De ökade elkostnaderna drabbar alla, såväl privatpersoner som företag – och idrottsklubbar. Det slår hårdare mot de som driver sina egna anläggningar i stället för att hyra in sig hos kommunen.
Norrköpings Skidklubb sköter Yxbacken på egen hand och står inför en högst oviss vinter där elpriset står i fokus.
Driftansvarige Tomas Ingvarsson berättar att NSK tidigare har haft ett helt rörligt elavtal men nu har de tecknat ett blandat terminsavtal som både är fast och rörligt.
– Vi följer utvecklingen ganska noga men vi vet fortfarande inte vad det kommer kosta i vinter. Så just nu har jag inga siffror att ge. Men att hålla igång snökanonerna drar ungefär 100 000 kilowatttimmar per år. Det är ungefär hälften av vår årsförbrukning, säger han.
Vad är den andra hälften som drar så mycket el?
– Det är en bra fråga. Om jag ska vara ärlig så har vi inte behövt analysera det här i detalj tidigare. Men nu har det blivit lite mer intressant.
Elpriset och vintervädret är stora komponenter innan NSK ser var slutnotan landar för den kommande skidsäsongen.
En annan är ett eventuellt kommunalt stöd som kan delas ut till idrottsföreningar i liknande sits.
– Vi har haft träff med Kultur och Fritid men inget beslut är taget om såna bidrag. Vi behöver få veta mer om extrastöd innan vi törs trycka på knappen och starta upp. Det är mycket ovisshet fortfarande, säger Tomas Ingvarsson.
Kan det bli aktuellt att höja priset för liftkort eller medlemsavgifterna?
– Vi utesluter ingenting men vi har inte tagit beslut om det heller än. Vi har hundra aktiva barn och ungdomar plus allmänheten som kommer hit. Det finns ju en gräns för hur mycket ett liftkort kan kosta också. Är det för dyrt så vill ju ingen åka.
Kan det till och med bli så att ni inte törs hålla backen igång?
– Det är hög prio för oss att ha en backe som folk kan åka i men det finns ju en smärtgräns. Vi har ganska god ekonomi men om det finns risk för klubbens existens på lång sikt, då kan vi inte starta. Det vore ansvarigt. Men det är mycket tid kvar.
Tomas Ingvarsson berättar att NSK har bytt ut sin dieselkompressor till en eldriven kompressor till den kommande säsongen.
– Kostnadsmässigt får vi se var det landar. Jag tror faktiskt det blir billigare med el trots allt. Miljömässigt känns det i alla fall bättre med el än diesel, säger han.
När startar ni snökanonerna under en normal säsong?
– Först måste det komma en ordentlig kylperiod. I fjol kom det sista dagarna i november så då fick vi en lång säsong men det är sällan vi är igång på jullovet. Helst vill man ha en lång period med kyla så man slipper starta och stanna så många gånger.
Det bästa vore förstås om det kom tillräckligt med vanlig snö?
– Visst är det så. Men jag var inte med på den tiden när det var riktiga vintrar så jag vet inte. Skidsporten har ju nästan gjort sig beroende av konstsnö. Den är mycket mer slitstark än natursnö, säger Tomas Ingvarsson.
NSK är bara en av flera klubbar som drabbas på ett eller annat sätt av de höjda elpriserna. Skärblacka Hockey, som driver Globalhallen på egen hand med driftbidrag från kommunen, fick kraftigt höjda elkostnader när det gamla fasta avtalet gick ut i våras.
Ispremiären har senarelagts en månad den här hösten och det är högst oklart om verksamheten kan pågå hela säsongen utan ytterligare kommunalt stöd.
– Som det ser ut just nu kommer vi kunna ha is i tre till tre och en halv månad till. Sen är våra pengar slut. Vi kan inte heller höja träningsavgiften för mycket. Då tappar vi medlemmar och då spelar det ingen roll. Då behöver vi inte ha någon verksamhet om vi inte har några aktiva som tränar.
Norrköpings kommun har alltså tagit fram ett förslag till tillfälligt stöd för föreningar som är i en liknande situation. Per Ziljat (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, poängterar dock till P4 Östergötland att inget är beslutat ännu.
– Exakta nivåer och ramar för stödet återstår för nämnden att diskutera, säger Ziljat.