Faik kan bli alliansförening

Finspångs AIK har sedan 1937 varit en flersektionsförening.

 

Om den ska fortsätta vara det, eller byta kostym till en alliansförening är en fråga som huvudstyrelsen vill väcka.

 

- Vi måste diskutera frågan i sektionerna, säger ordföranden Ann-Catherine Oweling.

20 oktober 2009 03:00
Diskussionen fanns i Faik i början på 2000-talet.

 

Då slutade den i att medlemmarna röstade nej till en alliansförening med påföljd att två sektioner, orienteringen och handbollen, lämnade Faik-familjen och bildade fristående föreningar.

 

På Faik:s halvårsmöte på måndagen kom ett 20-tal sektionsledare för att lyssna på vad inbjudne Kjell Augustsson från Östergötlands Idrottsförbund hade för synpunkter.

 

Den stora skillnaden mellan alternativen är det juridiska ansvaret.

 

I en flersektionsförening, som Faik är, är det huvudstyrelsen som har det ansvaret.

 

I en alliansförening har varje sektionsstyrelse det juridiska ansvaret.

 

Eget ansvar
- Problemet i en sektionsförening är om en sektion satsar tufft och det går åt helvete ekonomiskt. Då får alla övriga sektioner vara med och betala. I en alliansförening är det i en sån situation varje sektion som får ta sitt eget ansvar, sa Kjell Augustsson.

 

Det gäller även åt andra hållet, alltså när en sektion drar in egna pengar, så stannar dom i just den idrotten.

 

För- och nackdelar
- Det finns fördelar i båda alternativen, liksom brister och risker. Jag tycker att ni ska sätta er ner och diskutera för och nackdelar och väga för och emot. Hittar ni en lösning och är överens om ett val, så är det bara att köra på. I den bästa av världar tycker jag personligen att en flersektionsförening är det optimala. Men en alliansförening är ett sätt att lite anpassa sig, menade Kjell Augustsson.

 

- En alliansförening gagnar säkert en del av våra sektioner. Jag trodde på en alliansförening för ett antal år sedan, men jag har tänkt om. Jag tror att sammanhållningen i Faik blir bättre om vi fortsätter som vi har det. Många äldre Faik-are vill nog fortsätta att tillhöra en flersektionsförening, ansåg bandybasen Inge Carlsson.

 

- Jag tror att vi måste diskutera en alliansförening när vi har både stora och små sektioner i Faik, påpekade Ann-Catherine Oweling, ordförande i huvudstyrelsen, och menade att det är svårt för huvudstyrelsen när en sektion har en väldigt stor omsättning och resten av sektionerna inte på långa vägar förfogar över liknande intäkter.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!