"Reboot football for jobs" är namnet på den nya utbildningssatsningen, som Svenska Fotbollförbundet lanserar under våren med start i maj tillsammans med distriktsförbunden i Göteborg, Östergötland och Västerbotten och ska pågå under ett år. Den genomförs i Göteborg, Motala, Norrköping och Umeå och riktar sig främst till unga i åldrarna 18-24 år, som står utanför arbetsmarknaden. Förbundet har fått in nästan 24 miljoner kronor av den europeiska socialfonden (ESF) för projektet.
ÖFF har under en längre tid arbetat med fotbollens betydelse i samhället och fick med två städer i länet det första året.
Fem handledare i Lizethe Morsing, Daniel Grimsell, Allan Borgvardt, Armando Ibrakovic och Jennie Egeriis söker i dagarna under ledning av projektledaren Anna Holm deltagare över hela Norrköping.
– Det finns ett stort behov där ute. Många är sysslo- och arbetslösa och sitter mest hemma, men här öppnas och ges helt nya möjligheter, där vi tillsammans ska skapa något riktigt bra, säger Armando Ibrakovic.
– Det finns en mall och en grund i projektet, men vi ska bygga och fylla det med innehåll. Vi är ju först ut av alla, berättar Anna Holm.
– Att kombinera idrott med utbildning är hur bra som helst, menar Daniel Grimsell.
Allan Borgvardt, som varit ledare under många år i Norrköping Tillsammans, har sett och upplevt fotbollens betydelse i de stadsdelar man har verksamhet i.
– Man ser hur viktig den är... Många av barnen börjar kanske aldrig spela i någon förening, men vi har lyckats väcka ett intresse för rörelse och ett aktivare liv. Det räcker långt, säger Allan, när vi träffas på Bollspelarens strax före eftermiddagens pass med Bollis.
Projektet samarbetar med just Norrköping Tillsammans, sommarens planerade Fotbollsfest och flera lokala klubbar. Under året varvas utbildning med praktik, föreläsningar, studier, aktiviteter och fotboll (upp till tre pass i veckan på planen).
Vad blir den stora utmaningen?
– Att hålla kvar deltagarna under hela året... Vi ska coacha och motivera var och en så de fullföljer. Det blir vår viktigaste roll. Om någon kommer ut i arbetslivet under resan gång är det bra, men ingen ska bara hoppa av när man är inne i det, säger Armando Ibrakovic.
– Att hitta tjejer, som vill vara med, är en annan utmaning. Vi vill gärna ha en 50-50-fördelning och kommer jobba hårt för det, säger Anna Holm.
Måste man vara bra på fotboll?
– Nej, men man behöver vara intresserad av fotboll och gilla att röra på sig. Man ska känna en glädje i det och ha roligt ute på planen. Det kommer bli det, när man hänger med oss, säger Lizethe Morsing.
– Utbildningen handlar inte bara om ledare där ute på plan. Det finns så många olika och andra roller i en förening och i arbetslivet.
I dagarna pågår en intensiv rekrytering till det första året på ett litet annorlunda sätt än vad man hade tänkt på och planerat för.
– Vi kan ju tyvärr inte vara ute och söka upp personer på plats på grund av coronan så vi sitter och ringer och har täta kontakter med kommunen, polisen, föreningar och studievägledare på olika gymnasieskolor. Vi har ett drygt 10-tal namn klara, men flera är på gång, säger Anna Holm.
Målet är givet.
– Att våra 25 deltagare ska komma närmare arbetsmarknaden eller studera vidare. Det blir en intressant utmaning i en tuff tid, säger Anna Holm.