Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han sågar idén om slopat seriespel: "Våga ställ krav"

Åby IF:s ordförande dissar förslaget att stryka seriespel för ungdomsspelare. "Fotbollen, andra idrotter och samhället måste våga ställa lite krav", säger Richard Claesson.

Richard Claeson, Åby IF. "Jag ser inga uppsidor alls. Att vara med i ett lag kräver samspel. Att man ställer upp tillsammans i föreningen, lagen och individerna. Då blir man tillsammans starka och individerna utvecklas. Samhället blir mer och mer individualiserat och kravställande. Krav på omöjlig flexibilitet".

Richard Claeson, Åby IF. "Jag ser inga uppsidor alls. Att vara med i ett lag kräver samspel. Att man ställer upp tillsammans i föreningen, lagen och individerna. Då blir man tillsammans starka och individerna utvecklas. Samhället blir mer och mer individualiserat och kravställande. Krav på omöjlig flexibilitet".

Foto: Fredrik Jonson

Fotboll2023-09-10 13:56

Snart kan seriespelet strykas i ungdomsfotbollen. 

Stockholms fotbollsförbund kommer att från och med 2024 ta bort upplägget för alla lag mellan åtta och tolv år i ett led att minska tävlingshetsen.

Östergötland har inte fattat ett beslut i frågan om de kommer följa efter, men var ett av de första distrikten att slopa tabellräkning.

– Jag tycker att grundtanken att ta bort seriespel är klok. Även om vi inte har någon tabellräkning idag, så finns det ledare som följer upp det och det är det vi helst vill undvika, sa ÖFF.s Carro Phalén om frågan som inte saknar laddning.

Sportens rundringning till de lokala klubbarna visar en splittring i ämnet där Richard Claesson, ordförande i Åby IF, är bestämt negativ.

– Jag tycker det är helt fel väg att gå. Ett sluttande plan med en lösning som inte löser själva problemet, säger han och fortsätter:

– Det som Stockholm beskriver är ett samhällsproblem i första hand och inte isolerat fotbollsproblem. Bättre att förbundet och lokala förbunden tar krafttag mot spelare, ledare och lag som beter sig på ett oacceptabelt sätt. Det är inte tabellen som är problemet. Fotbollen, andra idrotter och samhället måste våga ställa lite krav. Man kan inte bete sig hursomhelst och få vara kvar.

undefined
Richard Claeson, Åby IF. "Jag ser inga uppsidor alls. Att vara med i ett lag kräver samspel. Att man ställer upp tillsammans i föreningen, lagen och individerna. Då blir man tillsammans starka och individerna utvecklas. Samhället blir mer och mer individualiserat och kravställande. Krav på omöjlig flexibilitet".

Richard Claesson ser att det finns tillräckligt med problem som det är för klubbarna i den dagliga verksamheten. 

Att ta bort seriespel skulle dra det till bristningsgränsen, menar han.

– Redan idag så har föreningar utmaningar med att få tag i ideella ledare och resurser till kansli med mera. Det sista som behövs är mer administration. Att mixa och matcha skulle bara förflytta en liten administration från förbundet och istället skapa en enorm administration för ideella föreningar och ledare. Först få till speltider, sedan matcher och sedan domartillsättningar.

Richard Claesson ser en fara i att slopande av serier kan hota identiteten för spelare, ledare och föreningar.

– Grunden måste ändå någonstans vara att man vill spela matcher och träna fotboll ett betydande antal gånger per månad. Kan eller vill man, eller föräldrarna, inte det, så finns det andra idrotter eller aktiviteter som är mer flexibla än lagidrott. Att vinna och förlora tillhör livet och är utvecklande för alla. Inte bara spelaren. Om omgivningen beter sig och delar glädje och kortsiktig besvikelse runt en match på ett sunt sätt, så är det inget problem. Min erfarenhet även som tränare och ledare för pojk och flick är att den absoluta majoriteten beter sig bra och att det är en liten klick som är problemet. Lösningen är att ligga närmare lagen och föreningarna från förbunden, så är det borta på kort tid. 

På andra håll i länet delas inte Richard Claessons åsikter och uppfattningar om vad borttagandet av seriespel skulle innebära.

