LÄS OM IFK:S PLANER FÖR DAMALLSVENSKAN HÄR
I damallsvenskan den gångna säsongen kom Häcken tvåa och Hammarby femma. Samtidigt gick det tyngre för Djurgården (tia), Brommapojkarna (tolva) och AIK (14:e och sist). Klubbar som gjort IFK:s resa tidigare och nått högsta serien parallellt med att man också har ett starkt herrlag.
Underifrån kommer en rad andra stora klubbar med sikte på att nå allra högst upp.
Vad driver på utvecklingen? Och hur funkar det i de klubbar som gjort det längre än IFK på högsta nivån? Markus Nilsson är vice vd i Hammarby, en klubb som lyckats bra med att inte minst skapa intresse runt sitt damlag som snittade 2 391 personer på sina hemmamatcher.
Hammarby har haft ett damlag sedan 70-talet men fram till för några år sedan i en alliansförening.
– Vi har haft båda lagen i samma organisation sedan 2016–2017, säger Markus Nilsson.
Varför lyckas ni vara framgångsrika på båda fronterna?
– Dels så jobbar vi hårt med den kommersiella biten som gör att vi kan investera pengar i den sportsliga verksamheten. Det är den ena delen. Sedan finns det flera andra fördelar med att ha en stabil administrativ organisation som kan jobba för att stötta den sportsliga delen. I slutändan är det ändå så enkelt som att mest pengar oftast vinner. Vi behöver hitta ett hållbart sätt och där har vi gjort en ganska stabil satsning fram till idag.
– Jag tror att det finns en stor acceptans i organisationen, från styrelse och ner till golvet att vi ska göra det här jobbet. Sedan har det tagit ett tag att sätta allt, att gå från att bara ha herr- och pojkfotboll till att även ha damer och flickakademi. Det blir som att slå ihop två företag och är en process som alla dubbelklubbar går igenom.
Samtidigt som internationella ligor sprungit iväg har det ekonomiska påverkats i damallsvenskan också, även om den halkat efter lite i det stora perspektivet. Alla har inte hängt med i den tillväxten där flera klubbar har haft svårt att klara sin ekonomi. I den utvecklingen ligger också att många av de större klubbarna idag gör stora och aktiva satsningar på sina damlag parallellt med herrsatsningarna.
Markus Nilsson medger att lönerna gått upp, men inte så mycket.
– Generellt i damallsvenskan är det inte så dramatiskt, även om snittlönerna har gått upp senaste åren. Men jag tror framför allt att det är stor skillnad mellan topplagen ekonomiskt och de där under. Vi har ambitionen själva att klättra högre och då kommer det krävas att vi investerar mer men vi måste göra det i rätt takt. Det kommer flera klubbar underifrån som gör det här nu, Malmö, Elfsborg, IFK Göteborg ... Trelleborg gick precis upp i elitettan. Som tabellen ser ut idag kommer den nog förändras över tid.
BK Häcken har en helt annan historia. Klubben hade ett herrallsvenskt lag och sina damer i division 2 när de regerande svenska mästarinnorna Kopparberg/Göteborg drog sig ur högsta serien.
Häcken tog, efter en del turer, över hela laget och har nu tre seniorlag. Herrarna som svenska mästare 2022, damerna som damallsvensk tvåa samt också i Champions League – och det tidigare förstalaget på damsidan nu i division 1 där man också var en hårsmån från att kvala sig upp i elitettan.
Hur var det att ta över ett redan befintligt lag?
– Det är klart att det inte är något man är van vid eller har gjort tidigare. Vår utmaning var att vi redan hade ett befintligt damlag och att hantera den delen av det. Sedan var det att få in både kultur och de fotbollsmässiga grunderna vad vi står för som klubb även i det nya laget, berättar klubbchefen Marcus Jodin för Sporten.
Idag är laget i division 1 mer till för klubbens yngre spelare där man kan se till att steget upp till damallsvenskan inte blir för stort.
– Vi kallar det idag för utvecklingslaget. Fokus är unga spelare. F19-serien är inte tillräckligt bra, det är lite för stor skillnad på damallsvenskan och F19-allsvenskan. Det här är egentligen samma som Rosengård också har med sitt andralag. Vi ser det här som en konkurrensfördel.
Även om bakgrunden är annorlunda är Häcken också ett bra exempel på att det går bra att satsa på dubbla fronter – och att göra det framgångsrikt. Det har såklart inte minst 2022 års säsong visat.
– Dels tror jag att vårt stora fokus på utveckling har gett rätt förutsättningar i form av vår träningsanläggning, men också hur ledarstaben runt våra lag ser ut. Vi hittar bra synergier där vi inte behövt två helt isolerade staber utan kan dra nytta av varandra. Framför allt runt medicinska teamet och fysio har vi kunnat bygga större kompetens fördelade på två lag, säger Marcus Jodin. Sedan har vi gjort en rejäl satsning, inte bara på allt runt omkring där vi sagt att det ska vara samma förutsättningar för både dam och herr men också hur vi byggt seniortrupp och så vidare. Ekonomi och sportsliga framgångar brukar hänga ihop i de flesta fallen.
