Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inga såna konsekvenser av corona – ännu"

Att seniorserierna inom Östergötlands FF ska starta 22 maj är inget du ska satsa dina livsbesparingar på, menar förbundets tävlingsansvarige Tjonne Andersson. "Det ser fullständigt nattsvart ut", säger Tjonne.

När kommer fotbollen som inte klassas som "elitnivå" att få sparka igång? Det är frågan.

När kommer fotbollen som inte klassas som "elitnivå" att få sparka igång? Det är frågan.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-05-01 07:30

Det Tjonne Andersson åsyftar som "nattsvart" är coronaläget i Östergötland som region. För några dagar sedan rapporterades det om att Östergötland är näst mest drabbat i Sverige för tillfället, efter Västernorrland.

– Det är klart att det finns en oro bland många klubbar och distrikt. Jag hade ett möte med alla mina kollegor i Götaland häromdagen. Det är flera som målar upp riktiga skräckscenarion där de har rekordmycket tapp av lag, säger Tjonne Andersson och fortsätter:

– Där är inte vi ännu, vi har väldigt få lag som dragit sig ut. Och totalt sett har vi fler seniorlag än vad vi har haft på flera år. Vi har alltid haft minus i antal lag, men i år har vi faktiskt en ökning av antal lag.

De enda klubbarna inom ÖFF:s ramar som försvunnit är IFK Motalas damer samt herrlagen Chile Unido och Yezidiska i Norrköping.

– Faktiskt så är det oerhört stillsamt här. Min kollega i Skåne han var helt förtvivlad. Så visst finns det en oro och det är väl inget unikt för fotbollen. Det gäller allt som är pausat. Jag själv är ju fritidsmusiker och när vi får börja spela igen, hur många kommer tillbaka när man har släppt de här rutinerna man har? Samma sak är det inom fotbollen. Många tröttar ju när de bara får träna och träna utan matcher. Men jag personligen har inte fått några skräcksignaler från östgötska klubbar, säger Tjonne Andersson.

Andersson lägger dock till en brasklapp.

– Vi ska dock inte jubla för tidigt. Vi vet inte hur det ser ut när vi väl får dra igång.

Att alla serier som just nu är lagda på is ska tinas upp och starta 22 maj (helgen där) har Tjonne Andersson oerhört svårt att se. Han räknar med ett besked någon vecka innan det datumet.

– Det är vårt brytdatum för om vi ska kunna genomföra hela serieprogrammet. Kan vi inte komma igång då, så blir det enkelserier som i fjol för rubbet. Jag brukar inte vara pessimistisk, men i det här fallet är jag det. Ungdomssidan fick starta lite tidigare i fjol, men jag vill inte uttala mig om ungdomsfotbollen, säger Andersson som har seniorsidan som ansvarsområde.

Tjonne tar upp en sista fundering han sitter på:

– Jag tycker att det är konstigt att man driver publikfrågan så pass hårt innan man driver frågan om att få igång all fotboll. Det måste vara prio att få igång allt spel innan man tar andra detaljer, säger han.

Carro Phalén, tävlingsutvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollförbund, har övergripande koll för situationen hos det yngre gardet. Hon ger en rapport för hur läget har varit för det yngre gardet fotbollsspelare:

– Det finns ju en oerhörd längtan efter att spela matcher. Vi har ju en uppåtgående trend med fler antal anmälda lag i år till skillnad mot föregående år, säger Carro Phalén.

Carro Phalén säger att hon hoppas att glädjen till fotbollen håller kvar de flesta i sporten. Hittills har ingen negativ trend märkts av. Hon tror att det var viktigt att de unga fick komma igång i maj i fjol och därmed fick en hel del matcher ändå.

– Vi har inte sett några konsekvenser av corona på papper ännu. Sen är det säkert för tidigt för att säga något redan nu, säger hon.

Phalén inser att alla inblandade får ett stort ansvar kring arrangemangen när matcherna väl drar igång. Barn- och ungdomsserierna får ett lite annorlunda upplägg när det väl är dags:

– Där har vi valt att, om vi får sparka igång under våren, så kommer de matcherna att genomföras utom tävlan. Sen blir det liksom tävling från 13 år och uppåt på höstsäsongen. Det är för att vi inte ska tvingas skjuta upp och spela ifatt de omgångarna som stryks nu. Vi har ju samsyn och övriga idrotter att ta hänsyn till och så vidare. Vi har valt att spela likt träningsmatcher så fort vi får öppna upp. För vi kan inte garantera sportslig rättvisa under våren som vi ser det. Vi har försökt att mjuka upp det lite för att kunna spela så fort som möjligt, utan att tvingas skjuta det för långt in på vintern, säger Carro Phalén.

Karta: Östergötlands Fotbollförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!