Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högriskmatchen – kraven ställer till det för IFK

Polisens krav på specialutbildade ordningsvakter sätter IFK Norrköping i en jobbig sits. "Kan jag ha mer personal på plats så vinner vi alla på det", säger Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef.

Johan Schollin.

Johan Schollin.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2022-10-11 20:59

I måndags träffade IFK Norrköping, bland annat representerade av Johan Schollin, Mårten Jacobsson och Michael Sturehed, polisen för ett möte inför högriskmatchen mot Djurgården i den näst sista allsvenska omgången som spelas 31 oktober.

Där lämnades inte bara besked som IFK önskade höra.

– Mötet var över lag bra. Syftet var dels att sammanfatta AIK och Hammarby-matcherna som vi bedömer gick hyfsat okej. Men det stora var att titta framåt mot Djurgårdsmatchen, säger Johan Schollin.

Och fortsätter:

– Vi förklarade våra planer, hur vi tänkt med sektioner och allt. Det stora som jag hade flaggat för innan var det här med ordningsvakter och den speciella utbildning som krävs när polisen klassar matchen på ett visst sätt. 

undefined
Planstormning från Djurgårdens fans 2019.

Realistiska krav?

– Jag förstår varför kraven ställs. Det är en extra utbildning i form av att man ska vara van vid att jobba på en arena med folk, men som jag försökt att motivera för polisen: jag kan ha 40 ordningsvakter med en arenautbildning, personer som jag måste ta från halva Sverige. Jag kan nå upp till 40 till som inte har den utbildningen, men som kan jobba på en mindre riskfylld miljö på en långsida eller liknande. Där säger man att det är svart och vitt. Man kräver en utbildning på samtliga vakter.

Vad sätter det er i för sits?

– Jag tror inte jag kommer upp till de numerär av ordningsvakter som jag skulle vilja ha. Jag skulle kunna ha väldigt många fler än vad vi kommer kunna få tag på egentligen. Det är inte så att det blir osäkrare nu, men i ett lugnt läge har den personalen serviceroll också. 

– Som exempel: av de mer lokala vakterna som jag hade bokat upp, säg ett 35-tal, så är det 15 som har arenautbildningen. Jag får stryka 20 vakter bara där. Det kommer vakter från Örebro, Jönköping, Kalmar och Stockholm. Det är bara arenautbildade som gäller och då finns det inte lika många att få tag på. 

Du hade det här beskedet på känn?

– Ja. Det är samma sak som krävts innan också när vi mött AIK och Hammarby. Jag vet hur det fungerar med juridik – det finns inga gråzoner där, men både vi och polisen vill ha ett säkert, tryggt och välkomnande evenemang. Kan jag ha mer personal på plats så vinner vi alla på det.  

Med det sagt: du känner att ni kan erbjuda ett tryggt evenemang mot Djurgården?

– Absolut. Men vi hade kunnat erbjuda en annan service- och trygghetsnivå om vi hade haft fler vakter. De som ska jobba kommer behöva jobba ännu hårdare.

Under tisdagen släpptes biljetterna till matchen mot Djurgården. Bortastå var det högst tryck på. 

Johan Schollin uppskattar att de 2 000 biljetterna såldes slut på en timma. 

Djurgårdens förlust mot Häcken drar dock ned pulsen en aning, medger han.

– Ja, det kanske inte landar i en sådan match där Djurgården kan säkra guldet. De chanserna ökade nu med Häckens seger senast.

I förra veckan gick IFK ut med direktiv inför högriskmatchen och de krav som kommer ställas på åskådarna för att undvika en ny kaosmatch som den 2019 när Djurgården säkrade SM-guldet i Norrköping.

Ett firande som mynnade ut i planstormning, skadegörelse och en Norrköpingspublik som riktade stark kritik mot arrangemanget där hemmasupportrar hamnade bland gästande supportar.

IFK meddelade att fler sektioner viks till bortalagets fans och att det inte är tillåtet att bära annat än IFK Norrköpings färger på vissa delar av arenan.

undefined
Michael Sturehed, klubbdirektör i IFK.

Det blev en del starka reaktioner?

– Det är klart vi insåg det när vi satt i planeringen. De årskortsinnehavare på sektion N i första hand hörde av sig och var missnöjda. Jag förstår det om man suttit där i flera år. Det är bra platser på en klassisk arena – det har vi full förståelse för. 

– Men vi vill inte att det blir som 2019 när de satt djurgårdare överallt kring IFK:arna på läktaren. Det blev ingen bra situation. Vi kände att det här är den bästa av flera dåliga lösningar för att säkerställa att de ska få en bra upplevelse. Vi var medvetna om att det skulle bli reaktioner men vi var tvingade att hitta på någonting.

undefined
Den här banderollen syntes på Curva Nordahl mot Mjällby i måndags.

I samband med IFK:s match mot Mjällby på måndagskvällen visade delar av Curva Nordahl sitt missnöje mot klubbdirektören Michael Sturehed, bland annat efter den senaste tidens rubriker om ett eventuellt utökat samarbete med Stångebro United och de uppgifter som Sporten skrev om gällande att se över en flytt av Sylvia.

Johan Schollin noterade banderollerna.

– Så fort de kom upp så pratade jag med Sturehed. Vi hade ett snabbt möte. Framför allt för att kolla hur människan Michael Sturehed mådde av det här. Alla banderoller är inte okej på en läktare, men vi upplevde inte att ett brott begicks. Bryter det mot andra regler? Det ansåg inte vi. I våra roller är man en offentlig person, säger Schollin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!