– Det finns klubbar i damallsvenskan som inte har spelare som lever på fotbollen som ändå klarar sig bra, men det är helt klart att vi går åt det hållet. Och för att kunna attrahera bra fotbollsspelare är det en viktig sak, precis som de yttre förutsättningarna. Lönemässigt tror jag att man, som Norrköping nu, behöver vara förberedd på att det skett en explosionsartad utveckling. Om vi backar bara det ett och ett halvt året, sedan vi tog över och till nu, har de stora satsningarna i Europa dragit med sig och dragit upp lönebilden även här i Sverige, säger Häckens klubbchef.
Han fortsätter:
– Det gäller att hitta en balans i ekonomin. För intäkterna kommer att komma till damfotbollen och växa väldigt mycket, men det är inte på den nivån att man är helt nöjd med det än. Det gäller att parera kostnader med intäkter och vara förberedd på att investera nu för att kunna ta del av den pengen längre fram när det växer successivt.
Häcken är en förhållandevis rik klubb och kan också lägga bra med resurser på sina lag.
– Vi ser att vi går fantastiskt bra totalt sett på partners och där har vi gjort en jättefin resa sedan vi tog över damerna. Vi har en helt annan produkt att sälja. Vi är långt framme i att snurra runt det, men enstaka år kommer det vara vårt herrlag som inte går runt, andra år vårt damlag. Man behöver titta på det cykliskt över en längre tid.
Varför har den här utvecklingen inte kommit förrän nu?
– Det är som oftast i fotbollen, när det börjar ta fart någonstans i de större ligorna brukar Uefa haka på. Då följer hela paketet med. Det Uefa satt av till Champions League på damsidan är för lite än, men procentuellt har det de senaste åren ökat enormt mycket. Någonstans blir det en rörelse som speglar det vi ser nu.
Tror du damallsvenskan om några år kommer se mer ut som herrarnas sett till vilka lag som är där?
– Ja, mer och mer. Sedan hoppas jag naturligtvis att man ska kunna vara på den här nivån även om man inte har ett herrallsvenskt lag också men jag tror att det kommer att bli tuffare så länge ekonomin är så mycket större runt herrarna, vilket möjliggör satsningar på anläggningar och staber som man kan dra nytta av även kring damerna.
Större klubbar kommer också underifrån. De som kanske stormar snabbast uppåt är IFK Göteborg och Malmö FF som historiskt sett är riktigt starka varumärken som de senaste åren gjort medvetna satsningar på damsidan. Malmö drog igång igen för tre år sedan och har rusat genom seriesystemet – från division 4 till nästa år division 1-spel.
Här kan IFK Norrköping ha ett litet försprång som är ett par år före.
Daniel Andersson, sportdirektör i MFF, berättar varför klubben återupptog satsningen:
– Vi vill vara en förening som är öppen och inkluderande för alla. Egentligen är det ju en självklarhet. Man borde fråga varför vi inte gjorde det tidigare istället.
Varför gjorde ni inte det?
– Det var tråkigt att damerna bröt sig ur för flera år sedan, jag var inte med då, men det viktiga är här och nu och att vi faktiskt gör det. Vi har en tydlig flicksatsning från fotbollsskola och upp till F17. En aspekt är att vi vill göra det. Sedan är det också en samhällsgrej, det förväntas att man ska ha det och att det ska vara en självklarhet. Sponsorer vill se det precis som att de vill se att man jobbar med hållbarhet och alla de bitarna.
Precis som på herrsidan är MFF:s tydliga vision att bli bäst i Sverige. När – för det är troligen mer frågan om när än om – man når damallsvenskan är det med ett tydligt sikte på att nå högst upp.
– Så är det. Sedan får det ta den tiden det tar. Vi vill vara med och vinna och vi vill ta oss ut i Europa, säger Daniel Andersson till Sporten. Sedan får man se litegrann, det är en tuff division 1-serie vi hamnar i nu när de slagit ihop serierna. IFK Göteborg, Örgryte och Häcken (utvecklingslaget) är i samma.
I Malmös fall har man Rosengård i samma stad, en klubb som vann SM-guldet i år och som är en etablerad klubb som inte har en herrsatsning i botten. Daniel Andersson ser att det finns plats för båda i en framtid och att de klubbar som idag är enbart traditionella damklubbar kommer ha möjlighet att hävda sig även i framtiden.
– Det finns de med enormt starka varumärken redan idag, som Rosengård och KDFF (Kristianstad) till exempel. Sedan tror jag att det är positivt när större klubbar kommer upp, det kan förhoppningsvis skapa ett ännu större intresse och ge mer publik.