Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Genomgång: IFK-topparna - och flopparna utomlands

Om vi tar IFK Norrköpings guldår, 2015, som utgångspunkt och blickar fram till idag, har det varit en flitig frekvens av spelare in – men framför allt ut från Östgötaporten. Vilka har lyckats bäst, respektive haft det jobbigast?

Sebastian Andersson är en svårstoppad tank i Union Berlin.

Sebastian Andersson är en svårstoppad tank i Union Berlin.

Foto: TIMGROOTHUIS

Fotboll2020-05-17 06:30

Em rad stora transfers har skickat upp IFK Norrköping som en av de mest förmögna klubbarna i Sverige, men det har inte inneburit samma succé för spelarna som tagit steget ut. 

Här är Sportens sammanställning och betygsättningen går från 1-5 där 5 är bäst. 

Niclas Eliasson: 

Kom till IFK: Sommaren 2016 på lån från AIK och köptes loss i november 2016. 

Lämnade IFK: Augusti 2017 för Bristol City. 

Kommentar: Fick inte ut sin enorma potential i AIK. Jens Gustafsson som kände Eliasson från sin tid som assisterande i Solnaklubben, såg en oslipad diamant och polerade fram en svårstoppad yttermittfältare som dominerade allsvenskan innan Bristol City köpte loss 24-åringen. En kort men väldigt lyckad tid i IFK. 

Utlandsbetyg: 5. Om inte Bristol City går upp i Premier League så lär snart Eliasson spela i en högstaliga och är väl värd en kallelse från Janne Andersson. Eliasson har stadigt blivit bättre och bättre i England.  Innan den avbrutna säsongen var han otroligt stark och är delad etta i The Championchips assistliga med tolv framspelningar. Eliasson har dessutom gjort tre mål. Kontraktet går ut i sommar. Eliasson sitter i en suverän förhandlingssits. 

Sebastian Andersson: 

Kom till IFK: Mars 2016 från Djurgården. 

Lämnade IFK: Augusti 2017 för Kaiserslautern. 

Kommentar: Långt ifrån ensam om att komma vilse och stukad till IFK, bara för att ta skjuts och landa utomlands. Var inte ordinarie i den tuffa offensiva IFK-konkurrens som rådde, men pålitligheten själv med stenhårt jobb och elakheten i boxen. Det passar bra i tysk fotboll. För Sebastian Andersson har det fungerat suveränt. Svenskklubben Kaiserslautern var helt rätt ute när de satsade på anfallaren och succén har inte bara fortsatt i Union Berlin, här levererar Andersson på en ännu högre nivå. 

Utlandsbetyg: 5. Skåningen har hunnit med att åka ur med Kaiserslautern, bli värvad av nykomlingen Union Berlin, bli en nyckelspelare för Bundesligaklubben och ta en plats i landslaget. Summerat: Dundersuccé. Andersson är den spelare i tyska ligan som vinner flest nickdueller och har dunkat in fina 35 mål under sina säsonger i Tyskland. 

Arnór Sigurdsson: 

Kom till: Inför säsongen 2017 från Akranes. 

Lämnade IFK: I augusti 2018 för CSKA Moskva. 

Kommentar: Det här är den affär som sticker ut mest. 19 år ung och från lilla isländska Akranes till storklubben CSKA Moskva blev det en kort mellanlandning i IFK. 25 matcher (tio starter) för att vara exakt innan IFK gjorde en jätteaffär med den ryska jätten. 

– Det här är den största försäljningen någonsin i föreningens historia. Även om beloppen som nämns i media är något överdrivna så är det så, sa Peter Hunt när affären med CSKA var klar. 

Enlig uppgift fick IFK närmare 50 miljoner för Sigurdson. 

Utlandsbetyg: 4. Om den oprövade islänningen behövde tid för att anpassa sig? Inte alls. Sigurdsson nätade i ligan och i Champions League mot både Roma och Real Madrid. Åtta fullträffar är facit i ryska ligan och Erik Hamrén tar numer ut Sigurdsson i landslagstruppen. Efter succéstarten så har det inte varit samma glödande succé, ett något tyngre andra år i den ryska huvudstaden, men tveksamt om och när vi får se samma fotbollssaga igen. Den är rejält svårslagen i alla fall. 

