Mjällbys 2–2-mål, med en spelare utvisad dessutom, var en rejäl humörsänkare på Platinumcars Arena efter att IFK hade haft ledningen med 2–0.
Om man grottar ned sig i årets allsvenska visar det sig att IFK har haft riktigt dålig utdelning i slutminuterna. Från matchminut 85 och framåt har laget tappat nio poäng och inte vunnit någon (se faktarutan).
Slump eller inte? Det går så klart att diskutera och man kan också slänga in mentala faktorer i analysen – att ett lag i dålig form och stort poängbehov blir försiktigt och att spelet låser sig på sluttampen.
– Det gör lika ont varje gång och tyvärr har det varit några gånger för mycket i år. Någon gång per säsong händer det alla lag, det är inget konstigt, men nu börjar det bli lite för mycket poäng. Det är något som vi är medvetna om och hade vi haft svaret hade det aldrig hänt. Men vi är inte riktigt där, konstaterar Oscar Jansson efter den sedvanliga målvaktsanalysen med Christian Tiritiello dagen efter match.
Ni har 0–9 i poäng de sista fem minuterna.
– Det är mycket när du säger det så. Väldigt mycket. Det är väl bara att kolla vad det hade betytt i tabellen också. Men samtidigt är det inte något vi kan påverka nu, och jag tror det är farligt att fastna i det för mycket.
Det är en blandning av psykologi, lagtaktik och individuella aktioner som ska in i ekvationen om man verkligen vill gå på djupet. Som sagt, Oscar Jansson har inget svar på gåtan men han pratar utförligt om det. Oavsett om det är ett mönster eller tillfälligheter.
– Lika ologiskt som det låter är det här något man egentligen ska försöka glömma men samtidigt är man bara människa också. I stället för att titta på att vi har gjort så måste vi titta på hur vi ska göra det annorlunda, något helt nytt när vi är i de lägena. Vi kan inte hamna i gamla hjulspår, säger han.
Men det blir så?
– Det finns ju en motståndare också som trycker på och gör allt de kan. Hade jag haft svaret så hade jag ju stått här och varit lite gladare i dag.
Efter slutsignalen var alla överens om att IFK skulle ha fortsatt att pressa och spela offensivt när laget ledde med 2–0. Ändå blev det inte så.
Är det svårt att koppla på framåt igen när man väl har fallit tillbaka?
– Jag tror det. Det enkla är att säga att leder man med 2–0 så ska man spela på självförtroende. Men har man inte självförtroende kan man inte bara säga att man har det heller. Det är något man måste träna sig till över tid. Och då betyder varje övning, varje dag, varje träning någonting för att bygga självförtroende. Man tränar ungefär 500 procent mer än man spelar så alla ska fokusera på att göra det så bra som möjligt när vi är här. Alla måste förstå att vi måste maximera varje dag, och varandra, och inte kasta bort onödig tid. Det är vi tillsammans som ska plocka poäng.
Men allt går ju inte att träna på heller?
– Nej, man kan aldrig träna på att spela i ledning eftersom det inte är i närheten av samma anspänning som på match. Det enda man kan träna på egentligen är den egna psykiska förmågan att hantera varje matchsituation. Vi blir lite stressade och lite ängsliga i vissa situationer, inte alla och inte hela tiden. Man kan träna på att få fram en bra självkänsla och ett bra självförtroende.
Om ni har råkat ut för sena mål en eller ett par gånger finns det med i bakhuvudet också, och bara därför riskerar man det igen?
– Ja. Det är ju tyvärr det mindsetet vi har. Men samtidigt är vi svåra att slå just nu. Av de sista nio har vi bara förlorat två och sen ska vi ha mer trepoängare och vi har en ny chans på lördag (Sirius borta).
Vad säger du om det senaste målet?
– Det är klart att det är ett fantastiskt inlägg och en bra nick (2–2) men vi kunde gjort så mycket innan som ska klicka liksom. Vi har inte varit tillräckligt bra på det i år, det är det enkla svaret. Men varför det är så, det vet jag inte.
Oscar Jansson poängterar också vikten av att verkligen vara påkopplad när det är lagsamlingar – och sen släppa det helt när det inte behövs.
– Det här är mitt jobb och jag älskar mitt jobb. Men för att göra det måste jag också kunna koppla bort det. Om jag skulle tänka på fotboll varje dag mellan 5 januari och 6 december, då hade jag aldrig orkat liksom. Det hade blivit mentalt dränerande. Man måste hitta de här små luckorna emellan och hitta en helhet för en själv, och det ser annorlunda ut för alla.
Vad gör du när du är ledig?
– Allt som inte har med fotboll att göra. Hjälpa min sambo med hennes företag, hämta barnen, laga mat, städa, gå en promenad i skogen om det får mig att må bra eller vad som helst egentligen.