När Sporten anländer till Peking Fanz lokaler står dörren öppen. Man hör ett sorl inifrån, och ett och annat skratt.
Det har precis dragit igång. IFK-spelaren – att Jacob Ortmark även är konstnär är vida känt vid det här laget – höll i en målar-workshop där Peking Fanz-medlemmar fick delta.
Alla platser (15 var max från början, men det höjdes till 18) fylldes snabbt.
Alla papper fylldes av kreativa verk.
Samtidigt som Milan–Juventus rullade i bakgrunden.
Vem säger att fotboll och konst inte går att kombinera?
Initiativtagare till evenemanget är Martin Waerme. Han är med i Peking Fanz styrelse sedan förra årsmötet – och är dessutom skådespelare på Östgötateatern.
– Jag kommer från kulturvärlden och kom in i fotbollsvärlden. Jag blev fascinerad av att det, på ett sätt, redan nu inom fotbollen är som det är. Där står man och sjunger i 90 minuter och man ses och målar tifon ihop, som stora konstverk. Rent allmänt är det mycket kul och kreativt som händer i supporterskapet, säger Martin Waerme.
"Måla och skåla" hette arrangemanget med Jacob Ortmark som gäst. Tidigare under året – närmare bestämt i juli – styrde Waerme upp "Öl och bröl" där sångpedagogen Lisa Johansson gästade och bland annat lärde ut sångteknik och det sjöngs hejaramsor som ofta hörs från Curva Nordahl.
Att få med Jacob Ortmark på tåget krävde inte en hundradels övertalning.
– Jag kom att tänka på att vi ju har Jacob i laget. Jag snackade med styrelsen som sa att det lät skitkul. Jag skrev till Jacob lite på vinst och förlust. Men han var superbjussig och jättepå direkt. Jag frågade vad han skulle ha betalt – då frågade han vad jag menade och sa att han givetvis kommer gratis, berättar Martin Waerme.
Aftonen inleddes med en föreläsning av Ortmark. Därefter vankades det övningar med blyertspenna på A4 där man skulle skissa av varandra samt göra ett självporträtt.
Sedan plockades canvasdukar fram för kvällens huvudsyfte. Alla skulle måla IFK-inspirerande konstverk och där får undertecknad säga att de var duktiga. Ett bidrag föreställde Alhajis Kamaras ikoniska röda kort borta mot Halmstad 2014.
– Jacob ska måla också. Hans tavla kommer att auktioneras ut och pengarna går till tifogruppen, säger Martin.
Du som skådespelare, det känns som att det kan bli skådespeleri vid något tillfälle framöver?
– Haha, vi får se vad nästa grej blir. Jag skissar på lite saker.
Det pratas och det målas i bakgrunden. Stämningen är på topp. En burk öl öppnas. Det är uppenbart att medlemmarna – på plats var även Taylor Townsend från IFK:s damlag – trivs.
Det gjorde Jacob Ortmark också.
– Det är första gången jag gör något sånt här. Det här är faktiskt helt i linje med vad jag tror att jag vill göra efter min fotbollskarriär. Jag har en vision om att starta en skola i den här genren, i samarbete med svenska fotbollsakademin eller vad det nu blir. Det här är verkligen jättekul. Det här är de två världarna som jag älskar, säger Ortmark.
Vad är det som tilltalar dig så mycket med det här konceptet?
– Fritidsgårdar finns ju jättemånga av i Sverige. Just att kunna ha en inriktning på en fritidsgård. Alltså, det är klart jag vill att barnen ska gå till fotbollsträningen på kvällen, men det är bra att det också finns ett alternativ. Som en fritidsgård, men som en kvällsskola typ. Jag tror det finns mycket att ge. Det kan öppna ungdomars sinnen i tidigare ålder som jag tror kan tillföra mycket.
Jacob Ortmark bekräftar med eftertryck att han och Martin Waerme var på samma våglängd när de diskuterade konceptet.
– Det blir spännande att se hur de IFK-inspirerande konstverken blir. Alla kommer att tolka det olika, så det ska bli skitkul att sätta upp alla i slutet, säger Jacob och fortsätter:
Vad är mest konst – en riktigt fin tavla eller ditt mål i Sundsvall nyligen?
– Haha! Aj aj aj.
Du får svara att båda är lika mycket.
– Så långt fotbollskonst kan gå, så är det ju...men målet var inget konstverk i sig.
Nu är du ödmjuk.
– Tack. Kanske så här, om jag inte är så ödmjuk: Om jag tar en video på mitt mål och bara loopar det så att det går fram och tillbaka och ställer ut det på ett galleri. Då är det konst.
Fotbollen och konsten kan mötas?
– Absolut. Kanske inte att det är det första man ser. Man passionen och det som sker just i stunden, där är det väldigt likt. Jag nämnde förut, en sak som Jürgen Klopp sa i en intervju, att pokaler och sånt inte är så viktigt. Utan att det är stunden när du avgör i 94:e – det är den som är helt fantastiskt. Där har du likhet med stunden du först ser en Picasso eller en Lichtenstein. Sen kanske folk inte känner den känslan lika starkt med konst. Men det är för att dem inte har tränat in den känslan. Fotboll har man kollat på sedan man var fem år. Men likheten finns verkligen där. Jag vill så frön till det.