IFK-kandidaten om jobbet: "Vill vinna processen"

Till IFK eller inte? Arnar Gunnlaugsson är i alla fall tydlig med vad han hoppas på. "Jag jagar inte efter ett svar från dem. Jag gör mitt jobb här och väntar lugnt", säger han.

Arnar Gunnlaugsson gör ingen hemlighet av att han vill ha jobbet i IFK.

Arnar Gunnlaugsson gör ingen hemlighet av att han vill ha jobbet i IFK.

Foto: Mathilda Ahlberg

Fotboll2023-12-18 16:16

Det är en process som har pågått ganska länge nu. Sportchefen Tony Martinsson har sagt flera gånger att klubben kommer att vara noggrann i processen och inte ta några förhastade beslut när det gäller vem som blir ny tränare i IFK.

Flera har varit aktuella.

Den som levt längst och kanske varit hetast ett tag nu är Viking Reykjaviks Arnar Gunnlaugsson.

Sporten pratade tidigare under dagen med klubbens sportchef Kari Arnason som konstaterade att han inte har hört något från IFK på två–tre veckor nu.

– Jag har sagt att det är okej att de pratar med honom (Gunnlaugsson), men de vet också att han är under kontrakt med oss. Då måste de gå via mig först. De är medvetna om situationen, men om de kommer att komma med ett bud – det återstår att se, sa han då.

Nu utvecklar huvudpersonen själv, Arnar Gunnlaugsson, sina tankar. Han gör inga hemligheter för fotbolti.net vad han själv önskar ska hända. 

– Läget är så att jag har haft fyra möten med Norrköping. Det har varit en stor ära och en intressant process, något man inte har varit med om tidigare. Sedan får vi se vem de väljer. Om de väljer mig måste de kontakta Viking och lägga ett bud. Under tiden är jag en Viking-tränare med två år kvar på kontraktet och är väldigt nöjd här, säger Gunnlaugsson.

– Jag är en stark konkurrent och sedan jag startade den här förhandlingsprocessen vill jag vinna den. Om jag gör det så måste en överenskommelse göras med Viking, med mig om jag och min familj ska bestämma oss för att flytta. Men först och främst vill jag vinna den här förhandlingsprocessen. 

Han var själv med på en presskonferens med sin nuvarande klubb under måndagen. Där presenterade klubben tre starka nyförvärv, ett av dem den tidigare IFK-mittbacken Jón Gudni Fjóluson. Och just så är det för Arnar Gunnlaugsson just nu, medan han väntar och ser om det eventuellt blir något med IFK-kontakterna jobbar han på som vanligt i sin nuvarande klubb inför den kommande säsongen.

Han vill inte stressa fram något.

– Efter att ha hållit på med fotboll i många decennier måste man bara vara avslappnad med det här. Jag jagar inte efter ett svar från dem. Jag gör mitt jobb här och väntar lugnt. 

Arnar Gunnlaugsson får frågan hur han ser på IFK som klubb och vilka intryck han har fått under tiden som han har varit en av klubbens huvudkandidater till jobbet som huvudtränare.

– Jag har känt klubben genom Gardar (hans bror som spelade i IFK) förut. Så jag har följt klubben med alla de islänningar som har spelat där. Mitt intryck är att det är en fotbollsstad, en större version av Ákranes. Efter att ha pratat med styrelsemedlemmarna är bilden att det är en klubb som är väldigt lik hur man styr här i Viking. Det är en klubb i min smak, säger han. 

Arnar Gunnlaugsson är medveten om att flera kandidater har varit aktuella för jobbet. Hans isländska kollega Johannes Karl Gudjonsson inte minst (ska, enligt uppgifter till Sporten, träffa Öster i veckan), Peter Wettergren och några till.

– Jag följer vad som har skrivits i nyheterna. Jag antar att de andra kandidaterna har gått igenom en liknande process som jag. Du blir rejält grillad av alla frågor. Vad som än händer med oss alla så är det en upplevelse att ha varit med om det här. Det är första gången jag pratar med en utländsk klubb och blir jag inte utvald kommer jag att använda den erfarenheten i nästa förhandling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!