Samuel Adegbenro satte två nya mål mot Hammarby, på presskonferensen efteråt hyllade IFK-tränaren Rikard Norling både sin skyttekung men även det jobb som assisterande tränaren Kim Hellberg har gjort.
"Det är Kims förtjänst väldigt mycket, han jobbar otroligt mycket med vårt anfallsspel in i sista tredjedelen", sa Norling bland annat.
Sporten tog frågan vidare till Kim Hellberg. Vad är det som gjort att IFK varit så bra på att få fram några av allsvenskans vassaste målskyttar de senaste säsongerna?
– Först och främst är det spelare med en enorm skicklighet i Jordan, "Totte" och Samuel. Sedan jobbar vi väldigt strukturerat med de här bitarna och har egentligen gjort det i tre år, även om man också måste säga att IFK har haft många bra målskyttar tidigare också.
Handlar det något om att ni primärt söker lägen för vissa spelare som ni vet är bra målskyttar?
– Nej, mer att vi skapar en ram utifrån alla ytor och hur vi kan få in bollen i boxen och i de ytorna där det görs mest mål. Vi sätter en struktur utifrån vad spelarna har för verktyg också. Egentligen är det väldigt svårt att förklara utan att också visa ...
Försök. Kan man säga att ni anpassar mycket efter de spelartyper ni har?
– Först och främst har vi en grund för IFK, det ska finnas en vetskap hos anfallarna när bollen dyker upp och de ska känna igen mönstret. Det är en del av det ni ser i de här övningarna vi kör väldigt ofta på träningarna med mycket koner och plastgubbar till exempel. Därifrån finns det olika verktyg hos de olika spelarna såklart. Vi har ramar för alla vilka ytor vi vill fylla upp, vi kan sitta och kolla på video dagen efter en match och se att spelaren var inne i den och den ytan, och det var rätt även om bollen inte kom dit. Det finns olika sätt som situationer uppstår på, men vi har en ändå en ganska stark grundram för det.
När du säger ramar, är det samma sak som det ni brukade kalla principer förut?
– Det finns till exempel assistytor, där assist oftast kommer till mål. Det är såklart nära straffområdet. Vi vet hur många mål som görs på ett tillslag. Sedan bygger allt på vad motståndaren gör också. Om vi gör exakt samma sak varje gång så kan motståndarna snabbt läsa oss. Det gäller att läsa av och anpassa det också, men ramarna ska vara samma.
Det blir mycket teori såklart, de små, små detaljerna är de som ska vinna fördelarna när fotbollen blir mer och mer komplex och när minsta lilla aktion kan avgöra hur utfallet blir.
Blir det för mycket teori?
– För spelarna är det nog ändå ganska simpelt. Om man bara såg allt material vi jobbar med skulle man kanske tycka det men de ser ju det här varje dag.
Under de här åren du varit i IFK, där man kan lyfta Jordan Larsson (ledde skytteligan innan han lämnade), Christoffer Nyman och Samuel Adegbenro som alla öst in mål – har ni jobbat på samma sätt ungefär?
– Jag skulle säga att det har utvecklats mycket. I början var ramen väldigt fast, men det har blivit mycket mer flexibelt. Sedan är allt kopplat till att det är bra spelare, Jordan hade en fantastisk utveckling sitt andra år här, "Totte" har alltid gjort många mål och Samuel har varit riktigt bra nu.
Är det en överraskning för er att just Samuel Adegbenro gjort så många mål här, han var ändå ingen utpräglad målskytt tidigare?
– Vi har främst blivit överraskade av hans huvudspel. Sedan är det intressant att se hur ofta han gör mål på ett tillslag. Vet du förresten hur många av "Tottes" 18 mål ifjol som var på ett tillslag?
Inte i huvudet, men säkert ganska många.
– 16. Jag kan inte exakt, men jag tror inte att Samuel hade gjort ett enda mål på ett tillslag innan han kom hit. Något möjligen. Det var utifrån position han har haft tidigare, han bröt ofta in från kanten och gjorde sina mål så. I år har han gjort 12 av 14 på ett tillslag. Mycket beror på att han är på rätt ställe varje gång, även de gånger när bollen inte kommer dit. Man gör sällan mål på ett tillslag från 30 meter, säger Hellberg och fortsätter:
– Båda målen mot Hammarby är typiska målskyttsmål. På första löper han till rätt yta, på det andra är han även med i spelet innan och tar sig sedan in i boxen.
IFK har gjort näst flest mål i allsvenskan i år (delat med Djurgården). 37 stycken. Bara Malmö är bättre med 45.
– Slår man ut det på de två senaste säsongerna är det bara Malmö som gjort fler. I den statistik vi jobbar med slår vi också ut det på fasta situationer, omställningar och mot samlat försvar och mot just samlat försvar har vi gjort fler mål än något annat lag de här två åren.
Om man kollar just på Samuel Adegbenro så har han dessutom tagit sig till skytteligaledning utan att slå några straffar.
– Absolut och det är helt fantastiskt. Jeremejeff (Alexander) har gjort tio mål men fem på straff. Antonio Colak har också tagit någon straff.