Christine Boström, Svärtinge SK, och Helena Johansson, Lotorp, välkomnar ett nytänkande och 

– Det är nog viktigare att som ledare att försöka vara lyhörd för vad varje enskild spelare vill med sin fotboll och förmedla inom laget att det är okej att fotbollen har lite olika prioritet för olika spelare, säger Boström.

Så här tycker personerna Sporten pratat med:

1) Spontan reaktion när du hörde om Stockholms beslut att slopa seriespel?

2)Önskar du samma system i Östergötland?

3)Främsta uppsidor och finns det något negativt?

Kenneth Petersson, klubbchef i Lindö FF:

undefined
Kenneth Pettersson.

1) Det är väl aldrig fel att tänka i nya banor. Bara för att det har varit på ett visst sätt under alla år. Så kan det väl inte vara fel att tänka i nya banor. Sen blir det ju alltid så när en ny idé föds. Hur blir det nu ? Vad innebär det här ? Varför kan vi inte göra som vi alltid gjort det har väl varit bra. Så Stockholms förslag är väl intressant att följa vad ser man för fördelar och vilka nackdelar ser man. Nu har jag bara läst artikeln så det hade varit intressant att få haft en frågestund med Stockholm. Vad var anledningen till att man drog igång idén?

2)Spontant så vill jag nog att man fortsätter på den inslagna vägen som man har i ÖFF. Men det vore väl ett läge för ÖFF att samla ihop de större ungdomsföreningarna i Östergötland för att diskutera vidare kan det här vara något för oss. Tror inte att det stora problemet ligger hos barnen om det är seriespel eller inte. Mer en fråga för ledare/ föräldrar som kanske gör egna tabeller i de yngre lagen där inte resultat räknas. Armand Duplantis pappa fick en fråga. Har du något råd att ge till föräldrar/ ledare hur de ska vara. Rådet han gav var. Lev inte din egen dröm genom dina barn.

3)Har svårt att se för och nackdelar just nu. Skulle behöva vara mer påläst på tanken med att inte ha något ordnat seriespel.

Ulf Rann, verksamhetschef, Smedby AIS:

undefined
Ulf Rann.

1) Roligt för spelarna att ges möjlighet att möta många olika motståndare. Bra eftersom alla föreningar är olika ger det en möjlighet att anpassa matchandet utifrån sina förutsättningar: antal matcher, ekonomiskt och hur långt man vill åka med laget.

2)Vi i Östergötland har ju ett liknade system i 5 mot 5- fotbollen och sammandragen. Tycker att det låter intressant, men inte 2024. Invänta Stockholms utvärdering för det kommer att vara massor av barnsjukdomar.

3)Anpassning till föreningarnas förutsättningar. Hoppas verkligen att det leder till att fotbollsledarna kommer göra varje träning till barnens roligaste aktivitet den dagen och se matchen som ett träningstillfälle. Det kan förhoppningsvis leda till att fler vuxna ser barns olika syfte med att spela fotboll, gör vi det kommer fler spelar längre. Att minska möjligheterna att föra egna tabeller, kommer förhoppningsvis att ta bort jakten på kortsiktiga resultat. Flexibiliteten i systemet med möjlighet att välja antal matcher, fler kommer att få spela match, förhoppningsvis kommer fler lag hålla på längre. Risken är att lag hoppar av match dagen före och lämnar över ansvaret till förbundet att lösa ny motståndare. 

Jan Melle, utvecklingschef IFK Norrköping: 

undefined
Jan Melle.

1) Det positiva är om att det går att hitta rätt matchmiljöer som är utvecklande och om distriktet administrerar det hela med någon slags IT-lösning. Positivt är också att få möjlighet att spela rätt antalet matcher beroende på vilken klubb du tillhör eftersom förutsättningarna är olika för varje klubb. En spontan fråga som dyker upp är hur gör lag A om lag B inte vill spela matchen? Får man till ett nytt motstånd? 

2) Det skulle underlätta att hitta de bästa matchmiljöerna så varje match spelas på så rätt nivå som möjligt för att stimulera fotbollsutvecklingen. Variationen på de olika nivåerna skulle kunna främja fotbollsutvecklingen hos spelarna. Lätt, medel och svår nivå. På så sätt skulle varje match bli väldigt utvecklande, glädjefylld, prestigelös och stimulerande. Jag gissar på att ÖFF sneglar på Stockholm och de i sin tur har dialog med klubbarna om detta. 

