Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från konkursbo till ligans dominant – så gick det till

Hur går man från internt kaos och ekonomisk kris till att bli mästare och stadens lag på bara ett par år? Det här är Norrköping Dolphins smått osannolika framgångssaga.

220427 Norrköpings Anna Lundqvist jublar med pokalen efter att ha vunnit final 4 i damernas SBL mellan Norrköping och Luleå den 27 april 2022 i Norrköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0133

220427 Norrköpings Anna Lundqvist jublar med pokalen efter att ha vunnit final 4 i damernas SBL mellan Norrköping och Luleå den 27 april 2022 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0133

Foto: Peter Holgersson

Basket2023-12-30 05:00
undefined
David Bergström blev ordförande i Dolphins efter hallomröstningen bland medlemmarna.

Våren 2019 skakades Norrköping Dolphins av interna konflikter – mestadels på grund av skulder på nio miljoner kronor.

På den ena sidan fanns den sittande styrelsen som förordade en försäljning av arenan för att finansiera underskottet. På den andra de som ville ha is i magen, behålla arenan och försöka rida ut stormen ändå. De ville inte heller riskera att dra på sig dyra hyreskostnader till en ny arenaägare.

– Det är svårt att återberätta hur infekterat och polariserat det var under ett par månader 2019. Jag var på den andra sidan och jag röstade inte på David Bergström som ordförande. Om vi sålde arenan skulle vi vara rika och Nordens bästa basketlag. Den tanken kittlade och jag var så inställd på att det var rätt väg att jag inte kollade med den andra sidans argument. Men rätt snart fick jag distans och med de åtgärder som David tog fram skulle det gå, säger Dolphins team manager Robin Svensson.

undefined
Mattias Ottosson (S) var tidigare ordförande och sitter kvar i Dolphins styrelse.

Mattias Ottosson (S), tidigare ordförande och även kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 2001–2010, tillhörde förlorarsidan 2019 när styrelsens förslag om att sälja arenan röstades ner

– Bilden är lite mer komplex än att vi bara hade det tufft ekonomiskt. Vi drog åt lite olika håll i styrelsen, hur föreningen skulle se ut. Jag var en stor vän av att ha en hel förening med stor ungdomsverksamhet, ett damlag och ett herrlag. Det fanns andra uppfattningar, några som tyckte att vi bara skulle satsa på elit herrar. Då fanns det krafter i styrelsen som ville frigöra ekonomi för en sån satsning, berättar han.

Hela styrelsen ställde sina platser till förfogande efter årsmötet men Ottosson har ändå blivit kvar som ledamot i alla år.

– Jag var kanske inte den största vännen av det här förslaget att sälja hallen men som ordförande fick jag lägga fram det. Men David (Bergström) ville ha med mig i den nya styrelsen också. Föreningen är större än vad jag är. Jag älskar ju den här föreningen och brinner för ungdomssidan och om jag kunde hjälpa till så gjorde jag det. Jag har den största respekten för demokrati och majoritetsbeslut.

Hade du kunnat föreställa dig den här vändningen på så kort tid?

– Både och. Vi tog ju vara på kraften som fanns i att medlemmarna verkligen engagerade sig. Föreningen har mått jättebra av att det har funnits ett föräldraengagemang. Jag vet inte om jag är förvånad över det, för det brukar få den effekten när folk känner att "nu måste jag göra min röst hörd". Sen har nog de sportsliga framgångarna kommit fortare än vad jag trodde, och det trodde nog ingen annan heller.

undefined
Taylor Murray jublar efter SM-guldet 2022.

Så hur gick Dolphins förvandling till? Hur blev föreningen ledande i Sverige? Hur kunde man vända ett konkurshot till en stabil ekonomi och därefter vinna flera SM-guld med herrarna, damerna och rullstolslaget?

Det korta svaret: flera faktorer som dragit klubben åt samma håll.

Ekonomiskt har Dolphins hamnat på rätt köl efter de mörkaste åren. David Bergström, som först valdes till ordförande och nu är klubbdirektör, berättar att koncernen blödde 2–2,5 miljoner kronor varje år i fyra år fram till det extra årsmötet 2019. 

Därefter har klubben amorterat av tre miljoner kronor per år till banken, sköter sina avbetalningar till kommunen och har inga leverantörsskulder.

– Vi har en omsättning på 36 miljoner i koncernen, föreningen och bolaget ihop, jämfört med 26 miljoner 2018. Vi går plus varje år. Vi är nu på samma intäktsnivå med sponsorer som när arenan byggdes, säger Bergström, som började uppförsbacken med halverad budget för herrlaget och noll spelare eller coacher under kontrakt sommaren 2019.

Inflationen känns, såklart, men Dolphins kan ändå parera den ekonomiska motvinden med en räntehöjning på nästan två miljoner kronor på två år.

Märkligt nog lyfte sig klubben under pandemin. De fann sätt att hantera den kniviga situationen med publikrestriktioner.

– När matcherna drog i gång utnyttjade vi ett kryphål i systemet och byggde ut restaurangen. Det var det enda sättet att se basket. Eftersom vi hade daglig verksamhet, lunch till skolor, fick vi också servera under matcher. Där fick vi ett flöde. Andra klubbar ville också, men fick nej. Där väcktes ett nytt intresse. Vi fick skjuts året efter och nu är vi all time high.

undefined
Mikko Riipinen har vunnit tre raka guld med herrlaget.

Två vitala nycklar och fullträffar blev de nya coacherna. Hemmasonen Mikko Riipinen som herrcoach och Kevin Taylor Lundgren till damlaget var inga flashiga namn 2019 – men sällan har det prickats mer rätt.

