Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem punkter som kan avgöra EM-rysaren

Kan Fridolina Rolfö få igång sitt offensiva spel? Hur stor fördel har England av extra vilodagar? Kan Sverige utnyttja Englands svaga vänsterback? Här är fem punkter som kan avgöra kvällens semifinal i fotbolls-EM.

Fridolina Rolfö har fått kritik under EM för att hon inte varit tillräckligt delaktig i det offensiva spelet.

Fridolina Rolfö har fått kritik under EM för att hon inte varit tillräckligt delaktig i det offensiva spelet.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-26 11:01

+ Utvilat England

England spelade kvartsfinal i onsdags och har haft två dagar mer vila än Sverige inför semifinalen. Ett schema som har fått en del att höja på ögonbrynen, men på pressträffarna i veckan har de svenska spelarna varit inne på att det inte spelar någon roll. Dessutom gick Englands kvartsfinal mot Spanien till förlängning medan Sverige klarade av att vinna mot Belgien efter 90 minuter.

– Det är klart att återhämtning är en så stor del för att komma så bra förberedd som möjligt till matchen. De spelade en förlängning vilket är påfrestande för alla de som spelade 120 kontra oss som spelade 90 minuter. Det är svårvägt, säger Stina Blackstenius.

+ När ska Rolfö vakna?

Hon gjorde visserligen mål och assist i 2–1-segern mot Schweiz i gruppspelet. Men Barcelonstjärnan Fridolina Rolfö har inte fått offensiven att stämma fullt ut.

I de två senaste matcherna, mot Portugal och Belgien, har det svenska spelet ofta rört sig ut på högerkanten där framför allt Kosovare Asllani och Johanna Rytting Kaneryd har försökt arbeta sig in i straffområdet.

Efter kvartsfinalen mot Belgien fick Rolfö frågan om hur hon ser på sitt spel och vad som krävs för att nå en till nivå.

– Vi spelar mycket till höger och det funkar liksom bra. Det är väl att bli mer involverad, säger hon.

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Med de kvaliteterna hon har så skulle jag nog vara lite orolig om jag var England och jag tror man är det, säger han.

+ Landslagets mörkande

Det är knäpptyst kring landslaget. Man vill inte ge England några fördelar och har därför bestämt att inte kommunicera ut något kring skador och sjukdomar.

– Vi har blivit tillsagda att inte svara på sådana frågor, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Det gör att vi inte vet om vänsterbacken Jonna Andersson, som testades positivt för covid-19 förra veckan, har lämnat ett negativt testresultat. Även Olivia Schough är ett frågetecken. Hon har inte tränat någonting med laget efter kvartsfinalen mot Belgien.

+ Englands svaga punkt

Englands högerback Lucy Bronze är en av världens bästa på sin position. På andra sidan huserar Rachel Daly som hade det kämpigt mot Spanien.

Daly är i grunden anfallare men i Sarina Wiegmans England är hon placerad på vänsterbackspositionen. 30-åringen hade det stundtals tufft i en mot en-situationer mot Spanien och byttes ut i 82:a minuten.

Daly har startat samtliga EM-matcher för England och om hon får chansen på nytt, är det något för Sverige att utnyttja?

– Det blev några situationer, vid målet och en tunnel till sedan som hon åkte på, så det är lätt att man bara lägger kraft på det. Hon har gjort en bra turnering och är en bra spelare, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman och fortsätter:

– Men hon kommer få möta en bra spelare i Sverige också. Så det gäller att hon är på tå.

+ Englands dystra mästerskapsfacit

England är ofta nära men har aldrig gått hela vägen. Faktum är att man aldrig har vunnit vare sig EM eller VM.

Men efter ett starkt mästerskap hittills pratas det om att "football is coming home". Englands mittback Millie Bright var inne på att man har lärt sig en hel del från tidigare motgångar.

– Vi har lärt oss läxan. Nu är vi på en ny resa och det är många nya spelare i laget. Men de unga har också erfarenhet av tunga förluster i klubblaget, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!