3) Att fler lag kan ha verksamhet eftersom många kämpar med att få ihop lag. En annan uppsida är att de flesta får spela på nivåer som matchar där de befinner sig i sin fotbollsutveckling just nu. Resultatfokuseringen skulle avta och fokuset på den långsiktiga fotbollsutvecklingen skulle kunna bli bättre. I vår akademi tränar vi individer och inte lag och det innebär att vi i bästa mån försöker fånga individen där den befinner sig och utmanar/stimulerar spelaren därifrån. Och med detta system skulle matchnivåerna kunna hjälpa. Det negativa är utmaningen att få till rätt antalet matcher i slutändan. Det behöver processas ordentligt för att hamna så rätt som möjligt.

undefined
Helena Johansson, Lotorp

Helena Johansson, ungdomsansvarig samt lagledare för tre pojklag i Lotorps IF:

1)Att vi behöver se över det system vi har blivit ganska uppenbart. Att vi behöver skapa ett system som skapar fler förutsättningar för fler typer av föreningar och för fler typer av lag. Om det slopade seriespelet är en väg mot det och att det går att skapa ett fungerande IT-stöd för det, då är jag positiv.

2)ÖFF sitter ju i en dröm sits som det är nu. Man kan avvakta hur det faller ut i Stockholm och sen utvärdera och se om det går att applicera på lagtillgång och avstånden mellan föreningarna i Östergötland.

3) För oss, som en liten förening ser jag nästan bara uppsidor. Det skapar möjligheter att anpassa efter det lag man har (då vi inte alltid har en uppsjö av spelare att välja mellan). Kanske har man ett ganska nytt lag som då skulle mått bra av att spela ett färre antal matcher. Och, att vi åt andra hållet kan spela fler matcher med de lag där spelartillgången är större. För oss skulle det också underlätta för de som dubbelidrottar. Då skulle man kunna börja matchspelet lite senare så andra idrotter hinner avsluta sin säsong innan fotbollen tar fart. En ökad flexibilitet är ett välkommet inslag i östgötafotbollen.

undefined
Christine Boström, Svärtinge SK.

Christine Boström, ledare i Svärtinge SK:

1) Jag tycker det är bra att man ifrågasätter gamla strukturer inom fotbollen och jag kan tänka mig att det i en region som Stockholm, med många fotbollslag, ändå kan fungera väl.

 2)Jag tycker att Östergötland ska invänta utvärderingar från spelare och ledare i Stockholm innan man fattar beslut. Det kan finnas andra åtgärder som kan vara viktigare för att få ungdomar att idrotta längre. Att ta till vara barn och ungdomars röster i denna fråga tror jag är viktigt.

 3)Den stora fördelen med detta system borde ju vara att olika lag kan anpassa matchspelet efter vad som passar det enskilda laget. Om matcherna blir jämnare med fler svårighetsnivåer är ju också detta positivt. Riskerna med systemet tror jag är att enskilda spelare, som vill satsa på fotbollen och bli riktigt bra, byter till elitsatsande klubbar i ung ålder. Spelarna tappar förankringen till den lokala klubben/kompisarna och matcherna riskerar att bli ännu mer ojämna då de duktigaste lämnar. Det är nog viktigare att som ledare att försöka vara lyhörd för vad varje enskild spelare vill med sin fotboll och förmedla inom laget att det är okej att fotbollen har lite olika prioritet för olika spelare. Någon spelare kanske vill spela match varje helg och någon annan varannan helg. En duktig spelare kan ges möjlighet att spela med de som är ett år äldre. 

undefined
Jörgen Lindström, Eneby BK.

Jörgen Lindström, Eneby BK:

1)Stockholms Fotbollsförbund förändrar fotbollen på ungdomsnivå genom att ta bort alla serier för lag mellan åtta och tolv år.

2)Syftet bakom denna världsunika utveckling är att förenkla spelscheman, minska arbetsbördan för förbundet och uppmuntra fler barn att delta i fotboll.

3)Den nya modellen kan också tillåta lag att flexibelt välja antalet matcher de vill spela, vilket kan minska matchkrockar och förbättra möjligheterna till multiidrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!