Han kom till Sverige och Sylvia som 19-åring 2000. Målet när han lämnade Serbien för ett nytt liv var att nå eliten, men det blev inte så som spelare.
Istället blev han ledare på allsvensk nivå.
Vedran Vucicevic klev in i rollen runt A-laget i vintras och hans roll har vuxit under säsongen. Efter lördagens förmiddagspass säger han:
– Det känns jättebra. Det är nästa steg i utvecklingen för mig. Jag trivs bra med ledarna, arbetsuppgifterna och rollen som jag har.
En del i det han gör, förutom att analysera matcher och motståndare, är hur laget uppträder på fasta situationer. Något som funkat bra på slutet där IFK gjort flera mål just den vägen.
Hur ser din roll ut exakt?
– Det blir lite av både assisterande och videoanalytiker i samma. Det är en ganska bred roll egentligen. I vissa fall kan det vara att man bara sitter och kollar video men jag är i grunden en tränare som jobbar med videoanalys. Det är en kombination som är bäst. Jag har svårt att se att jag skulle kunna göra jobbet om jag bara satt vid datorn. Det är väldigt viktigt att vata på planen och vara involverad i övningarna, säger Vucicevic.
– På det sättet får jag en helhetsbild av allt.
Vedran Vucicevic betonar att hans jobb inte görs på egen hand, det är ett samspel mellan alla ledare. Inte minst huvudtränaren Rikard Norling.
– Han leder jobbet. Jag förbereder materialet, kollar på motståndarna, och Rikard smalnar ner det, men alla är involverade.
Efter en match, är det du som sitter och går igenom alla situationer och analyserar?
– Jag taggar matcherna live. Under matchens gång, så vi grovt har alla klipp direkt, offensiva, defensiva och fasta situationer.
Det gör du redan under matchen?
– Ja, det är därför jag alltid står med iPaden. Ibland vill man se någon situation direkt efter att den har hänt. Och vi kollar alltid klipp i halvtid. Under första halvleken förbereder jag de klippen. Jag lägger in dem, får direktiv av Rikard, Kim (Hellberg) och "Florre" (Mathias Florén) vad vi ska se. Sedan väljer vi ungefär två defensiva och två offensiva klipp som ska visas i pausen. Samtidigt får vi redan då en match grovt taggad.
Vedran Vucicevic lägger mycket beröm även på spelarna för att de fasta situationerna har lossnat rejält. Han fick ta över mycket av det ansvaret bland ledarna när Maths Elfvendal lämnade för en flytt till italienska Parma.
– Det har funkat bra. Det var ganska nytt för mig när Maths lämnade. När jag tränade akademilag så var det ändå ganska långt ner på listan, där kommer spel och utveckling först, fasta situationer någonstans därefter. Men på allsvensk nivå är det viktigt och kan avgöra ganska mycket, säger Vucicevic.
– Vi har våra enkla principer i offensiven och defensiven. Nu är jag ganska nöjd hur vi agerar på defensiva. Vi har koll innan på vad motståndarna gör men allt avgörs på planen och det viktigaste är vad spelarna gör, att de har kommunikation och kan lösa saker snabbt. Offensivt förbereder vi också, men sedan måste vi ha kvalité som Jonathan Levi haft och vi måste ha starka spelare i luften som exempelvis Henrik (Castegren) och Linus (Wahlqvist) för att kunna omsätta det till mål i praktiken.
Från sidan känns det som att utvecklingen varit lavinartad, att tekniken gör att man kan analysera in i minsta detalj idag?
– Absolut. Man kan analysera hur mycket man vill. Men det är viktigt att man gör det utifrån en kontext, hur just vi vill spela fotboll. Vi vet vad vi letar efter, vi börjar ganska brett och sedan smalnar vi ner innan vi visar det för spelarna. Både när det gäller scouting av motståndarna och hur vi vill spela i offensiven och i defensiven.
Vedran Vucicevic har gått vägen till A-laget via IFK:s akademi. 40-åringen från miljonstaden Belgrad lämnade Sylvia och superettan för spel i Malmö Anadolu Boll & Idrottsförening i division 1 och division 2 men sedan kom skadorna.
Och den egna karriären avslutades redan när han var 25–26 år. Slumpen förde in honom på ledarspåret istället.
Lever du din dröm nu ändå?
– Så är det, sedan jag började som ledare i Smedby AIS och fick gå alla utbildningar där, så var alltid drömmen så. Jag fick komma till IFK och jobba inom akademin, tre år med 16- och 17-åringarna. Gör man något rätt och jobbar bra i IFK så får man också chansen, vi är flera som har gått den här vägen. Det är kul att klubben satsar på egna tränare.