Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem punkter från fotbolls-EM i England

Rekordpublik, målfester och två svenska förbundskaptener som blev av med jobbet. Fotbolls-EM i England har bjudit på en hel del. Här är ett axplock av det som hänt nu när bara finalen återstår.

England vann EM-premiären mot Österrike inför rekordpublik.

England vann EM-premiären mot Österrike inför rekordpublik.

Foto: Rui Vieira/AP/TT

Fotboll2022-07-31 10:12

+ Rekordpublik

Det här skulle bli det största Europamästerskapet någonsin. Förutsättningarna var också goda på förhand då EM-finalen på Wembley, som tar 90 000 åskådare, sålde slut snabbt.

I premiären på klassiska Old Trafford i Manchester slogs publikrekord i ett dam-EM när 68 871 åskådare såg England besegra Österrike med 1–0.

Även Sverige var med om en rekordnotering. I den första gruppspelsmatchen mot Nederländerna i Sheffield, kom 21 342 åskådare vilket blev ett rekord i en gruppspelsmatch i EM där värdnationen inte deltog. Det slogs dock några dagar senare när Nederländerna mötte Schweiz inför 22 596 åskådare, även det på Bramall Lane i Sheffield.

Inför kvällens final har mästerskapet, totalt över samtliga matcher, haft 487 683 åskådare, enligt Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). Det är en fördubbling av det tidigare rekordet på 240 055 från EM 2017 i Nederländerna.

Men det har inte bara varit fotbollsmatcher inför storpublik. Flera av arenorna är av betydligt mindre storlek. Bland annat Manchester City Academy Stadium (4 700 åskådare) Leigh Sports Village (8 000 åskådare), arenan där Sverige spelade gruppspelsmatchen mot Portugal och kvartsfinalen mot Belgien.

+ Storsegrar

Frankrike ledde med 5–0 efter en halvlek mot Italien, Tyskland besegrade regerande EM-tvåan Danmark med 4–0 och England vann med hela 8–0 mot Norge – den största segern någonsin i ett EM. Storsegrarna var många i början av gruppspelet och Englands 8–0-seger mot Norge bidrog till att man till slut landade på 14 gruppspelsmål vilket är flest någonsin av ett lag i ett EM-gruppspel.

+ Covid-19

Covid-19 gjorde sig påmint även det här mästerskapet. Flera lag drabbades och bland annat missade Nederländernas storstjärna Vivianne Miedema två matcher i gruppspelet.

Andra noterbara namn som missade matcher var Englands förbundskapten Sarina Wiegman, Nederländernas mittfältare Jackie Groenen och tyskduon Lea Schüller och Klara Bühl.

I Sveriges trupp ådrog sig fyra spelare, Olivia Schough, Jonna Andersson, Emma Kullberg och Hanna Glas samt den fotbollspsykologiske rådgivaren Rasmus Liljeblad, covid-19.

+ Skadade stjärnor

Pratar man om skador i samband med EM går tankarna snabbt till Spanien. Redan innan mästerskapet meddelades det att storstjärnorna Jennifer Hermoso och Alexia Putellas skulle missa EM på grund av skador – och ett sargat Spanien åkte ut i kvartsfinal.

Med Putellas och Hermoso borta försvann två av mästerskapets absolut största namn. Och redan i andra gruppspelsomgången var ytterligare en av de mer sevärda spelarna borta.

Frankrikes anfallsstjärna Marie-Antoinette Katoto skadade knäet mot Belgien och kunde inte spela mer. I stället för att vara på planen fick hon se sina lagkamrater åka ut i semifinalen mot Tyskland.

Även Nordirlands Simone Magill ådrog sig en svår knäskada.

I Sveriges trupp inledde både Stina Blackstenius och Linda Sembrant mästerskapet med skadekänningar. Blackstenius var tillbaka från start i den andra gruppspelsmatchen, 2–1 mot Schweiz, och Sembrant kunde hoppa in i matchen efteråt mot Portugal.

Det mest kännbara tappet var dock Caroline Seger. Lagkaptenens hälskada stoppade henne från spel mot Portugal och kvartsfinalen mot Belgien – och i semifinalen mot England spelade hon inte från start.

+ Svenska förbundskaptenernas misslyckande

Förutom Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson hade EM två blågula inslag på tränarbänken i Martin Sjögren, Norge, och Anna Signeul, Finland.

Båda hade ett tufft mästerskap, men allra tuffast var det för Sjögren. Efter Englands 8–0-överkörning mot Norge ropades det efter Sjögrens avgång. Norge besegrade visserligen Nordirland med 4–1 i premiären men förlorade mot Österrike med 0–1 i den avslutande gruppspelsmatchen och gick inte vidare till kvartsfinal.

Efter EM fick också Sjögren, som hade lett Norge i fem år och hade kontrakt över VM 2023, lämna sitt uppdrag.

Finland var rejält nederlagstippade i en svår grupp med Tyskland, Spanien och Danmark. På tre matcher blev det också tre förluster och endast ett mål framåt – och efter mästerskapet meddelade Finlands fotbollsförbund att man gemensamt hade kommit överens om att bryta Signeuls kontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!