Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Citakus andra chans: "Jag har hittat rätt medicin"

Magsjukdomen kunde knäckt fotbollskarriären. I stället har Gentrit Citaku, 25, hittat ett sätt att leva med sin åkomma, kan inte sluta producera poäng – och utesluter inte att det kan bli en comeback på elitnivå.

"De senaste sju-åtta månaderna har jag hittat rätt medicin. Jag tar en spruta en gång varannan vecka och nu mår jag bra", säger Gentrit Citaku som vill ta Sleipner till final i Östgötacupen ikväll.

"De senaste sju-åtta månaderna har jag hittat rätt medicin. Jag tar en spruta en gång varannan vecka och nu mår jag bra", säger Gentrit Citaku som vill ta Sleipner till final i Östgötacupen ikväll.

Foto: Eva Hansson

Fotboll2021-11-10 09:30

Ett namn har nämnts och skrivits om flitigare än andra under Sleipners segertåg i division 3. Fattas bara med den säsong som Gentrit Citaku levererar. 

17 mål och 24 assist har kommit från "Genta" som knappast är en doldis för den som följer Norrköpingfotbollen. 

Ungdoms- och pojklandslagsmannen som var en del av IFK Norrköpings SM-guldtrupp 2015, spåddes bli spelaren som skulle ta steget ut i Europa, men karriären stötte på allvarliga problem som kom att handla om en kamp för att kunna fungera som människa med Crohns sjukdom.

Besvär som plågat Citaku under många år.

– De senaste sju-åtta månaderna har jag hittat rätt medicin. Jag tar en spruta en gång varannan vecka och nu mår jag bra, berättar han under lunchrasten som lärare på Erlaskolan.

– Det är en kronisk sjukdom. Jag kommer ha det resten av livet, men nu klarar jag av att leva med det, tack vare medicinen. Rasmus Elm i Kalmar hade samma problem och han tvingades trappa ned eftersom det var så jobbigt. Det är tufft, men jag ger inte upp. Innan gick det inte leva som jag ville, men nu fungerar det att jobba, spela fotboll och futsal.

Och som 25-åringen gör det. 

Statistiken och siffrorna talar sitt eget tydliga språk och sättet Citaku flyter fram på planen får tränaren Robert Axelsson att avlossa det stora berömmet.

– Fantastisk spelare, han borde spela i en helt annan division, menar "Randigts" coach.

Och har även sagt under året om Citakus dominans:

– Det är fantastiska siffror även om du spelar i division 6. Det är inget snack om att vi har seriens bästa spelare.

Det hörs att det är en pånyttfödd Gentrit Citkau som återfunnit uppskattningen till fotboll. 
I den offensiva mittfältsrollen är det fria tyglar och han stormtrivs med att vara navet som serverar andra och själv kommer till avslut.

– Jag skrev inte på för Sleipner förrän i början av februari. Jag missade en hel månad av försäsongen. Det är svårt att fundera på hur bra det kunde blivit om jag fått den tiden med löpning och styrka, men det har gått bra. För mig och laget.

Vad betyder fotbollen för dig idag?

– Jag ska inte sticka under stolen med att det var jobbigt med motivationen när inte kroppen orkade. När det går bra för mig och laget blir det en boost. Jag vet om att det är division 3, men bollen har jag alltid haft i mig. Det är den fysiska statusen som varit problemet. Jag vet att det knackat lite på Robbans (Axelsson) dörr. Att det finns intressen och att klubbar hört av sig, men vi tar det när det är klart.

Du kan se dig spela på elitnivå igen?

– Jag skulle gärna testa på spel ett par steg högre upp. Gör man 41 poäng på 17 matcher som mittfältare så har man vad som krävs för att spela högre upp. Vi får se i januari, menar Citaku.

Med seriesegern mer eller mindre klar och med chans att försvara titeln som mästare i Östgötacupen vill Gentrit Citaku sätta snyggast tänkbara punkt på årets säsong.

Under onsdagskvällen väntar serieledarna i division 2, Motala AIF, på Platinumcars Arena i cupsemifinal.

– Jag tar inte ut något i förskott. Ingen champagne för mig innan det är 100 procent klart med seriesegern. Vad gäller cupen vore det häftigt att gå hela vägen igen och få chansen att spela i Svenska Cupen. Vi går för det, lovar Genta om IKS fräna avslutning.

Sporten sänder båda semifinalerna på våra sajter. I den andra semin möts Eneby BK och Linköping City.

Crohns sjukdom

Svårdiagnostiserad sjukdom. Vanliga symptom är förstoppning, gasbesvär och magsmärtor.

Varje år drabbas ungefär 750 personer av Crohns sjukdom. 15 000-35 000 personer lever med sjukdomen i Sverige.

Man vet inte varför vissa drabbas av Crohns sjukdom, teorier finns att det kan vara ärftligt. 20 procent av alla som har sjukdomen har också någon släkting som är drabbad.

Behandling avgörs hur sjukdomsbilden ser ut. Crohns sjukdom kan behandlas med olika läkemedel, operation och kost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!