Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotbollen ger barn i Zambias kåkstäder en bättre chans

Flera spelare från akademin har nått allsvenskan – många fler har fått en utbildning. Nu hoppas två Norrköpingsföretagare kunna hjälpa fler att göra den resan. ”Vi har en dröm om att säkra verksamheten genom att sälja några spelare”, säger Mikael Petersson.

Mikael Petersson och Andreas Jakob är båda engagerade i verksamheten Chiparamba, en organisation som ger barn i Lusaka, Zambia, möjlighet att gå i skolan och spela fotboll.

Mikael Petersson och Andreas Jakob är båda engagerade i verksamheten Chiparamba, en organisation som ger barn i Lusaka, Zambia, möjlighet att gå i skolan och spela fotboll.

Foto: Privat

Fotboll2024-02-01 09:00

Det var ovanligt varmt i Zambia när Mikael Petersson och Andreas Jakob besökte en av Lusakas kåkstäder i november förra året. Trots en temperatur över 30 grader spelade barnen fotboll på en plan gjord av grus – flera av dem utan skor, några med bara en sko och alla utan vatten.

Men ett annat minne är starkare.

– De var fruktansvärt bra och det var ren och skär fotbollsglädje, säger Mikael.

undefined
Mikael Petersson har varit engagerad i Chiparamba i över 20 år. "Det ger så otroligt mycket tillbaka", berättar han.

Mikael känner många av de över hundra barnen som kommer dit för att spela fotboll eftersom han besökt dem flera gånger tidigare. För Andreas var det första gången. De två Norrköpingsföretagarna är engagerade i Chiparamba Foundation, en organisation som arbetar för att ge barn i Zambia möjlighet till utbildning och att spela fotboll.

undefined
Chiparamba har både pojk- och flicklag. "Alla var jätteduktiga i fotboll, helt galet duktiga var de faktiskt", säger Andreas Jakob.

Tidigare var Mikael klubbchef i Göteborgs Örgryte IS, som har samarbetat med Chiparamba i över två decennier. Även om han inte längre är verksam där, utan nu driver Veteranpoolen i Norrköping, har han valt att fortsätta vara aktiv i Chiparamba vilket han varit i över 20 år.

– Det ger så otroligt mycket tillbaka. Jag är van vid att se eländet, så nu ser jag mest den fantastiska inspirationen i att folk kan vara så glada och så ambitiösa trots att de har det väldigt, väldigt tufft.

undefined
Ungefär tusen barn har hittills fått en grundskoleutbildning genom Chiparambaprojektet.

De tidigare Norrköpingsborna Andreas och hans bror Mattias Jakob, ägare till Ölstugan Tullen i Norrköping, har varit med i projektet i ungefär ett år och bidragit ekonomiskt. De blev sedan inbjudna att följa med och besöka organisationen. Inför resan hade de samlats in fotbollsskor och fotbollskläder, på plats köpte de vatten och varsin säck med majsmjöl till de över hundra barnen.

– De var väldigt tacksamma och det blev mycket uppskattat. Bara en så enkel grej som att få vatten samtidigt som vi häller ut vatten.

undefined
Från vänster: Mikael Petersson, Mattias Jakob, Boyd Mwila (som är en av de ansvarig på plats) och Andreas Jakob.

På plats fick de se betonghus som inte verkade färdigbyggda och där sex personer kunde bo tillsammans på femton kvadratmeter. Men det är inget av det Andreas minns starkast från resan.

– Det som var väldigt speciellt och roligt att få se var att människorna där är väldigt glada, lyckliga och tacksamma. I mitt huvud känns det som att de inte har så mycket att välja på. De väljer inte mellan en svart eller vit bil eller om de ska ha en blå eller vit tröja, utan de väljer att leva bara.

undefined
För Andreas Jakob var det första besöket i Lusakas kåkstäder. "De väljer inte mellan en svart eller vit bil eller om de ska ha en blå eller vit tröja, utan de väljer att leva bara.", berättar han om mötet med människorna som lever där.

Projektet är ideellt och har hittills hjälpt runt tusen barn att slutföra grundskolan. Inom fotbollen har de också haft framgång. I början av 2000-talet spelade Chiparambaspelarna Boyd Mwila, Edwin Phiri, Dominic Yobe och Clifford Mulenga i allsvenskan. Även om huvudmålet är att ge barn utbildning finns det också förhoppningar om att fotbollen ska kunna bidra med ekonomiska medel.

– Vi har en dröm om att kanske kunna säkra verksamheten för många år framöver genom att eventuellt sälja några spelare. Eftersom det inte finns agenter i verksamheten eller vinstintressen så skulle allt tillfalla stiftelsen, säger Mikael.

undefined
Mikael Petersson och Andreas Jakob är båda engagerade i verksamheten Chiparamba, en organisation som ger barn i Lusaka, Zambia, möjlighet att gå i skolan och spela fotboll.

Arbetet i Zambia kommer att fortsätta för både Mikael och Andreas. Ett av målen är att ha ett lag från Chiparamba i Gothia Cup, Göteborg, till sommaren. Hur laget kommer att stå sig mot andra lag i världen återstår att se. Andreas, som själv har spelat fotboll i flera år både i Smedby AIS och Assyriska IF och har sett barnen på grusplanen spela, berättar:

– Alla var jätteduktiga i fotboll, helt galet duktiga var de faktiskt.

undefined
Ett av Chiparambas mål är att ha med ett av deras lag i Gothia Cup i Göteborg i sommar.
Projektet i korthet

Projektet startades år 1996 i staden Lusaka, Zambia, av Dan Allbäck och Lennart Bäckman. Syftet var då att genom fotboll sprida kunskap om sjukdomen HIV och aids, som då var ett utbrett problem. Sedan 2004 blev Klas Björkhagen involverad och hjälpte till att utveckla projektet till en fotbollsakademi där stiftelsen Chiparamba Foundation började finansiera spelarnas skolgång. Projektet riktar sig till barn mellan 6 och 18 år.

Varje år får olika sponsorer en inbjudan att följa med för att träffa barnen som Chiparamba hjälper och de som arbetar på plats. Resorna bekostar sponsorerna själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!