Öppningen för is i stängda hallen

Is eller inte i Globalhallen? Skärblacka IF misströstar och Norrköpings kommun ger inga löften.

Jonas Andersson, ordförande i Skärblacka IF, är fortfarande bekymrad över issituationen i Globalhallen.

Jonas Andersson, ordförande i Skärblacka IF, är fortfarande bekymrad över issituationen i Globalhallen.

Foto: Montage

Föreningsliv2023-11-08 10:00

Sportens genomgång visade att Norrköping är en av landets sämsta kommuner sett till ishallar per invånare. Dessutom står en av de tre som faktiskt finns, Globalhallen i Skärblacka, otillgänglig den här hösten.

Orsaken: Skärblacka IF, som äger och driver anläggningen, har inte råd att spola upp isen på grund av elkostnaden.

Det förklarade klubbens ordförande Jonas Andersson nyligen. 

– Vi har inte råd. I fjol fick vi coronastöd och kunde ha is bara därför. Nu har kilowattimme-priset gått upp från 46 öre till 96 öre. Elen kommer höjas från 500 000 kronor till 1,3 miljoner och vårt driftbidrag ligger på 500 000. Vi skulle fått elstöd förra säsongen men det har vi inte sett röken av. Det tog nog kommunen eftersom det är de som äger kylanläggningen och står för elavtalet. Kommunen har väl också ont om pengar. Jag är lite bitter, sa han i samband med att "Blacka" flyttade sitt derby mot Vita Hästen i hockeytrean till Himmelstalundshallen.

En vecka senare ser inte Skärblacka-ordföranden någon lösning på isbekymret.

– Vi vill inte skuldsätta oss, därför har vi inte funderat på att spola upp isen. Det tar tre veckor innan den är redo, säger Jonas Andersson.

undefined
"Jag vill inte säga varken bu eller bä innan vi tittat närmare på det", säger Jonas Andersson om kommunens öppning i isfrågan.

Klubben, med både en hockey- och en fotbollssektion, har inte kunnat återuppta verksamheten i något av de tre ungdomslag i hockeyn som fanns förra säsongen.

– Det är inte lätt att ta sig in till stan för ungdomar. Det enda vi har kvar är Tre Kronors hockeyskola, där Skärblacka IF hyr in sig i Stallet på Himmelstalund vid ett tillfälle per vecka.

Ordföranden poängterar också att det är fler som lider när ishallen står tom.

– Förutom våra egna lag har även skolor tider där och Vita Hästen brukar boka in lag. Problemet med istider över lag minskar ju om vi kan spola isen och öppna hallen. I fjol hade vi is från första oktober till sista februari. 

Johannes Can, verksamhetschef på kultur- och fritidskontoret, vill förtydliga att kommunen enbart äger kylanläggningen i Globalhallen och att Skärblacka IF får ett årligt bidrag på cirka en halv miljon kronor som ett stöd för de löpande kostnaderna avseende driften.

– Vilket de fått även för 2023, men jag misstänker att det stödet inte täcker all driftskostnad. Kommunen har inte erhållit något statligt elstöd så härifrån finns inga medel att dela ut, men frågan har kommit från flera föreningar, berättar han och förklarar:

– Förra hösten fick föreningen utöver driftbidraget också ytterligare ett stöd, något som vi valde att betala till föreningar som hade ökade elkostnader. Vi var tidiga i det arbetet, innan det beslutades på riksnivå. Vi ville ge våra föreningar goda förutsättningar. Dessvärre finns inga medel kvar för den typen av insatser i dag. Vilket givetvis är tråkigt och vi är väl medvetna om att Skärblacka, liksom många andra föreningar, har det tufft i dag med höjda kostnader överlag. Skulle det skapas utrymme eller finnas förutsättningar vet vi att behoven finns och vi är angelägna om att kunna stötta om möjligheterna finns.

Skillnaden mot då?

– Vi hade fått markerade medel utifrån pandemin, att stötta föreningarna i en återstart efter de tuffa år som varit. Det var under en begränsad period, avsedda för vissa ändamål och grupper. Nu är de medlen förbrukade så vi har inget utökat utrymme för den här typen av insatser tyvärr, säger Johannes Can.

Tror du det blir is i Globalhallen den här vintern?

– Svårt att svara på, men jag hoppas innerligt det.

undefined
Ungdomar i Skärblacka Hockey på väg in i Globalhallen – när det fanns is att åka på.

Han menar ändå att det kan finnas en öppning för att få is i bruksortens hall.

– Vi har i dagarna bjudit in representanter från Skärblacka till ett möte. Vi vill hitta en lösning, någon form av överenskommelse kring hur hanteringen av kylanläggningen ska se ut framåt. Det skulle kunna innebära, men det här vill vi bolla med föreningen givetvis, att den står för elavtalet. I det läget har man också rätt att ta del av ett kommande elstöd. Om ett sånt blir aktuellt från regeringshåll. 

Ett förslag som Jonas Andersson i Skärblacka är högst tveksam till.

– Först och främst ska det i så fall beslutas om att det verkligen blir ännu ett elstöd. Sedan har vi ju ingen erfarenhet av att sköta anläggningar som drivs med ammoniak och kraven som ställs där. Jag vill inte säga varken bu eller bä innan vi tittat närmare på det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!