När NT skrev om frågan i somras hade samhällsplaneringsnämnden precis återremitterat frågan på grund av osäkerhet kring parkeringsplatser för området där bostäder ska byggas. Exploateringsavtalet klubbades däremot igenom i nämnden redan då. Det som reglerar vilka kostnader för exploateringsarbetet som ska betalas av kommunen respektive det IFK-ägda arenabolaget Norrköpings Idrottspark AB. Bolagets del är där drygt 15,5 miljoner kronor.
Kommunen betalar sedan åter elva miljoner kronor för en mindre del av marken som ska överföras till kommunens intilliggande fastighet där HSB ska bygga.
Under måndagen var även detaljplanen uppe på nytt och nu klubbades den igenom, det bekräftat samhällsplaneringsnämndens ordförande Tomas Tekmen (KD).
– Vi har haft en dialog med IFK och vi ser nu att man kan möjliggöra de parkeringsplatserna som behövs. Sedan hänger det ihop med bygglovet sedan, det beror lite på hur många nya lägenheter som kommer till, säger han till NT.
För IFK är det ett nytt steg framåt i den fråga som har levt mer eller mindre sedan 2016. Nu är det inte långt kvar tills man kan börja utveckla området och sälja byggrätter. Det som fortfarande återstår för att beslutet ska vinna laga kraft är dock de tre veckorna där det finns möjlighet att överklaga beslutet.
– Därefter får vi hantera det, men för Idrottsparksbolaget är det ett signalvärde att vi kan fortsätta att utveckla arenan och andra delar som föreningen äger via sitt dotterbolag. Det handlar om arenan men även om att utveckla Himmelstalund. Det här gör att vi kan gå i gång med försäljningen mer konkret, säger klubbdirektören Michael Sturehed.
Finns det i dag intressenter som väntar på att trycka på knappen eller går ni i gång med det arbetet nu?
– Vi kommenterar inte hur vi jobbar där. Dels har vi jobbat med det själva en hel del men vi har även haft ett företag som vi har anlitat som hjälper oss med exploateringen och att sälja övriga ytan. Men av affärsmässiga skäl kommenterar vi ingenting mer än så.
Ni börjar inte från noll?
– Nej, nej. Vi har jobbat intensivt med det här ett par år. Det här är ett steg i rätt riktning och nu börjar vi se mållinjen.
Michael Sturehed vill inte nämna några potentiella summor som en försäljning på den gamla konstgräsplanen kan inbringa.
– Det har återigen att göra med kommande affärstransaktion. Det finns alltid en köpare som vill betala lite mindre och en säljare som vill ha lite mer betalt. Självklart har vi internt jobbat mycket med det här, men det är inget vi går ut och spekulerar i.
Vad säger du till de som hävdar att ni kunde ha fått ännu mer?
– Vi svarade på det tidigare tillsammans med vår rådgivare och vet att vi har gjort det vi har kunnat. Vi har en bra relation med kommunen och det är helt avgörande i de här frågorna. De är en myndighet vars beslut ligger fast och vi har försökt hitta vägar framåt, att tro att vi skulle kunna tvinga till oss annat är inte rimligt, svarar Michael Sturehed om frågan som det började jobbas med runt 2016.
Enligt den ursprungliga planen ska projektet, som ingår i den så kallade Västra staden, kunna vara klart till 2028.