Jordan Larsson:

Kom till IFK: Januari 2018 från NEC Nijmegen. 

Lämnade IFK: Augusti 2019 för Spartak Moskva. 

Kommentar: Starten: Inte alls. Sedan: Stekhet. Jordan Larsson behövde en startsträcka på en säsong innan han hittade målet – och som han gjorde det. 22-åringen satte elva mål och var IFK:s mest lysande stjärna förra våren. En anfallare som öser in mål är självklart ett hett villebråd. Spartak Moskva slantade upp en rejäl summa pengar och signade Larsson på ett kontrakt som går ut sommaren 2023. 

Utlandsbetyg: 4. Fem mål på 13 ligamatcher från start visar att Larsson klarar av att hävda sig i ryska ligan. Det har även blivit fullträffar i cupen. Den ständiga jämförelsen med pappa kommer alltid finnas där, men är inte lika intensiv i takt med att anfallaren gott och väl klarar sig gott och väl på egna ben. Bör vara med i landslagsdiskussionen om han fortsätter att ta för sig på samma sätt i Ryssland. 

Jón Gudni Fjóluson 

Kom till IFK: Inför säsongen 2016 från GIF Sundsvall. 

Lämnade IFK: Sommaren 2018 för Krasnodar. 

Kommentar: Janne Andersson ville ha en vänsterfotad mittback bredvid Andreas Johansson. IFK mer än så. Mer än en säker uppspelsfot. Islänningens tuffhet och uppspel gav laget en extra dimension i båda riktningar. När Krasnodar ville ha 31-åringen fanns det inget annat än att säga: "Tack och lycka till" till försvararen som gjorde ett starkt avtryck – och fetade till sin månadspeng. Rejält. 

Utlandsbetyg: 2. Det var inte direkt samma kamp om startplatserna utanför Östgötaporten. Fjóluson har surt fått erfara vilket tufft kliv det är ut. Rika och hårdsatsande Krasnodar vill utmana om guldet i Ryssland och vara en faktor i Europaspelet. Det låter, självklart bra, men Fjóluson får sparsamt med speltid. 

– Det är ingen optimal situation. Jag får bara spela om det är skador eller avstängningar, sa han till Sporten i november

Christoffer Nyman

Kom till IFK: Egen produkt. 

Lämnade IFK: I augusti 2016 för Eintracht Braunschweig (återvände i januari 2019). 

Kommentar: När Christoffer Nyman klippte navelsträngen var det för Tyskland, Braunschweig och andradivisionen. Det var en omedelbar fullträff. "Totte" vann de nya fansens hjärtan med sitt envisa slit och satte dessutom elva mål. Det gick även bra för laget. Eintracht nosade på Bundesliga, men Wolfsburg vann kvalmatcherna och även om det var en besvikelse så var det toppen av "Tottes" utlandssejour. Resten var inte i närheten av att vara lika rolig. Skadorna avlöste varandra och Braunschweigs rasade samman. Just nu är laget nia. I tredjeligan. 

Utlandsbetyg: 2. Det fanns en anledning att Nyman kom hem och 27-åringens tid i Tyskland summerar hur lite det kan skilja mellan framgång och miss. Äntligen, efter sju skade- och lika många känningar till bedrövelser, 100 procent redo att göra sig själv rättvisa. Opererade sig efter säsongen. Nu ska vi bara ha en säsong att kasta ut en spelsugen Nyman i.

Linus Wahlqvist

Kom till IFK: 2009 från Eneby BK.

Lämnade IFK: Sommaren 2018 för Dynamo Dresden. 

