När domare Glenn Nyberg satte pipan i munnen inne på den åttonde övertidsminuten mot AIK kunde IFK andas ut.
Spelarna på planen, fansen på läktaren.
Efter en säsong som har prövat allt och alla i och runt klubben säkrades det allsvenska kontraktet via 1–0-segern inför en näst intill fullsatt arena. Och hotet om degradering är till slut avvärjt.
– Det betyder allt. Otroligt skönt. Vi hade det i egna händer och tog tag i det. Spelarna gjorde en heroisk insats både mot Värnamo och nu mot AIK, säger ordföranden Sakarias Mårdh dagen efter att allt blev klart.
IFK låg länge och väl illa till, som värst såg det ut under sommaren, men hösten har inneburit en större stabilitet i spelet. IFK är sjua i allsvenskan om man bara tittar på de sista 15 omgångarna, på samma poäng som femman Gais.
Har du varit orolig längs vägen?
– Man skulle ljuga om man sa att man inte har varit orolig men någonstans har det funnits en känsla av att vi ska reda ut det här.
Andreas Alm var inne på att ni efter 14 omgångar slog fast att det bara var att hänga kvar som gällde, vad har det betytt?
– Ja, men hade vi inte haft den sjukdomsinsikten hade de (den sportsliga ledningen) inte gjort de åtgärder som de gjort nu. Det har varit viktigt för att få alla att förstå allvaret i det hela.
Hur mycket har ni behövt sätta saker på paus med tanke på att ni inte vetat i vilken division ni spelar förrän nu?
– Vi har behövt ha en dubbel planering och nu kan vi stryka planeringen för det värsta scenariot och börja jobba med plan A. Det är skönt och det gör också att vi kan börja genomföra saker som har legat och väntat lite.
Vilka är de sakerna?
– Nu måste vi se till att skapa bra förutsättningar för 2025 både för herrarna och damerna. En nedflyttning hade påverkat hela organisationen. Det finns många saker som det behöver börja jobbas med. En är självklart att gå vidare med spelare med utgående kontrakt. Det vore knepigt att förhandla klart när vi inte visste var vi skulle spela 2025. Nu vet vi det.
Sakarias Mårdh flaggar också för att det kan hända saker i den sportsliga ledningen. Magni Fannberg var tydlig för NT direkt efter segern mot AIK att han gärna stannar och hittar en långsiktig lösning.
Han bekräftade att samtal har pågått sedan i september.
Vad kommer hända i organisationen runt det sportsliga?
– Det kommer vi att ta tag i och informera om vad det lider. Det kommer att hända lite saker.
Kan du säga vad det handlar om?
– Inte i dagsläget.
Magni verkar sugen på att stanna, är ni intresserade av att behålla honom?
– Magni har varit en jättebra tillgång under sommaren och hösten. En fantastisk resurs för klubben som har varit en av framgångsfaktorerna för hösten.
Tony Martinsson finns också i pusslet, hur ser ni på hans roll?
– Det är inget jag vill gå in på nu heller.
IFK kommer att ha ett styrelsemöte för att ta fler beslut om framtiden kommande vecka. Där kommer fler vägar att mejslas fram.
– Det är en del saker, som du säger, som har varit på ”vänt” som vi nu måste besluta om. Det kommer att ske en hel del aktiviteter i klubbledningen och i styrelserummet här och nu för att anpassa oss till den lite trevligare verkligheten som vi vaknade upp till i dag.
Prognosen, som ni också flaggade för i somras, visar på 30 miljoner minus i år. Vad innebär det framåt när ramarna ska sättas? Vad kommer en sportchef i IFK ha att röra sig med?
– Resultat och likviditet är inte riktigt samma sak, samtidigt följer det antagen budget från årsmötet i våras, säger Sakarias Mårdh.
Där beslutades om 23 miljoner i budgeterat underskott, en prognos som fick revideras under sensommaren.
– Vi kommer att budgetera en del både för herr och dam för att hantera det vi behöver göra för att lagen ska vara bättre inför 2025. Men samtidigt har vi en tro på att den här truppen är bättre än placeringen säger, utan att för den sakens skull ha en övertro. Man ska inte förvänta sig revolutioner, eftersom vi tror på kontinuitet och inte har obegränsade resurser heller såklart.
Samtidigt har man inte råd att göra sådana minus varje år, då finns ingen likviditet kvar till slut?
– Vi har en långsiktig plan på hur vi ska göra för att underskottet ska gå ner i föreningen. Tanken är att nästa års budget ska vara på ett lägre underskott än nu och ett antal år framåt ska vi ha en break even-ekonomi.
Hur långt fram är det?
– Planen är 2026–2027. Och att transfers som görs ska innebära att vi går plus. Vi har haft ett driftunderskott så länge någon kan minnas.
Sakarias Mårdh säger också att styrelsen kommer att göra ytterligare ett analysarbete under höst och vinter efter den tuffa säsongen på herrsidan.
– Självklart. Analyser görs hela tiden men det kommer att ske nu också. Varför såg det ut som det gjorde i våras? Varför såg det ut så här under hösten och vilka var framgångsfaktorerna som vi kan ta med oss där. Vad måste vi fortsätta att jobba med? Det kommer att behöva göras en ordentlig obduktion av 2024 års sportsliga verksamhet för att inte hamna här 2025.
En ny valberedning har jobbat sedan ett tag tillbaka, har du haft samtal med dem?
– Vi har en dialog, vilket man ska ha. Vi samarbetar med dem. Det är inget som kommuniceras av styrelsen, valberedningen är sin egen och den har sin egen gång.
Har du fått någon signal därifrån personligen om framtiden?
– Nej. Och det ska vi inte ha heller.
Har du sagt vad du vill?
– Det som valberedningen och styrelsen pratar om är upp till valberedningen att kommunicera sen, det ligger längre fram i tiden.
Är det en svår sits ändå att bygga framtiden när det inte är säkert att du och delar av styrelsen är kvar när det väl ska vara på plats till nästa år?
– Nej. Vi har ett mandat att jobba fram till årsmötet vad som än händer. Och i det mandatet ligger att vi ska göra det bästa som det går för IFK Norrköping. Oavsett vem som sitter i styrelserummet 2025 ska det vara så bra förberett som möjligt. Det är egentligen ingen skillnad, sedan är situationen kanske lite annan nu men normalt sitter man som ordförande ett år i taget och vi jobbar på samma sätt nu.
Du har inte haft några planer på att kliva av tidigare?
– Nej, en förening måste fungera fram till att en styrelse fått mandat. Det finns obligatoriska möten med Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam där ordföranden måste med och representera. Skulle någon hoppa av tidigare blir det konsekvenser för klubben som inte är positiva. Vi måste fortsätta jobba fram till att det är ett nytt årsmöte.