Beslutet som ska gynna ett antal idrottsföreningar och organisationer ska tas på kommunstyrelsens möte i början av februari. Då sänker Norrköping Rådhus AB räntemarginalen på deras lån. Den stora skillnaden ges till dem som har lån på över tre miljoner kronor. Där sänks räntemarginalen från 1,30 procent till 0,40 procent.
– Borgerlig samverkan vill utveckla Norrköping tillsammans med civilsamhället i form av olika föreningar, och det här är en modell som går väl i takt med den uppfattningen. Föreningar som vill vara med och ta ansvar för till exempel en arena kan på det här sättet få en långsiktig och rimlig finansiering. Det har också visat sig vara väldigt liten risk i detta för Norrköpings kommun, de allra flesta föreningar tar sin ekonomi på allvar och sköter sina betalningar, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Hon poängterar där också:
– Tidigare år har vi haft en för hög marginal i förhållande till vad Norrköpings kommun behöver ta ut för att kunna finansiera upplåningen. Det är inte Borgerlig samverkans vilja att tjäna pengar på föreningar som vill ta ansvar för egna investeringar. Jag är glad att vi nu fattar ett beslut att skriva ner räntan och att vi hamnar i ett läge där Norrköpings kommun inte längre tar ut högre kostnader än absolut nödvändigt av våra föreningar.
Vad betyder det här för kommunens budget?
– Ingenting. Tidigare har överskottet från räntemarginalen varit en del av den allmänna finansförvaltningen, vilket innebär att den har förstärkt kommunens ekonomi. Det utrymmet ska vi inte ta ut fortsättningsvis eftersom vi anser att det ska vara självkostnadspris. Pengarna gör mer nytta hos föreningarna, säger Sophia Jarl om de totalt 7,5 miljoner kronor som det rör sig om.
Stans idrottsföreningar drabbas hårt av stigande räntor, skenande elpriser och en hög inflation och med förslaget, som ska röstas fram den 6 februari på kommunstyrelsens möte, kan de ekonomiska smällarna alltså bli något lindrigare.
För IFK Norrköping, där dotterbolaget AB Norrköpings Idrottspark har drygt 255 miljoner kronor i lån till kommunen efter köpet av arenan 2010, betyder det – enligt de uppgifter som kommunen presenterar – en minskad kostnad för 2023 på fem miljoner kronor. Då är räntor och amorteringar inkluderade.
En annan av klubbarna som sparar pengar är Svärtinge SK, som lånat närmare 60 miljoner kronor för att färdigställa Billbäcks arena. SSK får 1,3 miljoner i minskade utgifter för det här året.
Sporten har varit i kontakt med flera av föreningarna som vill avvakta med kommentarer tills förslaget har röstats igenom.
Siffrorna
Här är kommunens egen uträkning/prognos vad effekten av den sänkta räntemarginalen blir:
AB Norrköpings Idrottspark (som ägs av IFK Norrköping) – minskade kostnader med 5 miljoner kronor.
Svärtinge SK Fastighets AB – minskade kostnader med 1,3 miljoner kronor.
Lindö FF – minskade kostnader med 300 000 kronor.
Norrköping Dolphins – minskade kostnader med 300 000 kronor.
Eneby BK Fastighets AB – minskade kostnader med 277 000 kronor.
Smedby AIS – minskade kostnader med 241 000 kronor.
Norrköpings Skidklubb – minskade kostnader med 147 000 kronor.
Krokeks IF – minskade kostnader med 125 000 kronor.
Kimstads GoIF – minskade kostnader med 75 000 kronor.