Kommentar: Det ryktades om Italien och det pratades om England. U21-landslagsbacken var het. Försvararens flytt gick till Dresden. Precis som Christoffer Nymans utveckling i 2.Bundesliga har det handlat om att slåss i botten. Dresden har hunnit med att skeppa fyra tränare under Wahlqvists tid och kan – precis som Nyman – tvingas uppleva hur det känns att åka ur andradivisionen. Det positiva är att Wahlqvist får spela. IFK:s mästarback har hunnit med att bli pappa under tiden i Tyskland och sa nyligen i en intervju med Sporten att IFK är klubben han vill spela för när det är dags att vända hem

Utlandsbetyg: 2. Det är inga detaljerade taktiska direktiv när är dags att stega ut till match i 2.Bundesliga. Kamp, dra upp tempot och vinn matchen i matchen mot din motståndare har varit en omställning, men Wahlqvist får på ett personligt plan, anses ha klarat acklimatiseringen bra. Det är ett galet intresse och ett lika galet tryck på matcherna. Det är nyttiga läxor att spela i den atmosfären på regelbunden basis. Kontrakt till juni 2022. Åker Dresden ur kan IFK-cirkeln slutas innan det. 

Christopher Telo

Kom till IFK: 2002 från Kimstad.

Lämnade IFK: Sommaren 2017 (återvände sommaren 2019) för Molde. 

Kommentar: Ole Gunnar Solskjær såg att hans norska topplag Molde hade en injektion att hämta i Norrköping. Utvecklingen och verkligheten blev en annan. Efter bara fem starter revs kontraktet och en stukad Telo vände hem. Det var ingen rolig tid i grannlandet – även om den säkert gav en del erfarenheter. 

– Man får försöka ha annat i livet men det är svårt. Jag är fotbollsspelare så det påverkar resten också även om man inte vill det. Det är svårt när fotbollen är ens liv. Jag gör vad klubben säger åt mig i rehabträningen och har träffat lite olika personer men det här kan ta tid, sa Telo om skadehelvetet när Sporten pratade med honom ett år in på kontraktet

Utlandsbetyg: 1. Nej, nej, nej. Telo fick inte ens en ärlig chans att göra sig själv rättvisa. Motgångarna med en trilskande kropp började tidigt och gav egentligen aldrig med sig. När IFK kände att de började tappa sin lokala touch i truppen var det ett perfekt nygammalt ansikte att välkomna tillbaka. 

Alexander Fransson

Kom till IFK: 2008 från Lindö FF. 

Lämnade IFK: Januari 2016 (återvände i juli 2018) för FC Basel. 

Kommentar: Växte på ett snabbt och imponerande sätt i rollen som nyckelspelare, landslagsman, svensk mästare och utlandsproffs. Basel vann "Alles" namnteckning och det var en helt okej första tid i Schweiz. Fransson spelade bland annat från start borta mot Arsenal i Champions League och nätade i sin första match från start. Fortsättningen? Njae. När vare sig 26-åringen eller Basel var nöjda med situationen lånades Fransson ut till Lausanne för att stärka sin egen VM-chans – men där blev det en nattsvart period som kulminerade med att Lausanne åkte ur och lagets fans stormade planen.

Utlandsbetyg: 2. Det var inte så att IFK eller fansen suckade besviket när det stod klart att tiden i alplandet avslutades i förtid. Fransson kändes redo att testa på spel i en satsande storklubb, men det var ett tufft steg. Europa står kvar och det kan mycket väl bli en ny sväng för mittfältaren som nu både är mer vis och insiktsfull vad det är för värld utanför Norrköping. Vill tillbaka i landslagsdiskussionen, men för att blanda sig in där krävs det en nivå till. 

Nicklas Bärkroth

Kom till IFK: 2015 från Brommapojkarna. 

Lämnade IFK: Sommaren 2017 för Lech Poznan. 

Kommentar: Ser vi tillbaka så kan Nicklas Bärkroth användas som brytpunkt. Det var med värvningen av den flyfotade BP-spelaren som IFK sjösatte sin värvningsstrategi med att plocka in ungt, vårda, utveckla och sälja vidare. Satte bra fart på IFK:s kant och bokfördes för sex mål på 53 matcher. Var med och vann SM-guld 2015 och hade redan innan han skrev på för Lech Poznan erfarenhet av att spela ute i Europa. 2012 lånades Bärkroth ut till portugisiska UD Leira. 

Utlandsbetyg: 1. Njae. Statistiken visar bara 19 seriematcher, sex starter och 13 inhopp för Lech Poznan. Noll mål. Göteborgaren yngst i allsvenskans historia att debutera som 15-åring 2007 – kom hem till Sverige men det var inte västkusten utan Djurgården där 28-åringen vann ett nytt guld den gångna säsongen som lockade mest. 

