Onsdagen 15 mars går IFK Norrköping till årsmöte och presenterar vilket ekonomiskt resultat?
Sakarias Mårdh väntar på de exakta siffrorna – men avslöjar så mycket att IFK:s ryska miljonkrav för Sead Haksabanovic-försäljningen till Rubin Kazan tar en ny vändning.
– Vi kommer boka upp osäkerhet i fordringarna från Ryssland 2022. Vi gör det som en försiktighetsåtgärd, sen exakt vart det landar har jag inte fått från revisorerna än. Det underliggande resultatet från 2022 ser bra ut men sedan ligger den här osäkerhetsnedskrivningen på det, säger IFK-ordföranden.
Ni räknar med pengarna från Ryssland som ni inte fått?
– Vi bokar upp dom pengarna som en osäker fordran. Det finns en osäkerhet om vi kommer få in dom pengarna. Därför skriver vi ned förväntan på dom. Vi jobbar vidare på att få in dom, men resultatet blir sämre eftersom vi skriver ned förväntan på att få in dom.
Och hur mycket pengar är det som släpar?
– Vi har fått ett par betalningar innan kriget, men det är ganska många miljoner vi pratar om. Sen ska West Ham ha pengar och Halmstad ska ha solidaritetsersättning. Det ska fördelas på fler, men det är en stor summa. Jag har inte den exakta summan i huvudet, svarar Mårdh.
Ni gör inget katastrofresultat?
– Det beror på hur man ser på det. Det blir inget roligt resultat när man skriver de här fordringarna. Å andra sidan – om och när vi får in pengarna så blir det ett plusresultat då i stället.
Och pengarna kommer att komma?
– Det är klart det finns en osäkerhet om och när pengarna kommer. Det är därför vi gör så här. Men vi är fortsatt optimistiska att vi kommer få rätt och jobbar för att få in pengarna. Det är bättre att vara försiktig än bara köra på, resonerar Mårdh.
Blir resultatet, oavsett nedskrivningarna, sämre än vad ni visat tidigare år?
– Inte om man bortser från nedskrivningarna. Nej, nej. 2022 var ett ekonomiskt sunt år resultatmässigt, om man bortser från att vi kommer skriva ned resultatet.
Sunt på grund av spelarförsäljningar?
– Ja, framför allt det. Det är det som gör att IFK har en bra ekonomi över tid.
Det är två allsvenska lag med allt vad det innebär med utgifter, många anställda och det finns ett frågetecken hur attraktiva ni är gällande biljetter och årskort. Är ekonomin ett magsår?
– Det kommer innebära en del jobb under året för att kunna göra dubbla satsningar. Likviditetsmässigt har vi det här hålet där vi hade räknat med att pengar skulle komma in vid olika tillfällen (Rysslandspengarna). Det gör att vi får vara mer försiktiga i hur vi hanterar pengarna men vi kommer lösa det.
Och driftunderskottet på det.
– Det är fortsatt ett stort driftunderskott. Det är inget man kommer till rätta med på kort sikt. Sannolikt kommer det vara ett driftunderskott, som hos nästan alla allsvenska klubbar, hela tiden. Man kan jobba med att få ned det, men där vi står nu har vi inte möjlighet att få bort det, säger Mårdh,
Nu finns inte den där 35-40-miljonersaffären där heller och väntar med Adegbenro, Bergmann Jóhannesson eller Ishaq.
– Nej. Precis. Det här året räknar vi inte med någon sådan stor försäljning. Å andra sidan kan någon blomma ut, det kan inträffa. Vi ser ju att vissa spelare som är spännande, men inför året ser vi inte att det kommer bli en av de storförsäljningarna som vi gjort innan. Vi räknar inte med det i år. Vi tror att vi kan utveckla spelare och ta dom till nästa steg.
Är det köpstopp?
– Nej, det är inget ord som vi har använt internt, men i och med att det ekonomiska läget ser ut som det gör, med två allsvenska satsningar och en trupp (herr) som är för stor i numerären, så kan vi inte fortsätta att bygga på fler spelare. Vi kan inte ta in fler spelare än vad vi har chans att spela. Det ligger som ett direktiv, men köpstopp skulle jag inte säga.
Det har pratats om att intäkterna på marknadssidan skulle behöva dubblas – hur går det där?
– Vi måste fortsätta vässa oss på alla positioner. Marknadsintänkterna bör öka om man jämför med andra klubbar i vår storlek och stad. Det är svårt att jämföra sig med stockholmslagen, Malmö och Göteborg som har en större marknad att agera på, men vi behöver vässa de delarna också.
Hur?
– Vi håller på och diskuterar det. Om hur vi kan paketera om partnerskapet och kunna jobba med det på ett mer attraktivt sätt, men det är inte så enkelt eftersom vi har ett antal huvudpartners som vi är benägna att ha kvar. Det händer inte att man går till dom och säger att ni måste betala dubbelt. Det är en process över tid och vi måste ge mer värde för de partners vi har innan de kan tänka sig att bidra med mer. Vi behöver skapa ett större värde innan vi kan dra upp intäkterna.
Det är svårsålt i Norrköping?
– Så är det väl. Vi har ett gäng säljare som är duktiga och gör det bra. Det är inte så enkelt att öka partnerintäkter i Norrköping. Vi har fina partners, men därifrån till att dubblera i befintlig stad – det är svårt. Därför behöver vi blicka runtomkring i regionen. Kan vi bli regionens lag? Vidga vyerna. Damsidans framgångar har hjälpt till i år. Vi är tacksamma att damerna gör det så bra.
Tidigare år har årskortsförsäljningen legat runt 5 000 vid den här tidpunkten. Nu visar stapeln på hemsidan bara 2 674.
– Vi diskuterar det internt varför det går trögt. I år testar vi på ett annat sätt med försäljningen. Vi tror att det ska ta fart senare, men det är klart att vi önskar att försäljningen går upp. Det finns säkert en mängd olika faktorer varför det inte säljs mer, men det är svårt att peka på en.
Skulle ni satsat på ett (1) årskort som gäller för herr och dam?
– Jag är inte säker på att det hade ökat totalen så mycket, men vi ska utvärdera det och se hur vi ska göra nästa år. Vi hoppas att det kommer igång med Svenska Cupen.