Påskupploppen, bland annat i Navestad, är fortfarande i färskt minne. De hemska scenerna och attackerna mot blåljuspersonal är exakt motsatsen till vad Pelle Holm och Anna Holms integrations- och arbetsmarknadsarbete vill uppnå.
Kravallerna tjänar dock som tändvätska för det fortsatta arbetet med integrering och inkludering för barn i Norrköpings mest utsatta områden.
– Vi kom igång sent i Navestad men jag tvivlar på att just de barnen vi har jobbat med är i ålder för att ha upplevt det där upploppet. Men vi har goda resultat med det vi jobbar med. Samtidigt skriker polischefen i Sverige efter att föreningar och frivilligorganisationer ska jobba med de här frågorna. De klarar det inte annars. Vi kan ju inte låsa in alla människor. Istället behöver vi tillsammans skapa tillhörighet och positiva sammanhang, konstaterar Pelle Holm.
Den före detta IFK- och Sylviaordföranden är pensionär på papperet men har inte slagit av mycket på takten. På ideell basis jagar han sponsorer och har fått kommunen att bidra med pengar för integrationsprojektet Norrköping Tillsammans.
Föreningen, där även Sargon Akcan från Assyriska var drivande, bildades 2017 även om de olika projekten hade dragit igång redan ett par år innan.
Bollis (lek och spel för årskurs 2–6), Bollis (läs och räkna) och Nattfotboll var de olika benen i Norrköping Tillsammans, plus Trygg skolgång som fanns när Söderporten byggdes om.
– Jag satt i styrelsen i IFK när vi drog igång. Vi såg, utifrån ett IFK-perspektiv, att det var väldigt ojämlikt i Norrköping. Det fanns nästan inga föreningar i de utsatta områdena och den ojämlikheten ville vi göra en insats för. Men i dag är det bara Bollis Lek och spel som vi håller på med. Läs och räkna överfördes förra året till Portalen och ABF och Adas United har hand om Nattfotbollen, berättar Pelle Holm.
Bollis Lek och spel, där Allan Borgvardt är överledare och det finns ytterligare ett tiotal ledare, är en omfattande verksamhet som årligen inkluderar 500 barn i Marielund, Hageby och Navestad. Det är träffar två gånger i veckan med fotboll eller annan idrott, kombinerat med "Goal Fair Play" där barnen bland annat får lära sig att respektera olikheter, vårda språket och följa regler.
De delas in i grupper med en ledare på sex barn. 40 procent av barnen i de yngre årskullarna är tjejer.
– De är koncentrerade och fokuserade på våra övningar och sen säger lärarna att de tar med sig det här till skolan. Den ambitiösa målsättningen är att de ska klara sig i skolan med hjälp av idrotten. Då kan man ställa sig frågan om de har gjort det? säger Pelle Holm och låter frågan hänga i luften.
Sekunderna senare lägger han fram ett papper med rubriken "Skolresultat klass 9 behörighet till gymnasiets praktiska linjer (%)".
Där går det bland annat se att Klingsbergsskolan (Hagebys högstadium) och Navestadsskolan har gjort avsevärda framsteg. Klingsberg har lyft sig från 39,6 procent 2016 till 88,8 procent 2022. Navestad har gått från 64,7 (2017) till 85,0 (2022).
– Det innebär att de här skolorna har helt plötsligt blivit bättre än genomsnittsskolorna i stan. Det är sensationella resultat. Men det är inte vi som har skapat det här. Det är vi tillsammans med skolan, lärare och andra aktiviteter, poängterar Pelle Holm.
Pelle Holm identifierade tidigt ett stort behov av vettiga ledare för Bollis-verksamheten. Passande nog drog Svenska Fotbollförbundet igång "Reboot football for jobs" för ett år sedan. Det är ett arbetsmarknadsprojekt med fotboll i fokus vars syfte är att slussa unga vuxna vidare till studier eller jobb – vilket alltså kan vara just Bollis.
– Förbundet fick 24 miljoner från Europeiska socialfonden för det första året. Reboot har genomförts i Norrköping, Umeå, Göteborg och Motala. Nu examineras den första gruppen i slutet av april och vi har fått nya pengar för ett år till. ESF och vi ser att det har funkat väldigt bra, konstaterar Anna Holm som är projektledare för Reboot i Norrköping.
Jodå, hon är dotter till Pelle och har lång erfarenhet av olika chefsjobb efter sin amerikanska universitetsexamen.
Anna poängterar lagidrottens metoder för att stödja och utbilda deltagarna – även om framtidsjobbet inte nödvändigtvis vara i sportens värld.
– Vi jobbar mycket med självledarskap, att vara i ett positivt utvecklande sammanhang. Var och ens resa är viktig även om vi jobbar tillsammans med exempelvis tränarutbildningar, domarutbildningar eller ledarutbildningar. Sen adderar vi arbetsmarknadskunskap och studievägledning.
Är det folk som har kommit lite halvsnett som är med på Reboot?
– Nja. Utanförskap snarare. Man kanske inte riktigt vet vart man vill eller att man har hoppat av skolan. Några kanske läser upp ett ämne och kombinerar det med Reboot. Det blir väldigt tydligt att det här är varje individs resa samtidigt som vi gör olika aktiviteter ihop.
Vilka åldrar är det?
– Den yngsta är 17 och den äldsta som har varit med är 30. På den nya utbildningen som startar i maj blir det fokus på de som har varit påverkade av covid. Att man har tagit studenten under den tiden eller att man har hoppat av gymnasiestudierna eller blivit av med jobbet.
Vad får de med sig förutom kunskaperna?
– Ett diplom, och sen skriver vi ett rekommendationsbrev på vad de har gjort. Men det viktigaste är utvecklingen som var och en gör och de nätverk som man får till sig genom Reboot.
Handledare för Reboot i Norrköping är Allan Borgvardt, Lizethe Morsing, Jennie Egeriis, Armando Ibrakovic, Willy Flores, Andreas Hadenius och Sandra Coskun Isik.
– Det är ett superbra gäng och vi jobbar nära varandra. Utbildningen kombineras med fysiska aktiviteter som fotboll eller gym. Det är utbildning på förmiddagarna och på eftermiddagarna är det praktik och jobb på Bollis, eftersom vi har det samarbetet. En förutsättning där är ju att man kan jobba med barn.Deltagarna får spelformsutbildning och Allan kör Bollisutbildning, säger Anna Holm.
Hur många av deltagarna i Reboot blir ledare i Bollis?
– De flesta. En del vill göra annat också och en del behöver lite längre tid på sig, beroende på var man står i sin utveckling.
Nästa steg för Bollis är att försöka knyta upp barnen till en förening.
– En del av barnen spelar organiserad fotboll, men vi jobbar på att få ännu fler ut i föreningslivet. Vi måste se hur vi ska gå framåt och där kommer även IFK in i bilden genom vårt nya samarbete, säger Pelle Holm.