Sedan Curva Nordahl invigdes 2015 har väggarna i innandömet prytts med den ena målningen efter den andra. De senaste tillskotten stod nyligen klara och det är 31-åriga Liselott Grenblad som är upphovskvinnan.
– Jag har fått jättefin respons även från människor som jag annars inte har kontakt med. Det har till och med kommit fram folk på stan, det är jättekul!
Liselott Grenblad är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping, något hon pratar tyst om som frälst IFK-fan. Hon flyttade till Norrköping för tio år sedan och gick på sin första match lite av en slump när Curva Nordahl nyss hade invigts. Där och då var hon ingen stor fotbollsentusiast, men det skulle snart ändras.
– Jag bodde i vattentornet då och såg parken från fönstret och tänkte att jag borde gå på en match någon gång. Och det blev kärlek vid första ögonkastet.
Sedan den dagen har hon varit en del av Curva Nordahl på såväl herr- som dammatcher och åker även på en hel del bortaresor. Liselott Grenblad jobbar halvtid som barnskötare samtidigt som hon studerar till förskollärare. Vid sidan av det driver hon eget som konstnär och har en ateljé i Hallarna.
Att gestalta supporterkulturen kring IFK Norrköping är inget nytt, det har hon målat på duk sedan tidigare i sin ateljé. När chansen kom att även få sätta sin prägel på två av de betonggrå väggarna på hemmasupportrarnas kortsida tvekade hon inte en sekund.
– Jag kontaktade IFK först om en idé jag hade om en utställning innan någon match. I februari hade vi ett möte som mynnade ut i att de frågade om jag ville måla väggarna. Det är ärofyllt att få vara med att forma den här platsen som är en av de viktigaste i Norrköping för mig.
Fick du prestationsångest inför uppdraget?
– Nej, inte prestationsångest, men det kändes viktigt att det blev bra. Jag vill att folk som ser det ska känna wow!
I början av mars gjorde hon det första penseldraget och kvällen innan den allsvenska herrpremiären satte hon punkt. Totalt blev det 83 effektiva timmars målande.
– Men tiden jag la ner på att planera, släpa grejer och drömma om vad jag skulle göra var nog den dubbla.
Hon var tidigt klar med att hon ville ha med flaggor som man ser vaja på curvan under match.
– Det är en så viktig del av läktarkulturen.
Detaljerna har sedan vuxit fram under resans gång. Liselott Grenblad lyfter fram två stora utmaningar med projektet. Den första var att bemästra ett för henne nytt underlag.
– Betongväggen beter sig inte som en duk, färgen reagerar annorlunda. Jag fick lära mig arbeta med ett nytt material, det var kul och utmanande!
Det andra som satte arbetet på sin spets var omfånget. Liselott Grenblad är vanligtvis van med att jobba ergonomiskt i sin ateljé. Något som inte riktigt blev fallet när hon skulle komma åt i alla hörn av en vägg som är 4,4 meter hög och flera meter bred.
– Jag for upp och ner för stegen och fick stå i konstiga ställningar för att komma åt. När jag var inne i det tänkte jag inte så mycket på det, men dagen efter kändes det i kroppen och man tänkte "vad har jag gjort egentligen?".
Slutmålet för Liselott Grenblad när det gäller IFK-konsten är att ha ett vernissage i Holmenhallen med de tavlor hon skapat i sin ateljé.
– Jag vill väcka intresse åt båda håll. Att de konstintresserade som kommer blir nyfikna på fotboll och de fotbollsintresserade får upp ögonen för konst och andra kulturyttringar.