Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bandyn kan dö i väntan på hallar

Gert Fylkings berömde uttryck vid Svenska Akademins presentationen av nobelpristagaren i litteratur år 2000 passar onekligen in den här gången. Motala är på väg att äntligen få en ishall, byggstart förhoppningsvis redan i sommar.

En bandyhall, typ den här i Gubbängen utanför Stockholm, skulle kunna bli verklighet i Motala och kanske i Finspång. Men beskeden dröjer och sporten lider.

En bandyhall, typ den här i Gubbängen utanför Stockholm, skulle kunna bli verklighet i Motala och kanske i Finspång. Men beskeden dröjer och sporten lider.

Foto: Kenta Jönsson

Finspång2023-03-29 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen!

– Vi har väntat i 12-14 år men nu har det äntligen tagits ett beslut, sa en lättad Pär Beckne, klubbdirektör i IFK Motala i radion för ett tag sedan.

Tittar man in på Motala kommuns hemsida så är det vid riksväg 50 som ett nytt idrottscenter ska ligga. Granskningen av detaljplanen avslutades i december 2022 och för en dryg månad antogs den av samhällsbyggnadsnämnden. Den 13 mars var det sedan kommunfullmäktige som gav klartecken.

Motala kommun arbetar för ett idrottscenter vid riksväg 50. Ishallar (även ishockeyn ska få en hall i anslutning) har prioritet och för att möjliggöra byggnationen pågår arbetet med att ta fram en ny detaljplan. Under förutsättning att detaljplanen vinner laga kraft kan byggnation av ishallarna sedan påbörjas. Parallellt med detta genomförs en upphandling av entreprenör för byggnationen. Fram till 5 april kan anbud lämnas.

– Det är en stor och komplicerad byggnad och entreprenörerna ska kunna räkna fram ett relevant anbud. Anbudstiden vid en upphandling behöver vara anpassad, så att företagen har möjlighet att ta till sig underlaget och lämna anbud, säger projektledare Dennis Åman Jarméus.

Utifrån de svar som tidigare inkommit när det gäller beräknad byggtid räknar kommunen med att det tar 28 månader tills dess att hela anläggningen kan användas. För att kunna nyttja bandyhallen tidigare ska den kunna öppnas efter 18 månader med reducerad publikkapacitet.

– Vi har ju länge påpekat att vi måste få en hall i Motala om vi ska ha en chans att bjuda på elitbandy, menar Pär Beckne vidare. I dag är det bara fyra-fem elitklubbar som spelar på naturis, övriga har hallar i olika storlekar.

Fullt utbyggt kan förslaget innebära byggnation av en ishall bestående av två stycken sammanbyggda hallar, samt två 11-manna planer och en 7-mannaplan med tillhörande komplementbyggnader för fotbollsverksamhet. 

Även om det tagit många år så är man någorlunda nöjda i IFK Motala över kommunens besked. Nu är det bara att vänta och se…

Samma tongångar är det inte i Finspång. Klubben svarade för en härlig säsong och lyckades ta sig till allsvenskan efter en spännande kvalserie. Men i Finspång finns ingen förhoppning om att få en ishall inom överskådlig tid. Kvalet i vinter fick ju till och med flyttas till Katrineholms då underlaget helt enkelt inte höll på Grosvad då det bildades sprickor i isen.

”Vi fortsätter den positiva dialogen som vi har haft med kommunen gällande förbättringsåtgärder. Men säger man från politiskt håll att man inte kan göra något åt isen kan vi inte kliva upp i allsvenskan. Det blir betydligt svårare både ekonomiskt och organisatoriskt. Det här är den viktigaste frågan att hantera”, säger Faik-ordföranden Jesper Forsberg i ett uttalande.

Angående en framtida hall i Finspång svarar han:

”Vi kan inte bygga en hall på befintlig plats på grund av miljöskäl. Eftersom vi måste hitta en annan placering tillkommer bygglov, detaljplanering, finansieringsfrågor, en offentlig upphandling med mera. Om jag ska få önsketänka kan vi ha en hall på plats inom tre till fem år, men då måste det börja hända saker ganska snart. Processkedjan är som sagt lång.

Även ekonomiskt kommer säsongen i allsvenskan att bli betydligt dyrare. Visserligen blir det derbyn mot Katrineholm och Örebro, men också resor både till västkusten och ända upp till Kalix vilket innebär 115 mil – enkel väg!

”Jag räknar med att vi måste höja omsättningen med mellan 300.000 och 500.000 kr”, säger Jesper vidare.

Bandyn i Östergötland har, säkert mycket beroende på att det inte finns en enda bandyhall i länet, tappat rejält både när det gäller spelarantal, klubbar och publik. På 60-talet exempelvis fanns det över 60 (!) bandyklubbar i länet, många som Calmia, Åby, Svärtinge, Fiskeby, Astoria, Taborsbergs SK, Tigern osv, var visserligen fotbollsklubbar som då valde att ha ett bandylag på vintrarna. I dag finns det enbart fem klubbar i länet, IFK Motala, Finspångs AIK, BK Derby, BK Borgia och Åtvidabergs BK. Däremot är det gott om ungdomar i klubbarna så visst kommer bandyn att leva vidare, men för att vi i länet ska få se elitbandy krävs det ishallar. 

Förresten, vet ni om att VM i bandy både för herr och dam avgörs just nu i Sverige? Växjö och Åby står som värdar och i kväll spelar Sveriges herrar sin första match mot Norge.