Här är IFK-målvaktens häftiga svit – 200 raka matcher

Oscar Jansson har passerat 200 allsvenska matcher – i rad. "Jag känner inte att jag ser något slut på det", säger IFK-målvakten om sin svit.

Oscar Jansson har passerat 200 allsvenska matcher i rad.

Oscar Jansson har passerat 200 allsvenska matcher i rad.

Foto: Bildbyrån/Montage

Fotboll2023-04-20 06:00

Aldrig skadad, aldrig borta. Så har det varit för Oscar Jansson länge nu. Först i Örebro och sedan i IFK. Mot AIK på Friends Arena gjorde 32-åringen sin 200 raka allsvenska match. 

Nu är det således uppe i 201 i och med segern mot IFK Värnamo.

En svårslagen siffra.

– Jag har börjat på ett nytt hundratal nu, säger Oscar Jansson till Sporten.

Siktar du på 300?

– Klart jag gör. Något annat vore ju dumt. Jag är stolt och glad över det, men jag känner mig ju bra. Det är inte så att jag springer och haltar runt. 

undefined
Oscar Janssons svit har nu passerat 200.

Han kom hem till Sverige igen 2013, var utsatt för konkurrens av Jacob Rinne i ÖSK under 2016 men klev in som given etta där igen på sommaren när Rinne såldes till Gent.

Sedan dess har han stått.

Alla allsvenska matcher, först i Örebro och nu är han inne på tredje säsongen i IFK.

200 i rad är ändå anmärkningsvärt, någon gång får man alltid en smäll eller missar någon match?

– Jag har fått min beskärda del av smällar också, men på något sätt är man extremt envis och en vinnarskalle. Om man ska vara på toppen handlar det också om att lära sig att spela när man har ont utan att det påverkar en.

Har sviten någon gång varit nära att spricka?

– Jag fick den frågan en annan gång också, och jag funderade. Jag tror jag fick en smäll 2017, eller om det var 2018, i genrepet. Den tog på foten och det gjorde ont. Men det gick att tejpa och spela med lite smärtstillande. Det var kanske det närmaste. 

Är du som bäst just nu om du ser till de 200 matcherna?

– Fotbollen går framåt hela tiden. Allsvenskan har förändrats ganska mycket under de här sju säsongerna. Det gäller att anpassa sig. Det är jättesvårt att bedöma, men vi är bra nu och ligger tvåa och det sätter man också lite som en parameter.

undefined
Trivs i Norrköping. Oscar Janssons start på säsongen har varit riktigt stark.

Just seriens utveckling har Oscar Jansson sett på nära håll. Han beskriver gärna hur allsvenskan har gått framåt under hans egen tid på planen.

– Det har kommit bättre och bättre spelare till allsvenskan. Tempot har gått upp och den taktiska förmågan hos flera lag är bättre. Det är fler lag som försöker utmana dig. Förr fanns det några sparka-och-spring-lag. Allt sådant är borta. Det finns ingenstans du åker där det finns givna poäng. Ta Värnamo, för några år sedan spelade de i division 1, nu åker de hit och spelar en fotboll som är extremt svår att försvara sig mot. 

Hur ställer det här andra krav på dig som målvakt?

– Om man tittar på enkla grejer; spelet med fötterna är man mycket mer involverad i. Och det kommer avslut från lägen det inte gjorde förr. Då var det ofta spel ute i kanalerna och sedan inspel där det kom två forwards, en på främre och en på bortre stolpen. Den taktiska kunskapen i att sortera vad som händer i varje match är också annorlunda. Det ändras mycket, exempelvis kan Hammarby ändra hur de spelar och vad de vill göra tre gånger på en match. Den taktiska medvetenheten är nog det främsta.

Betyder en sådan här svit något för dig nu eller är det mer något du kommer se tillbaka på efter karriären?

– Det är nog något att titta tillbaka på sen. Jag känner inte att jag ser något slut på det. 

Precis som laget har Oscar Jansson fått en bra start på 2023 och gjort ett antal avgörande och bra räddningar. Bara två insläppta på tre matcher hittills.

– Det har varit bra. Precis som hela laget. Jag fick göra avgörande ingripanden på slutet senast också. Sådana fick jag inte riktigt till förra året. Det var lite stolpe-ut då och kanske lite stolpe-in nu.

Du har fått både ris och ros, är det skönt att visa de som klagat vad du kan?

– Jag tycker att jag har visat det hela tiden. Det är stabiliteten jag måste jobba fram. Det är inte så att någon inte försöker men man måste ha flowet också. 

Hela laget hade ett motigt 2022, vad betyder den här starten ur det perspektivet?

– Det är jätteviktigt. Det ska vi inte sticka under stolen med. Vi tar små steg hela tiden. Vi har vuxit kontra matchen mot Silkeborg i Spanien. Då såg man också toppar men det var femminutersperioder. Nu har vi på tre matcher gjort i alla fall fem halvlekar som är bra. Det är skönt, jag tror att hela stan mår bra när vi vinner. Det gör mycket för välbefinnandet. Det spelar ingen roll hur länge man har varit med så påverkas man. Speciellt när man bryr sig mycket som jag verkligen gör. Det är tredje säsongen här och jag känner verkligen att jag vill ge tillbaks. 

Fyra snabba

Din bästa match av de 201?

– Jag hade en mot Östersund hemma med Örebro som var otrolig. Det var väl ingen som såg den, men då var jag så nära 100 procent som jag kan komma. Jag var bra i alla delar. Jag gjorde en hockeyassist också. Broberg (Martin) skrek tidigt, jag la bollen över hela laget och han kom fri. Då tänkte jag att jag skulle få assist men så passade han Agon Mehmeti som rullade bollen i tomt mål. Så en hockeyassist. Malmö bort ifjol var också bra. AIK hemma här 2021 också, det var en match med många inlägg men inte så många räddningar. Elfsborg borta 2020 var också bra. De fyra är i färskt minne. 

Din bästa räddning?

– Den på Isaks (Kiese Thelin) avslut förra året i Malmö var otroligt bra. Jag hade en hemma mot AIK när Jack Lahne sköt från fem meter. En ryggmärgsräddning där jag slängde upp handen och fick den över eller om det var utanför. Sedan finns det många "Oscar Jansson-räddningar", sådana där blockeringar.

Skönaste segern?

– Det var nog 3–0-segern mot ÖSK. Lite med glimten i ögat såklart, men när de var här så tycker jag inte de betedde sig okej. Så det var skönt på ett sätt. Sedan finns det många, Hammarby hemma här direkt efter corona. Det är en sådan match man alltid kommer att komma ihåg. En oförglömlig kväll.

Vilken match är du mest missnöjd med?

– Vi hade 0–5 borta mot Blåvitt något år. Det händer alla men den var tung. Det var 0–4 i halvtid och det var över, det handlade bara om att inte släppa in fler mål. 0–6 kan det ha varit till och med. Det var i alla fall en mardrömsmatch.

Oscar Jansson jublar efter segern mot Värnamo.
Oscar Jansson jublar efter segern mot Värnamo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!