Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Castingeleven snuvade läromästaren

Henrik Österberg heter Sveriges frontman när det gäller casting. Innan SM-tävlingarna i haspel Arenberg (precision) hade Henrik tagit hem hela 195 SM-guld. Men det blev inget 196:e i lördags – det satte hans systerson Gustav Kransberg, Mjölby, stopp för.

Henrik Österberg.

Henrik Österberg.

Foto: Mikael Strand

CASTING2016-07-10 09:59

– Är det någon annan som skulle vinna så är det han, skrattar Henrik.

Det var Henrik som gjorde castingsporten populär i Östergötland på 70-talet.

– Jag var bara 11-12 år när jag provade på sporten för första gången. Det fanns några entusiaster som utövade casting i Skänninge och de tränade alltid efter vår fotbollsträning, berättar han. Dessutom bjöd de på fika!

Han provade på och blev biten. Och på den vägen är det, 195 SM-guld senare. Hans storhetstid var på 80- och 90-talet.

– Jag har dock varvat ner ordentligt, det kanske du såg i dag. Jag deltar bara på SM-tävlingarna numera men jag försöker ändå träna lite före mästerskapen. Fast i dag var Gustav klart bättre.

Henrik lämnade Skänninge och Östergötland 1996 för att börja som idrottslärare på Lillsveds folkhögskola i Värmdö.

– Så kontakten med idrotten har jag behållit. Tyvärr är återväxten inom castingsporten inte speciellt god, därför är det här perfekt när vi får tävla inför publik och även visa upp oss i TV-rutan, säger Henrik har sommarstuga i Loftahammar och bilade upp till Norrköping på morgonen.

En ständigt återkommande fråga Henrik får, är hur pass intresserad han är av riktigt fiske?

– Inte det minsta faktiskt, blir svaret.

Castingen har nio olika grenar men i Norrköping valde man alltså haspel Arenberg som går ut på att kasta tio kast från olika avstånd (10, 12, 14, 16 och 18 meter) och även utföra två höger- och vänsterkast. Maxpoängen är 100 poäng per omgång och man har fem minuter på sig att kasta varje serie.

Gustav Kransberg, 24, var den som gick in bäst i finalomgången med 98 poäng. Henrik hade ”bara” 90 och tredje deltagaren i finalen, Robert Östlund, 44 år, 86 poäng.

Robert blev utslagen i första omgången så det blev en ren final mellan Henrik och Gustav där ynglingen visade sig klart vassast och fixade hem sitt 15:e SM-guld. 282 mot 260 poäng blev slutsiffrorna.

– Det blev lite chansartat på grund av den luriga vinden, men jag tycker jag behärskade finalen ganska bra, säger Gustav som normalt är ännu bättre i fluga, där han redan har dubbla VM-guld från 2015.

Damernas final blev först dramatisk. Veteranen Lise-Lotte Jansson, Järna IF, som gjort come back 55 år gammal och med 73 SM-guld i bagaget och bilat upp från Helsingborg på lördagsmorgonen, var på väg att nå finalrundan mot Linnea Morild, men missade ett vänsterkast helt och valde sedan fel avstånd på sista kastet och fick två nollor i protokollet.

Därmed öppnades finalen för Linnea då Anna-Karin Söderquist inte presterade tillräckligt bra i semifinalen så hon kunde matcha Linnea som slutade på 274 poäng mot 256 för Anna-Karin.

– Det var lite nervöst då jag inte tränat så mycket. Det kändes dock bättre sedan jag fått göra några uppvärmningsserier i kvalet, berättar Linnea som nu siktar mot VM i Spanien längre fram i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!