Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guldmakare efter kaoset: "Ett jobbigt år"

Ett år av konflikter och spelarbojkotter kunde inte stoppa Jorge Vilda. På söndagen förde den kritiserade förbundskaptenen Spanien till ett historiskt VM-guld.
–Sportsligt har det varit ett fantastiskt år, men det har varit jobbigt på ett personligt plan, säger Vilda.

Efter ett år präglat av den stora spelarbojkotten står Spaniens förbundskapten Jorge Vilda i slutändan där som världsmästare.

Efter ett år präglat av den stora spelarbojkotten står Spaniens förbundskapten Jorge Vilda i slutändan där som världsmästare.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Fotboll2023-08-20 17:38

De nykorade världsmästarna studsade upp och ner under fyrverkerier och konfetti på Stadium Australia i Sydney. Leendena glänste ikapp med VM-bucklan och guldmedaljerna.

Av det senaste årets stora missnöje syntes ingenting.

– Jag ska inte luras, det har varit ett utmattande år, säger Barcelonastjärnan Alexia Putellas, som efter finalen ställde upp på intervjuer för första gången sedan VM startade.

Mittfältaren har under våren kommit tillbaka från en korsbandsskada och fick inte den framträdande roll i mästerskapet som hon brukar ha.

Guldet smakade gott ändå, och kanske särskilt med tanke på det kaos som omgärdat landslaget det senaste året.

För elva månader sedan gick femton spelare ut och bojkottade landslaget. En del av problemet sägs ha varit förbundskaptenen Jorge Vilda och hans ledarstil. En annan, och kanske den största: att det spanska damlandslaget inte har har rimliga förutsättningar för att kunna konkurrera i världstoppen.

"Tack och lov"

Det sistnämnda har blivit bättre, säger Putellas som inte själv deltog i bojkotten men som stöttade dem som gjorde det.

– Det har skett en förändring. Det har varit grundläggande saker som saknades tidigare. Ett exempel är att vi fick åka buss medan motståndarna flög. Vare sig du vill eller inte så påverkar det. Det var frustrerande att man gav allt men att de små detaljerna påverkade balansen, säger Putellas.

– Tack och lov lyssnade de på oss och mycket har förändrats. Nu gäller det att fortsätta framåt, för övriga fotbollsförbund kommer inte att stå still, övriga länder kommer inte stå still. Rör du dig inte framåt så backar du.

För tre av de femton spelarna som var med i bojkotten från start tycks förändringarna ha varit tillräckliga. När VM-truppen presenterades hade Barcelonatrion Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey och Ona Battle ändrat sig, och tur var väl det för Spanien sett till hur turneringen utvecklade sig.

Alla tre har haft centrala roller i det spanska VM-laget och Bonmatí blev utsedd till hela turneringens mest värdefulla spelare.

– Vi har jobbat hårt, vi har tvingats gå igenom mycket de senaste tolv månaderna. Men det har gjort laget starkare också. Jag vet inte exakt varför Spanien är världsmästare, men jag känner att vi förtjänar det, säger ytterbacken Olga Carmona, som satte segermålet när England besegrades med 1–0 i finalen.

– Jag kände redan före VM att det här laget hade något speciellt.

En hälsning?

Samtidigt stannade tolv av nationens bästa spelare kvar hemma i Spanien. De vill fortfarande inte representera sitt landslag.

När Jorge Vilda väl dök upp på presskonferensen efter söndagens VM-final, långt efter slutsignalen, undvek han precis som tidigare under turneringen att gå in alltför mycket på bojkotten.

Men kanske skickade han en liten passning till de tolv där hemma.

– Jag känner en extrem glädje. Vi har gjort flera miljoner människor glada, sådana som har följt oss hemifrån. Jag är väldigt stolt över mitt lag, över alla spelare. Och inte bara dem som har varit med här på VM, utan även alla som har varit med tidigare, under kvalet och framåt, säger Vilda.

Huruvida Spanien tog guld tack vare Jorge Vilda, eller trots honom – vissa hävdar att han saknar flera av VM-spelarnas förtroende – vet bara de inblandade.

Och när han får frågan vad han vill säga till dem som har tvivlat på honom, svarar han bara:

– Att jag är väldigt glad för alla som vi har gjort glada. Att de är glada att vårt landslag vinner, det är allt.

Fakta: Spanska konflikten

Konflikten i Spanien hade bubblat ett tag men eskalerade till full kris när det spanska fotbollsförbundet (RFEF) i slutet av september förra året gick ut offentligt med att 15 spelare meddelat att de bojkottar landslaget.

Spelarna ska inte uttryckligen ha begärt att Jorge Vilda måste bort, men förbundskaptenen sägs ändå vara en stor del av problemet.

Det har talats om en auktoritär ledarstil av en förbundskapten som helt enkelt inte håller måttet. I detalj gäller bojkotten, skrev spanska Marca förra hösten, saker som dåliga och enformiga träningar, bristfälliga matchförberedelser och att spelare pressas att spela trots skador.

I Spaniens guldtrupp i VM återfanns tre av de 15 spelare som tidigare bojkottade landslaget: Barcelonas Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey och Ona Battle.

Spelarna som fortfarande bojkottar:

Patri Guijarro, Barcelona, Mapi León, do, Sandra Paños, do, Clàudia Pina, do, Ainhoa Vicente, Atlético Madrid, Lola Gallardo, do, Nerea Eizagirre, Real Sociedad, Amaiur Sarriegi, do, Lucía García, do, Leila Ouahabi, Manchester City, Laia Aleixandri, do, Andrea Pereira, Club América.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!