Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bakom IFK:s protest: "För mig var det jättemärkligt"

IFK-spelarna protesterade mot den så kallade villkorstrappan med en banderoll före matchen mot Sirius. Bakom initiativet: Jonathan Levi. "Jag var jävligt stolt över klubben som också sa att vi fick gå ut och säga vad vi tyckte", säger han.

Jonathan Levi låg bakom protesten.

Jonathan Levi låg bakom protesten.

Foto: Bildbyrån/Montage

Fotboll2021-09-23 17:38

Kampen för att få bort ordningsstörningar på de allsvenska läktarna har skapat en debatt sedan polisen valt att jobba med så kallade villkor. 

Oavsett var man står är det uppenbart att frågan blivit polarisad och där fotbollen och supportrarna står enade mot hur man vill få bort bland annat olaglig pyroteknik på. Man efterlyser mer dialog.

Flera spelare och klubbar har protesterat tidigare och när Sirius fick veta att det var förbud för så kallade OH-flaggor och banderoller i matchen mot IFK på Studenternas valde bortalaget att visa sitt stöd för Uppsala-klubben. Med en banderoll med orden "Rädda svensk fotboll" gick laget in på planen.

Bakom idén: Jonathan Levi.

– För mig var det jättemärkligt. Jag läste på lite om Sirius-supportrarnas incidenter med polisen tidigare. Men att förbjuda banderoller och flaggor? För att man inte ska maskera sig... Först trodde jag bara att det var jag som tyckte att allt lät så konstigt, men sedan såg jag hur stora reaktionerna blev, säger han till Sportbladet.

Han tog därför själv kontakt med supportrar och fick hjälp med att få fram banderollen.

– Helt ärligt: jag gick bakom ryggen på klubben. Jag visste inte hur IFK Norrköping fick uttrycka sig men visste att jag kunde vara helt ärlig om jag tog tag i det själv. ”Fixar ni en flagga innan 12.30 i morgon” skrev jag på tisdagskvällen. De nappade direkt och blev glada. De backade samma sak som jag backade. Jag var jävligt stolt över klubben som också sa att vi fick gå ut och säga vad vi tyckte, vilket de var tydliga med.

På frågan om att bengaler trots allt är olagliga och hur han tycker att polisen ska agera för att få bort dessa från arenorna säger Levi:

– Helt ärligt förstår jag att polisen måste agera på olika sätt. För det är olagligt i dag. Jag vet också att många ogillar bengaler. Samtidigt var det rätt många år sedan vi hade någon allvarlig incident med bengaler, även om jag minns att det slängdes mellan läktarna på Tele2 för ett par år sedan. Det är jag hundra procent emot, förstås. Innerst inne gillar nog de flesta bengaler så länge det sköts bra och inte skadar någon annan människa.

IFK:s säkerhetsansvarige Johan Schollin sa till Sporten direkt efter matchen på Studenternas att initiativet till banderollen var spelarnas eget. Han hade på torsdagen heller inte hört något om att klubben eventuellt kunde bli bestraffade för det.

– Jag tror inte det. I och med att det inte är något jättekänsligt budskap, det är inga personangrepp eller liknande, så ska det inte vara så. Det är ett relativt harmlöst budskap, AIK har till exempel gjort något liknande hela säsongen. 

Det var heller inget som matchdelegaten tog upp efter matchen enligt Schollin. Enligt UNT tändes totalt 42 pyrotekniska pjäser under matchen från både hemma- och bortasupportrar trots de hårdare villkoren. Även IFK Göteborg har gått ut och markerat sin ståndpunkt i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!