivit avslag på en Keller-staty. Nu, efter att han blev invald i Hall of Fame, kände vi att det åtminstone var dags för en minnessten eller minnesplats, säger Bertil Ekström från gruppen.

De ger sig dock inte och hoppas att de själva får chansen att komma och tala för sin sak innan beslutet tas på måndag.

– Så var det sagt i alla fall. Tore Kellers andra hem var på Idrottsparken och det är där han hör hemma. Vi sa också i förslaget att vi kan vara med och bekosta en del av exempelvis en minnessten, men vi behöver ju ytan. IFK äger det mesta runt arenan men det finns bra platser runt om som är kommunens, exempelvis på Södra Promenaden. Det vore fint på vägen till match, säger Bertil Ekström.

I utredningsförslaget står det också att om kommunstyrelsen väljer att bifalla medborgarförslaget kan minnesmärket över simmaren Björn Borg utöva modell för utformningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!