Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ikonen: "Sjukt hur man ser på idrott i Sverige"

Sverige gör upp om OS-guldet i en av världens största sporter. Det hade varit omöjligt om man inte vågat sig på en liten revolution, säger en av männen bakom den svenska beachvolleysuccén.
–Då får vi köra skidor och sådant, där det bara är fem motståndare i världen, säger Anders Kristiansson.

Svenska beachvolleybollherrarnas tränare Anders Kristiansson. Arkivbild.

Svenska beachvolleybollherrarnas tränare Anders Kristiansson. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Beachvolley2024-08-09 14:36

"En av världens största sporter" är väl en sanning med modifikation. Men räknar man in sandversionen under det större volleybollparaplyet är det inget snack.

Och att Sveriges Jonatan Hellvig och David Åhman på lördag kväll spelar OS-final är ingen liten sak, säger Anders Kristiansson, som tillsammans med Rasmus Jonsson utgör det svenska tränarteamet i Paris.

– För beachvolley är det överlägset det största, säger han.

"Han är en legendar"

Han vet vad han pratar om. Han är mannen som ledde Sveriges herrlandslag i volleyboll, inomhusvarianten, till en sensationell seger mot Sovjetunionen i EM-semifinalen 1989.

– Han är verkligen en legendar inom volleybollen. Man hade hört mycket om Anders Kristiansson, säger Jonatan Hellvig om första mötet med den i dag 75-åriga volleybolltränaren.

– Jag minns hur man blev nervös på första träningen när han kom, att "nu måste jag vara noga här och spela bra", säger David Åhman.

Och nu är Kristiansson, tillsammans med Rasmus Jonsson, den som tagit ett svenskt beachvolleypar till toppen med ett taktiskt snilledrag. För sex år sedan mejslade de fram konturerna till "Swedish jump set", som går ut på att Åhman/Hellvig försöker placera sin servemottagning nära nät för att möjliggöra en attack redan på andrabollen.

Måste tänka nytt

Att tänka utanför boxen är ett måste för ett land som Sverige. Annars hade den blågula duon inte ens tagit sig till OS, säger Kristiansson.

– Jag gillar att utveckla saker och inte bara göra som alla andra. Annars kommer Sverige aldrig att hävda sig i sådana här världsidrotter. Då får vi köra skidor och sådant, där det bara är fem motståndare i världen. Det är sjukt egentligen hur man ser på idrott i Sverige.

Han tycker också att det är dags för svenska folket att vakna och upptäcka sporten.

– Nu är ju media här för att det är OS, så jag tror att det snackas en del. Men det viktiga är ju om vi kan få en acceptans över tid. När vi spelar på världstouren är det knappt ett ljud fast vi vinner.

Rasmus Jonsson fyller i:

– I en världsidrott som är en av de största i världen och där konkurrensen är stenhård. Det är lite skillnad mot många andra idrotter som är stora i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!