Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotboll för alla prisas: "Så tacksamt att träffa dem"

Eneby BK får kommunens tillgänglighetspris 2021 för projektet Fotboll för alla. "Jättehedrande", säger ledaren Patrick Lindgren.

Patrick Lindgren, sittande längst till vänster, tillsammans med delar av Enebys Fotboll för alla-gäng.

Patrick Lindgren, sittande längst till vänster, tillsammans med delar av Enebys Fotboll för alla-gäng.

Foto: Eneby BK

Fotboll2021-10-26 18:00

Eneby tilldelas utmärkelsen "för sitt inkluderande arbete och för att de gör det möjligt för människor att idrotta utifrån sina egna förutsättningar och på lika villkor", enligt Norrköpings kommuns pressmeddelande.

Föreningen gjorde en nystart med fotbollsverksamheten för de med funktionsvariationer för sju år sedan. Huvudansvarige Patrick Lindgren, som även jobbar på gymnasiesärskolans individuella program på De Geer, har varit med hela tiden.

– Det är jättehedrande att få priset. Det är helt rätt också. Vi har verkligen fotboll för alla utifrån deras olika färdigheter, konstaterar han.

Vad ger det dig att vara med i verksamheten?

– Glädjen. De älskar ju att komma och träna och det smittar av sig. Det är så tacksamt att träffa det här gänget varje gång. Underbart.

Det är sex ledare och drygt 35 spelare i FFA. Gruppen är uppdelad i ett sjumannalag och ett femmannalag som normalt sett åker på fyra–fem cuper eller sammandrag per år.

Men coronan har självklart satt sina spår även här.

– Vi har flera spelare som är i riskgrupp och därför hade vi uppehåll i vintras och våras men nu är vi igång igen. I år blir det dock bara ett sammandrag, berättar Patrick Lindgren som också betonar ledorden begriplighet, hanterbarhet, meningsfullhet, delaktighet och glädje.

Prisutdelningen ägde rum på tisdagsträningen i Maxihallen. 

– Jätteroligt att få pris för bra saker och detta pris värmer hela föreningen. Att vi verkligen kan erbjuda FFA är vi stolta över. Vi vill fortsätta utveckla Eneby med ännu bättre tillgänglighet och bidra till folkhälsa i allmänhet även om vi sysslar med fotboll i synnerhet, säger Jörgen Lindström, marknadsansvarig i Eneby BK i pressmeddelandet.

Tillgänglighetspriset tillfaller alltså en idrottsförening den här hösten, men det kan lika väl vara någon annan verksamhet som jobbar för personer med funktionsnedsättningar. 

– Juryn vill i år uppmärksamma Eneby BK:s fina jobb med att möjliggöra idrott för alla och sätta fingret på vikten av inkludering i föreningslivet, säger Emma Johansson, sakkunnig på vård- och omsorgskontoret.

Karin Jonsson (C), kommunalråd och juryordförande, var prisutdelare:

– Tyvärr är det ingen självklarhet att alla har möjlighet till att exempelvis spela fotboll på sina egna villkor. Därför känns det bra att kunna dela ut priset till en förening som aktivt visar att de tycker den här frågan är viktig, säger Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!