Eric Smith 

Kom till IFK: 2016 från Halmstad. 

Lämnade: Sommaren 2018 för KAA Gent. 

Kommentar: IFK och Janne Andersson fortsatte på sitt Halmstad-spår och roffade åt sig en 19 år ung Eric Smith som kom med en spännande kombination av fysik, fin touch och spelförståelse. Saker han väger upp en bristande speed med. Även om inte Smith hade en ordinarie tröja hela tiden, så utvecklade han sitt spel och blev mer rejäl på flera plan. Ingen spikrak väg, men när belgiska KAA Gent (ja, det borde ringt varningsklockor) ville ha mittfältaren så var det tack och hej till IFK. 

Utlandsbetyg: 1. Det är en sorglig samling svenskar som hamnat i Gents slukhål. Emir Kujovic, Tesfaldet Tekie och Eric Smith är inga undantag. Spännande och blomstrande karriärer har bryskt pausats i Gents frysbox. Smith har kopplats samman med IFK vid ett par tillfällen, han har varit på gång att återvända men det närmaste hittills är höstens utlåning till Tromsö – som slutade med att laget åkte ur. Jens Gustafsson och Smith vet var de har varandra och med Andreas Blomqvist och Simon Thern på utgående kontrakt lär inte intresset minska. I synnerhet inte heller när Gent aviserat att de är öppna att sälja sin svensk. 

Arnór Ingvi Traustason 

Kom till IFK: 2014 från Keflavik. 

Lämnade: Våren 2016 för Rapid Wien. 

Kommentar: Tonåringen som dök upp för IFK-provspel fick ett kontrakt – och vann inte bara IFK-fansens beundran. Traustason var charmant och fick ut maximalt i sin specialroll där han bidrog med både mål och poäng. Facit 2015: sex mål och tio assist. En av de bästa importer "Peking" haft, och förlängde klubbens isländska kärleksaffär. Det var inte en fråga om utan när och vem som skulle slanta upp för landslagsmannen. Svaret: Rapid Wien. Efter Islands EM-äventyr var över startade ett nytt för Traustason. 

Utlandsbetyg: 2. Lika het och omskriven som Traustason var i Sverige (i Norrköping i alla fall...) när han flöt fram i allsvenskan – lika kall och bortglömd var islänningen utomlands. Det blev förvisso tre mål för Rapid Wien på 14 starter, men österrikarna såg ingen längre framtid för IFK-köpet och lånade ut Traustason till AEK Aten. Då hade redan Malmö FF seriösa planer på att spetsa laget med 27-åringen och kunde senare presentera ett kontrakt över fyra år. 

Tesfaldet Tekie

Kom till IFK: 2013 från Sylvia. 

Lämnade: Januari 2017 för KAA Gent. 

Kommentar: Så mycket han hunnit med i sitt blott 22-åriga liv och unga karriär. Den stora lilla liraren som hyllades av Zenits portugisiske tränare André Villa-Boas i samband med matchen mot den ryska storklubben under Atlantic Cup 2016. Och som fick ett omnämnande av Arsène Wenger när Östersund mötte Arsenal i Europa League fick chansen i Gent – utan att få chansen. Graham Potter lånade Tekie som senare köptes loss av Fortuna Sittard där han på allvar fått lyftet utomlands. I Sittard, trea från slutet i nederländska ligan, har Tekie en  ordinarie plats på mitten. 

Utlandsbetyg: 2. Det har självklart inte varit enkelt att gå härda igenom vad Tekie gjorde i Gent. Han var inte ens och nosade på A-laget. Det var ett smart beslut att vända tillbaka till Östersund, och slår vi ut det test som den flinke mittfältaren sattes på under proffslivet utanför Sveriges gränser, så finns det massor med nyttiga saker som han har med sig. En otrolig potential som fortfarande har gott om tid att blomstra. 

David Moberg Karlsson 

Kom till IFK: Sommaren 2016 från Nordsjälland. 

Lämnade IFK: December 2018 för Sparta Prag. 

