Under SM kommer det att bjudas på gott om högoktaniga tävlingar i de olika grenarna. Men visst sticker diskusen ut.
Daniel Ståhl och Simon Pettersson i startfältet säger det mesta.
Inte nog med att de kommer trigga varandra i kampen om att bli svensk mästare. De har också möjligheter att få bra förhållanden då vinden oftast är vänlig mot diskusen på Norrköpings friidrottsarena.
– Jag var i Norrköping när junior-SM hade alla sina kastgrenar där. Då gjordes det 43(!) personliga rekord i diskus. Jag var där hela dagen och jag har aldrig sett bättre förhållanden på innerplan någonstans, säger Vésteinn Hafsteinsson.
Hafsteinsson hymlar inte om vindens betydelse för diskusen i stort. Men han betonar att en sån som Daniel Ståhl inte påverkas lika mycket – av bättre eller sämre väderlek – jämfört med kastare som snittar kanske 10–15 meter kortare på en säsong än storstjärnan.
– Vinden har lika stor betydelse om du springer sprint, eller hoppar längd, med två meter i sekunden i baken. Men det finns en annan sida av det här. De som är bäst i världen, de kastar oftast förhållandevis längre när det är vindstilla. Säg att du har en 55-meterskastare som är i en utvecklingsfas, det är ganska vanligt att en sån kastare kan få en tioprocentig ökning. På 55 meter är det fem och en halv meter upp. Men ta en som Daniel Ståhl, som har varit bäst i tre-fyra år – han kastar otroligt långt i dåliga förhållanden. Det är för att han är så skicklig, säger Vésteinn Hafsteinsson.
Medvind är alltid bra, kan man tänka. Inom diskusen är det precis tvärtom. Medvind är det tuffaste du kan tänka dig och långt ifrån vad man inom sporten skulle kalla gynnsamma förhållanden.
– Diskusen går längst om man får lite lätt motvind från snett höger. Diskusen flyger som klockan snurrar. Ju mer du får snurr på diskusen, ju mer kommer vinden under och lyfter upp den, så att diskusen kan klyva luftmotståndet. Om luftmotstånd är för mycket, och kommer för mycket emot, då kan man kasta rätt upp i luften. Och kommer vinden bakifrån, då kommer det över och trycker ner diskusen, säger Vésteinn Hafsteinsson och lägger till något som torde locka ett antal extra åskådare till arenan:
– Men ja, två till fyra meter i sekunden i Norrköping på SM. Helst direkt från höger. Då kan det bli svenskt rekord.
71,86 lyder Daniel Ståhls svenska rekord. Mästerskapsrekordet i SM är i skrivande stund 69,72.
Vésteinn Hafsteinsson tränar två adepter kapabla att kasta längre än så vid en fullträff.
– Jag hörde att Norrköpings nya arena byggdes i samarbete med SMHI och att man hade stationerat arenan för att ge så bra förhållanden som möjligt för så många grenar som möjligt. Det är smart gjort och ger chanser att kasta långt i Norrköping och det är vad vi satsar på, säger islänningen.
Daniel Ståhl deltog i en mindre tävling i Norrköping i september i fjol. Detta på inrådan från just Vésteinn. Då levererade Ståhl 68,02 meter.
– Just den dagen var det jättemycket medvind och riktigt svåra förhållanden. Så man kan aldrig vara säker på bra vindar (skratt), säger Vésteinn Hafsteinsson.
Det är små detaljer som gör stor skillnad i er sport?
– När man kastar runt 70 meter. Då är hastigheten i utkastet 25 meter i sekunden vilket är 96 kilometer i timmen. Då handlar det om att diskusen får så mycket spinn på sig som möjligt. Att vinden kommer lite snett ifrån, helst från höger, och att diskusen lämnar handen rätt. Då ska höger sida av diskusen vara lägre än vänster sida, och tummen trycka ner den lite. Man får ut maximalt om man får till det där och det är lättare sagt än gjort. Om Daniel skulle ha samma vindförhållanden som under det där JSM:et jag var på, då får han inte lägga ut diskusen mer än 37 grader. Blir det 38 grader och handen är lite öppen, då kastar han rätt upp i luften. Det räcker inte att ha bra vind, du måste veta hur du ska kasta rätt i vinden.
Daniel och Simon är rätt olika typer av diskuskastare?
– Ja. Det som jag kör med Simon är helt annorlunda än vad jag kör med Daniel. De är olika i allt. Olika kroppstyper, olika längder på armar, en är dynamisk och en är väldigt mjuk. Daniel kastar högre, Simon lägre. Om junior-SM-vinden skulle komma, så tror jag Simon får mer nytta av den i relation till hur han kastar.