Vita Hästen tvingas till namnbyte

Ishockeyklubben Vita Hästen tvingas till namnbyte i sommar. Allt på grund av den kända österrikiska operetten med samma namn.

28 mars 2014 10:54

– Vi har undersökt alla möjligheter. Tyvärr har vi inget att sätta emot, säger klubbens vd, Fredrik Jensen.

Hockeylaget Vita Hästen bildades 1967 då IFK Norrköping (vita tröjor) slogs samman med IK Sleipner (hästen, ur den fornnordiska mytologin). I sviterna av Vita Hästens konkurs på 1990-talet försvann namnet för att åter dyka upp igen några år senare.

– Vårt klubbnamn är välkänt i hockey-Sverige och de allra flesta vet att vi kommer från Norrköping, fortsätter Fredrik Jensen.

Laget är just nu stekhett, Vita Hästen har fått uppmärksamhet i riksmedia och ryktet om klubbens framgångar har letat sig ända ned till Österrike där man däremot inte är lika glada.

Långtifrån.

Jensen har fått motta en skrivelse där ägarna bakom varumärket "Vita Hästen" hotar med stämning om inte hockeyklubben snarast byter namn.

Att ha skydd för ett varumärke innebär att man har ensamrätt. Ingen annan får alltså, utan tillstånd, använda varumärket eller ett annat varumärke som är alltför likt i sin affärsverksamhet. Ifall någon olovligen använder varumärket, gör den sig skyldig till varumärkesintrång.

– Hela den här historien är mycket tråkig, säger Fredrik Jensen. Vi har låtit en advokat titta på detta och tyvärr har österrikarna ett starkt case. Vi får helt enkelt finna oss i detta, även om det känns mycket surt.

Jensen vill dock inte överge "Hästen" utan det kommer i stället handla om att "byta färg".

– Vi har fastnat för Svarta Hästen. Det låter till och med tuffare än Vita Hästen. Planen är att vi ska spela i helsvarta dresser nästa säsong.

Fakta/Vita Hästen

Värdshuset Vita Hästen, är en österrikisk operett i tre akter från 1930. Den är komponerad av Ralph Benatzky och har ett libretto av komponisten tillsammans med Eric Charell och Hans Müller.

Operetten hade urpremiär på GroßesSchauspielhaus i Berlin den 8 november 1930 med Max Hansen som Leopold och Camilla Spira som Josepha.

Handlingen utspelar sig på värdshuset "Vita Hästen" i Österrike där kyparen Leopold är hemligt förälskad i värdshusvärdinnan Josepha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!