Ett publikvänligt SM-rally

Svensk rallysport får ofta kritik för att man mest tävlar i otillgängliga skogsområden.

Men inför SM-rallyt i Linköping, med start i kväll vid Cloetta Center, har arrangörerna tänkt till och bjuder på flera publiksträckor.

- Vi inleder rallyt precis utanför Cloetta Center med första sträckan och där avslutar vi också på lördag efter, berättar tävlingsledaren Stefan Thaleman från Norrköping.

16 september 2011 03:00

East Sweden Rally, den femte SM-deltävlingen för året är som vanligt ett samarbete mellan tio av länets motorklubbar, Finspångs MS, Linköpings MS, MK Scandia, MSK Kvarnvingarna, Norrköpings MK, SMK Motala Bil, Västra Östergötlands MK, Östergyllen RC, Östgöta Bilsportförening och MK Ramunder.

- Det känns verkligen bra att vi kommit överens med Cloetta Center om ett tävlingshögkvarter, fortsätter Stefan. Här kan vi ha startramp, serviceplatser, servering och även köra första sträckan. Det ökar PR-värdet på vår sport.

Linköping hoppas fortsätta arrangera en deltävling i SM-serien varje år även i framtiden.

- I långa loppet är målet också att få arrangera ett internationellt mästerskap under vårt namn, fortsätter Stefan.

Positiva förare
Även förarna är positiva till publiksträckorna.

- Ska bli oerhört spännande att få köra första sträckan i ett publikhav, säger Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna, som gör comeback på allvar i den här SM-deltävlingen.

Även sträcka tio, den sista på lördagseftermiddagen, kommer att köras utanför Cloetta Center.

Senaste gången östgötaklubbarna arrangerade SM-rally, 2006, beräknade man att minst 50 000 människor fanns ute i skogarna. Kan det bli fler den här helgen när nu rallyt även tar staden i besittning?

Vem vinner?
Till sist, Stefan Thaleman, vem vinner East Sweden Rally?

- Mitt tips är att det kommer att bli stentufft.

"Värstingklassen" har, som vi berättat tidigare i veckan, två huvudkonkurrenter som slåss om SM-guldet, dels Mats Jonsson från Forshaga, dels Eddie Hörbring från Laxå. Två herrar som passerat de 50, men som verkligen kan konsten att styra en rallybil på snabbaste sätt.

Utmanare i första hand är två östgötar, Jonas Wigren, Norrköping och så då Jari Saarinen, som dessutom har lite fördel av att de kan östgötavägarna som rallyt går på. Båda har närmare 20 år bakom sig på rallyvägarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!