Kommentar: DMK gick ned i lön när han sa ja till att byta Nordsjälland mot IFK. Om starten var trevande och ojämn och stundtals till och med utanför startelvan så var fortsättningen och avslutningen desto bättre. Riktigt, riktigt stark till och med. Två, sex och tio mål är ingen missvisande målskörd under säsongerna i IFK. 26-åringen var IFK:s främsta offensiva vapen sista säsongen och det var den framfusigheten och den svårstoppade spelstilen som fick före detta Arsenal-stjärnan Tomáš Rosický att övertyga Gunners-fantasten DMK att Sparta Prag var en lämplig plats att ta karriären vidare till. Kontraktet som skrevs sträcker sig tre 3,5 år framåt.

Utlandsbetyg: 3. Det finns en tid innan tränaren Vaclav Jilek fick kicken och en efter för Moberg Karlsson. Även om DMK skruvade in snygga frisparkar och fick ett stort förtroende så hamnade han senare på bänken. När Sparta började att halka alltmer efter topplagen rök Vaclav Jilek och DMK fick lira igen. Fyra mål har det blivit sammantaget i den tjeckiska huvudstadsklubben. Ingen vågad gissning att nästa stopp i karriären heter IFK Göteborg. 

Emir Kujovic

Kom till IFK: Augusti 2013 från Kayserispor. 

Lämnade IFK: Juli 2016 för KAA Gent. 

Kommentar: Piskade in mäktiga 21 mål och var seriens bästa anfallare när IFK firade SM-guldet i Malmö. Janne Andersson som vid ett tillfälle kallade Kujovic "för den bästa avslutare han tränat" hade tålamod med den långe strikern som kom sargad och med en osynkad kropp till Norrköping. Det tog tid, men när Kujovic smällde in mål och rann fram på planen som ett ständigt offensivt hot, var det tydligt att det var värt väntan. KAA Gent tog ned Kujovic på jorden. Längre ned än så faktiskt. Det blev marginellt bättre i Fortuna Düsseldorf (avancemang till Bundesliga) men när Djurgården satte in den stora charmoffensiven föll 31-åringen som visade att han har kvar sin sällsynta förmåga att näta. Spelade en stor roll i guldet som firades på Östgötaporten i sista omgången. 

Utlandsbetyg: 1. Mörker i Belgien. Lite ljusare i Tyskland. Frågan är om 31-årige Kujovic kommer ut igen. Just nu är han ett besvärligt hot mot samtliga allsvenska försvar. 

Alhaji Kamara

Kom till IFK: Hösten 2013 från IFK Värnamo. 

Lämnade IFK: Mars 2015 (återvände i juli, lämnade i maj 2016) för Johor Darul Ta'zim.

Kommentar: Hade tre anonyma nedslag i Djurgården, Frej och Värnamo men IFK såg potential i kraftpaketet – och var rätt ute. Kamara blev en stor publikfavorit och tvekade inte att visa känslor vilket också bidrog till hans popularitet. 17 mål på 41 seriematcher är ett fint facit men det blev ett bitterljuvt slut när det upptäcktes att Kamara hade ett medfött hjärtfel som medförde att hans tid i IFK var över. En defekt som det diskuterats och debatterats en hel del över. Just nu spelar i Danmark. 

Utlandsbetyg: 3. Det är ingen överdrift att sätta rubriken "brokig" på Kamaras proffskarriär som tagit honom från Sierra Leone till i tur och ordning: Sverige, Malaysia, USA, Saudiarabien, Moldavien och Danmark. Satte sitt första mål i debuten redan efter 33 sekunder. Oavsett liga och kontinent: att göra mål är något som Alhaji Kamara har som röd tråd. 

Fler spelare som lämnat

Alfons Sampsted, till Bodö/Glimt.

Alexander Jakobsen, till Sarpsborg.

Michael Langer, till tyska Schalke 04.

David Mitov Nilsson, till Sarpsborg.

Andreas Vaikla, till Narva Trans.

Nikola Tkalcic, till NK Varazdin.

Daniel Sjölund, IFK Mariehamn. 

Kenneth Udjus, till Asker.

Aslak Falch, till Sarpsborg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!