Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deras ambition: en helt jämställd idrott

Nästan tre miljarder kronor satsas årligen i sponsring till svenska idrottare. Bara en femtedel av slantarna går till tjejer. Att ändra på den skeva fördelningen är stiftelsen FairPays ambition.

Fair pays Isabelle Widmark diplomerade Länsförsäkringar för bolagets jämställdhetsarbete på sponsringsidan. Ewa Lindholtz och Tommy Eklöf tog emot priset. Kim Martin Hasson, LHC (till höger), och Christoffer Nyman, IFK Norrköping var också med vid ceremonin.

Fair pays Isabelle Widmark diplomerade Länsförsäkringar för bolagets jämställdhetsarbete på sponsringsidan. Ewa Lindholtz och Tommy Eklöf tog emot priset. Kim Martin Hasson, LHC (till höger), och Christoffer Nyman, IFK Norrköping var också med vid ceremonin.

Foto: Tim Södergren

Ekonomi, näringsliv & finans2021-10-19 20:30

Ändå är nästan 50 procent av alla idrottare i Sverige tjejer. 

Att de ska få utöva sin idrott på samma villkor som pojkar har stiftelsen jobbat för att förändra ända sedan den startade 2012 med förra landslagsmålvakten i fotboll, Caroline Jönsson, som en av grundarna.

– Opinionen är mycket starkare i de här frågorna i dag och nästan alla företag har med de här kraven i någon form. Det är viktigt, poängterade Isabelle Widmark i FairPay.

Under tisdagen belönades Länsförsäkringar Östgöta för sitt arbete på den punkten. Företaget fick en utmärkelse som bevisar att bolagets sponsring nu är helt jämställd, länets första i sitt slag.

– Framförallt gör vi det för att vi vill och för att ungdomar i Östergötland ska kunna växa upp i en idrottsvärld som värnar om allas lika värde, oavsett kön. Dessutom: sponsring är marknadsföring, vi vill synas ihop med klubbar som står för liknande värderingar som våra egna. Vi förenar samhällsnytta med affärsnytta, sa Tommy Eklöf, hållbarhetschef på företaget.

Han berättar att arbetet pågått sedan 2019.

– Då var fördelningen 70/30, på ungefär 100 klubbar. Vi når runt 50 000 unga och elitidrottare, påminde Tommy Eklöf.

På plats fanns också länets två största klubbar – IFK Norrköping och Linköping HC.

– En otroligt viktig fråga, det kommer att vara lönsamt för oss som klubb i längden. Hoppas att fler företag ser vilka möjligheter det ger, sa IFK-kaptenen Christoffer Nyman.

– Att få förutsättningar att utvecklas för att kunna prestera sitt yttersta. Många tjejer i dag jobbar eller studerar och går direkt till träning. Det är inte optimalt. Viktigt är också att lyfta fram elitlagen på samma sätt. I förlängningen blir budgeten mer lika och då kommer det att skilja allt mindre i lönekuvertet, påpekade Kim Martin Hasson, den förra Tre Kronor-målvakten som nu är team manager i LHC och nästa år blir sportchef i Frölunda.

"Pekings" nytillträdde klubbdirektör, Magnus "Munken" Karlsson, har redan varit med om en resa mot jämställda elitlag.

Som manager i Eskilstuna United, allsvenskt damlag som är på väg mot Europa.

– Framförallt målade vi upp en bild av att elit är ett commitment som är starkt. Vi skaffade en sjukgymnast på heltid, då kunde vi träna hårdare. Det handlar inte om lön, det är de totala möjligheterna som är viktiga. Lagledaren, att någon tvättar kläderna, att vi åker dagen före till en bortamatch för att de ska kunna prestera. I dag är alla tillgängliga för fotboll 24-7, den målbilden har jag med hit till IFK. Det sker inte över en natt, tog sju-åtta år att bygga i Eskilstuna, sa han.

"Munken" påpekade också:

– Jämställda företag är lönsamma. Punkt. Att driva en idrottsklubb ensidigt, ur ett genusperspektiv, är ingen bra idé i längden överhuvudtaget. Ju mer dynamik, ju mer mångfald, desto bättre blir det. Enkel logik, analysen är gjord. Nu gäller det bara för alla som kan påverka att ta chansen att påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!