Ett sekel med Sif

1910 bildades Skärblacka IF. Ett antal grabbar i Skärblacka hade hört talas om den nya sporten fotboll och ville bilda en förening.

 

Ingen visste hur man gick tillväga så man vände sig till Brukskontoret.

1 oktober 2010 03:00

Där fanns utrikeskorrespondenten Karl W André, bokhållaren Karl Persson och kontoristen Ragnar Bengtsson. Tillsammans med Albin Fredriksson och Ivar Helin bildade de klubben 30 juli.

 

Ett problem var att hitta en plan, varför det blev spel på gröna ytor. I Skogsbacken mellan Irisberg och bäcken fick man till en plan på 80x40 meter, vilken sedermera på 20-talet utökades till 92x45 meter.

 

1912 spelades den första riktiga matchen i Lotorp, dit spelarna från Skärblacka åkte tåg och sedan tog en promenad ut till arenan!

 

Seriefinal mot IFK
På 1930-talet blev planfrågan akut och flera gånger tvingades man tacka nej till seriespel. 1933 började man spela sina division 3-matcher på Munkebodavallen i Norsholm, men först skulle planen godkännas av förbundet. Legendariske Arne "Fiskarn" Axelsson var med och höll i måttbandet, men för att få till de godkända måtten 100-60 meter var han tvungen att tänja rejält på måttbandet!

 

1936 invigdes sedermera Skärblacka IP av förre Facit-direktören och ÖFF-ordföranden Elof Ericsson.

 

På slutet av 30-talet nådde Skärblacka ändå upp till division 2-spel (gamla seriesystemet) och bland annat lockade derbyt mot Finspångs cirka 2.000 åskådare och även en kvalmatch mot Djurgården samlade drygt 1600 åskådare. Kulmen var dock seriefinalen mot IFK Norrköping 21 maj 1939 då 2 820 åskådare löste entré. IFK vann med 3-0 efter två mål bland annat av Georg "Åby Ericson.

 

Våren 1940 tvingades klubben ta klivet ned i "trean" på grund av förbundets krävande ekonomiska garantier.

 

Fotbollen fortsatte sedan att plocka fram profiler och bland annat gick Sven Persson, Lennart "Jocke" Eriksson, Hans "Stjärna" Karlsson och Lennart Carlsson över till IFK medan Conny Gustavsson valde spel i Åtvidabergs FF och IF Saab.

 

Tillbaka i "femman"
Under de senare årtiondena har klubben vandrat mellan de olika divisionerna och till och med spelat två år i division 6. I år kom laget dock tillbaka "till femman" där man fixade kontraktet på ett övertygande sätt med ett ungt lag.

 

Även bandy, ishockey liksom konståkning, tennis, bordtennis, handboll och badminton, dessa sektioner, liksom bandyn, är dock vilande i dag.

 

1976 invigdes den konstfrusna hockeybanan på Skärblacka tack vare stora insatser av framförallt Arne "Fiskarn" Axelsson och Lennart Holmgren och 2001 var det dags att inviga Globalhallen, ett projekt som speciellt Finn Hansen jobbade hårt med.

 

Skärblacka IF driver i dag A- och B-lag inom fotbollen, ett juniorlag och tolv ungdomslag. På hockeysidan handlar det om ett A-lag i division 4 samt tre ungdomslag (varav ett tillsammans med Finspångs AIK) samt Björnligan.

 

Sedan drygt 50 år tillbaka i tiden har Skärblacka IF också spelat fotboll internationellt. Sedan 1957 har man ett utbyte med den tyska klubben VbL Schwartau.

 

Källor: Östergötlands Fotbollförbund (Bengt Samuelsson) samt Skärblackas 95-årsskrift

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!