Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista jubiléet för Finspångs BK, 60 år

Finspångs Bollklubb 60-årsjubilerar, men kommer inte att fylla 61 år.
För när jubileumsåret är slut ingår FBK partnerskap med Finspångs AIK. Två fotbollsklubbar blir en med ett nytt namn. Karl Carlsson var för den förste ordföranden och Bengt Andersson sätter punkt som den sista i raden.

Finspångs Bollklubb firar 60 år den här månaden. Bengt Larsson (sittande till vänster) har varit medlem i 44 år. Bengt Andersson (till höger) blir klubbens siste ordförande. Nästa årsskifte går FBK och Finspångs AIK ihop med ett nytt klubbnamn som följd. Bakom Bengt-duon Dragan Zivkovic, kanslist de senaste fyra åren.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Finspångs Bollklubb firar 60 år den här månaden. Bengt Larsson (sittande till vänster) har varit medlem i 44 år. Bengt Andersson (till höger) blir klubbens siste ordförande. Nästa årsskifte går FBK och Finspångs AIK ihop med ett nytt klubbnamn som följd. Bakom Bengt-duon Dragan Zivkovic, kanslist de senaste fyra åren. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-17 06:00
12 januari är födelseåret för klubben.
Den hette Doverstorps IF fram till 1963. Året innan hade DIF avvecklat fotbollsplanen i Doverstorp, Dovrevallen, och flyttat in till tätorten och gamla idrottsparken, där Bergska skolan i dag residerar. 1964 låg Grosvads IP klart och sedan dess har arenan varit FBK:s hemmaplan.
- Vi var ett gäng på sju-åtta killar som 1962 satt på Klippestorpsgården och diskuterade det nya namnet. Där bestämde vi att det nya klubbnamnet skulle vara Finspångs BK, säger vice ordföranden Bengt Larsson, årsbarn med klubben.
Med sina 44 år som medlem är han nestorn i det moderna FBK.

"Gurra" den störste
Men den stora profilen i klubbens historia är Sven "Keps-Gurra" Gustavsson, som avled i slutet på 1990-talet. Han tjänade klubben i tre decennier. "Gurra" var med från starten, höll i ordförandeklubben i 15 år och var lagledare i 16 år. Sedan ägnade han ett antal år ungdomsverksamheten. 1974 tackade han för sig, efter exakt 30 år DIF/FBK.
Bengt Andersson har fungerat som ordförande sedan år 2000. Han blir klubbens siste på den posten. Efter Sven Gustavsson har Kurt Axelsson, Börje Lyrehag, Ove Gram ( i två omgångar), Bo Petersson, Håkan Forsberg, Ralf Söderlund och Bengt Larsson hållit ordförandeklubban i händerna.
Bengt Andersson är 65 år och är tveksam till att forsätta med ett styrelseuppdrag i den nya klubben.
- Eventuellt gör jag det. Men jag tänker definitivt inte kandidera till ordförandeposten. Det är jag för gammal för och dessutom känner jag mig inte riktigt kry. Yngre förmågor får ta vid, anser Bengt Andersson.

Milstolpar
Ett antal milstolpar finns att peka på i FBK historia, förutom födelsen, flytten till Finspång och namnbytet. I slutet på 1960-talet byggdes det förra vattenverket vid Bleken om till klubbstuga. Nästa anhalt blev den tidigare yrkesskolan inne på Stal-Lavals område (nuvarande Siemens) - där FBK fick tillgång till en inomhushall - och 1996 stod det blåvita klubbhuset vid Grosvad inflyttningsklart.
Höjdpunkterna sportsligt är de två division 3-åren på 90-talet.
- Jag hoppas att fortsättningen i den nya klubben blir lika bra kompismässigt som det varit i FBK. Det är viktigt att vi får med Faik-arna i samma fina anda, säger Bengt Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!