Idrottspsykologen och idrottspsykologiska rådgivaren, Daniel Ekvall, var på Platinumcars Arena under måndagens träning. Sporten passade då på att förhöra oss om det mentala spelet så här i sluttampen av säsongen.
Så här säger Ekvall om den mentala hälsan i spelartruppen när fyra allsvenska omgångar återstår.
– Utifrån den situationen vi är i, så känns det ändå okej. Det är hoppfullt och fullt fokus på träning. Lite klyschigt, men vi tar en match i taget och jobbar med det vi själva kan påverka. Humöret är ändå uppe tycker jag, säger Daniel Ekvall och lägger till:
– Jag har ju varit här sen 2009 eller nåt, det är många år som jag har jobbat med de här frågorna. Men det är klart att det är extra viktigt med kommunikationen nu, att hjälpa varandra och att fortsätta vara aktiv. Det vet man ju själv, om det möjligtvis känns lite tungt ibland, så finns det risk att man gör mindre av saker och kanske blir tyst. Tvärtom, de beteendena som jag själv har kontroll över, de behöver man göra extra mycket av.
Daniel Ekvall berättar att Glen Riddersholm är mycket intresserad av den psykologiska aspekten av fotbollen. De har hittat ett arbetssätt att jobba på tillsammans.
I ert läge nu, det finns en balansgång mellan att prata för mycket och för lite om det mentala?
– Det är ju vårt uppdrag att hitta rätt där. Man ska inte förstora upp nånting som inte finns samtidigt som man måste inse läget som man är i. Vi måste känna av det där. Mycket handlar om tydlighet i vad som ska göras i spelet. Man måste också kunna acceptera lite negativa tankar och känslor, men ändå kunna göra rätt grejer. Mental styrka handlar inte om att slå bort negativa tankar utan snarare om att göra rätt aktioner tillsammans, enligt senaste idrottspsykologin.
Ett fotbollslag innehåller många personligheter med olika bakgrund. Det innebär olika knappar att trycka på när det kommer till att hjälpa individen på bästa sätt. På gruppnivå är aktiviteten hög, likaså deltagandet. Daniel Ekvall upplever att alla spelare tar ansvar och gör sitt bästa.
En eventuell rädsla för att det ska bli ett nervigt kval senare i höst, hur får man bort den?
– Återigen, mental styrka handlar inte om att slå bort allting. Det viktiga är att fortsätta våga ta bollen framåt, gå in i dueller, prata och lite klyschigt jobba med det jag själv kan påverka. Sen har jag all respekt för att hjärnan kan komma med tankar och man kan få känslor. Men även om jag kanske är lite nervös och stressad, ska man våga ta det där avslutet. Vi ska också coacha varandra på plan, man går inte ut ensam där utan alla ska hjälpa alla. Lagsammanhållningen blir kanske extra viktig i ett sånt här läge. Men ska bidra till varandras självförtroende.
Ni vill inte skruva för mycket på ert upplägg nu i slutet, utan har en linje som ni tror på?
– Vi gör på ett liknande sätt som vi brukar. Sen kanske vi har lite mer individuella samtal, nån mer gruppträff och lite mer snack med ledarna och så där. Upplägget är detsamma, men det kanske tar lite mer tid.
De individuella samtalen kan vara allt från korta avstämningar efter en träning till längre samtal där man går mer på djupet.
– Det här året har ju varit tufft. Men av det jag ser och hör, så är det ett jätteengagemang i det här laget. Viljan är fantastisk. Ur det perspektivet känns det hoppfullt, avslutar Daniel Ekvall.