– Det var avgörande att få in dem. Jag hade coachat med Mikko i division 1 och såg att han lade ner oerhört mycket tid ideellt med träningar, scouting och att han inte lämnade något åt slumpen. Redan på den nivån. Jag tänkte att om vi ska börja om kan han vara rätt. Jag hade frågat om han skulle vara beredd att lämna sitt civila jobb. 100 procent, sa han. Det var en chansning men han brann för klubben och kändes som en ambassadör för Norrköping. Kevin hittade vi via Johan Lind. Vi visste att han kan damligan, berättar David Bergström om guldmakarna, som därefter också har lyfts in som coacher i respektive landslagsstab.

undefined
Sofie Ljungcrantz och damcoachen Kevin Taylor Lundgren.

Parallellt med det har Dolphins gjort en förvandling på många andra plan. Klubben har blivit mer noggrann med avtal för både spelare och personal och har fått ett bättre förhållande till sina partners. De har också öppnat upp verksamheten och släppt på bromsen rent sportsligt. Det ska vara show och kul att se Dolphins spela.

Sammantaget har det fått bollen i rullning – och fått den att växa.

– Jag hade sett under flera år att vi inte var på rätt väg med publiken, produkten, hur vi beter oss mot media eller personalen. Det var stängda dörrar och det lirar inte rätt i min hjärna. Vi är inte Real Madrid. Vi måste ha med oss stan och då behöver vi vara en öppen klubb. Vi skulle öka underhållningsvärdet. Folk föder folk och det gäller även sponsorer. Nu är det ett helt annat surr kring basket, vi når ut mycket bredare. Vi ska vara ute på skolor och skriva autografer. Det är en del av tillgängligheten, att vara mer öppna. Du ska kunna ta på spelarna. På det sättet hittar vi ny publik. 2018 kände jag i princip igen alla på läktarna, nu är det en yngre publik, säger David Bergström. 

undefined
Herrlaget vann SM-guld 2021 (och även de två följande åren).

Dolphins har också satt en stolthet i att verkligen vara stadens lag. Klubben spelar för Norrköping och Norrköping står bakom klubben.

Den familjära känslan mellan spelare, ledare, funktionärer, sponsorer och publik poängteras.

– Jag är så oerhört tacksam över alla de som ställer upp utan att få en spänn, för att stötta klubben. De har stått vid vår sida i ur och skur. Du kan komma hit en regnig oktoberkväll och gå härifrån efter att ha fått en energibomb som heter duga. Det behöver folk i de här tiderna, säger David Bergström.

Dolphins team manager Robin Svensson kan skriva under på alla orden. Han har följt klubben inifrån i många år och vittnar om en total förändring på många sätt. 

– Nu har vi en tydlig struktur i klubben. Det finns ingen svensk spelare som lämnar Dolphins som inte har trivts här. De tycker att det är proffsigt, att klubben tar hand om en och att de kan fokusera bara på basket. Vi ska vara stolta över att vi har en miljö där en spelare kan få ett nytt avstamp för en större karriär, säger han.

undefined
Trion Johan Lind, David Bergström och Paul Burke var viktiga i återuppbyggnaden av Dolphins från årsmötet 2019.

Dolphins rustar också för framtiden. Sedan 2022 är Hagaskolan Riksidrottsgymnasium för basket, med Johan Lind som verksamhetsansvarig. 

De unga är så klart nyckeln framåt.

– Vi vill växa på alla plan och vara Sveriges "basket-Mecka". Vi har projektet "Basket där du bor" som gör samhällsnytta i utsatta områden. Nästa vision är att spela basket i alla stadsdelar, som när vi hade skolbasketen när jag växte upp. Vi vill vara skolans förlängda arm för unga, säger David Bergström.

Paradoxalt nog har Dolphins växtvärk slagit tillbaka på klubben. Jämfört med 2018 har antalet medlemmar ökat med 250 till 700, plus ytterligare 300 i kö.

– Det har gått otroligt fort. Vi har tränarbrist och det kommer dröja några år med egna spelare på pojksidan. Det är inte bra, vi har vetat om att vi behöver lägga resurser och energi på att få fram fler. Ungdomsverksamheten har varit eftersatt men min vision är att få fram en spelare till elitlagen från varje årskull.

undefined
Dolphins klubbdirektör David Bergström.

Det är en orange och välmående segermaskin som vi ser nu. Herr- och damlaget har bara en förlust var i SBL. 

En rejäl resa har gjorts – med startskott i ett dramatiskt medlemsmöte. Frågan är vad som hade hänt om Stadium Arena hade sålts för fyra år sedan.

– Vi hade nog vunnit lite matcher, säkert investerat några miljoner och hade nog överlevt längre än vad jag tror. Men klubbarna hade varit separerade och det hade kunnat uppstå slitningar. Helheten gör oss starka i dag. Vi är den enda basketklubben som har alla tre delar, inklusive rullstolarna. Det har varit utmanande. Trovärdigheten för klubben var stukad och innan den är tillbaka behöver man bevisa saker och det har vi gjort. På alla plan, säger David Bergström.

Robin Svensson hade inte svårt att ändra sin ståndpunkt i arenafrågan i efterhand.

– Arenan är vår trygghet, för generationer, och då gjorde vi ett stålbad i stället. Det finns ingen som kan hävda i dag att det vi gjorde 2019 var fel. Vi står kvar med arenan, vi har vunnit tre SM-guld och ett cupguld med herrarna, ett damguld, två med rullstolslaget och två matcher i Champions League. Vi skulle bli bäst i Norden, vi skulle bli Bakken, men vi har slagit dem två gånger.

Fotnot: På lördagen möter Norrköping Dolphins herrar Köping i SBL – se matchen på sajten från 16.04.

Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!