Ett Pressat Peking – glöm det

Mattias Bjärsmyr skjuter över pressen på IFK Norrköping.

Janne Andersson köper inte resonemanget.

– Det måste väl vara bättre att vara det lag som har flest poäng, menar IFK-managern.

16 oktober 2015 12:45

IFK Norrköpings fredagsträning på Nya Parken höll högt tempo.

Efter drygt en och en halv timme blåste Janne Andersson av passet och mötte media.

Till synes cool men IFK-managern ändrade i alla fall tonläget en aning när intervjun styrdes in på var pressen ligger i den täta guldjakten.

IFK Göteborgs Mattias Bjärsmyrs försök att psyka "Peking" ger inte Andersson mycket för.

– Nu leder Norrköping, nu börjar tankarna komma, nu ökar pressen, nu kommer journalisterna dit och ställer frågor om guld. Jag tänker, att tar vi nio poäng så tror jag att det är vi som vinner, menade lagkaptenen nyligen enligt Fotbollskanalen.

Ett resonemang Janne Andersson har svårt att få ihop.

– Det måste väl vara bättre att vara det lag som har flest poäng. Och just nu råkar det vara vi. Jag har svårt att förstå logiken: "Nu är det Norrköping som är pressade". Åh, fan.

Du märker inte av något av det i truppen?

– Vad som rör sig i var och ens huvud kan man aldrig styra. Vi hade en gemensam genomgång i morse med Daniel Ekvall som stöttar i idrottspsykologi. Vi hade samma genomgång förra året med tre matcher kvar. Då var det andra tankar, det är intressant vad vi gör. Vad leder till våra beteenden. Hur ska vi agera?

– Det gäller att man klarar av det. Vi lärde oss mycket av den erfarenheten i fjol men det finns inget facit. Det är människor som spelar fotboll och inga robotar.

Efter landslagsuppehåll och spelare som varit ute på uppdrag på olika håll i Europa och världen har Kamraterna ett par dagar på sig att samla ihop sig inför måndagens match mot Elfsborg.

– Ett lag som vunnit sju raka matcher ändrar jag inte om jag måste. Nu är Emir (Kujovic) avstängd och Alhaji (Kamara) känns självklar som ersättare, säger Andersson.

Elfsborg är hemmastarka av tradition och det var ett tag sedan det blev tre IFK-poäng i Borås.

– Vi får packa in våra vapen i bussen. Sedan får vi se. Från att varit ett passningsorienterat, ett posessionlag så är det mer omställningar som gäller för Elfsborg. Jag hävdar att vi gjorde en ganska bra match i våras. Det är många som inte tror mig för vi förlorade med 0–4. Då åkte vi på ett par kontringar och har förhoppningsvis lärt oss läxan. "Ante" gick bort sig, det var tidigt i hans mittbackskarriär och han blev lite för het.

Statusen i truppen:

Målvakten Andreas Vaikla:

– Han fick en smäll på knäet och det är tveksamt om han är aktuell på måndag. I såna fall ersätter Edvard Setterberg.

Alexander Fransson:

– Har ettsår mellan tårna som är lite inflammerat. Han vilar idag (fredag) men ska kunna träna imorgon.

Andreas Hadenius:

– Känning i ljumsken litemen räknar med att han är 100 i morgon.

GentritCitaku:

– Sjuk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung