Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vände Dolphins krisen: "Vi var ganska illa däran"

Nosen var knappt över vattenytan men delfinen höll sig inte bara flytande – den mår överraskande bra. "Det är ett helt annat tugg runt Norrköping Dolphins och det vill vi naturligtvis rida på", säger David Bergström.

David Bergström stod stark i sin övertygelse att det gick vända en splittrad klubb. "Klubbhjärtat och att det finns så mycket potential i byggnaden och att äga en arena", förklarar han som anledningar att han ville bli ordförande.

David Bergström stod stark i sin övertygelse att det gick vända en splittrad klubb. "Klubbhjärtat och att det finns så mycket potential i byggnaden och att äga en arena", förklarar han som anledningar att han ville bli ordförande.

Foto: David Iwung

Basket2020-12-04 14:00

För ett par veckor sedan skickade Robin Svensson, kommunikationsansvarig i Dolphins, ut på Twitter:

"Vi var minus flera miljoner. Infekterat som fan. Som fan. Titta var vi står nu! Vi ska inte tro vi kan erövra världen, men föreningen har gjort en jävla resa". 

Om det hängde en krisstämpel över Norrköping Dolphins så råder det en annan atmosfär i Stadium Arena ett och ett halvt år senare.

Något som märks, syns och hörs. 

Även om det är svårt att tyda exakt vad David Bergströms min betyder när turbulensen kommer på tal, så är hymlar inte ordföranden med att slitningarna var lika påfrestande som det ekonomiska läget.

– Vi var ganska illa däran. Det har varit ett jättejobb från start att få ordning på ekonomin, få den i balans. Vi var väldigt snabba på att lösa leverantörsskulderna som gjorde att vi satt i skiten, bland annat.

Hur stor var den skulden?

– Jag vet inte exakt, men vi hade en tung ryggsäck sedan innan. Hade vi inte löst leverantörsskulderna där och då hade vi förmodligen gått i konkurs. Vi kunde skriva ett långt avtal med Stadium som vi är jättetacksamma över. Vi stod där med noll spelare eller coacher kontrakterade. Det var bara börja arbeta, minns Bergström.

Våren 2019, ett år efter att SM-guldet säkrades i Luleå, var det inga roliga rubriker. Styrelsen ställde sina platser till förfogande när medlemmarna röstade ned förslaget att sälja arenan.

Ett extrainkallat årsmöte och frostig stämning. 

En interimstyrelse tillsattes där David Bergström utsågs till ordförande och även om det fanns ett berg med anledningar att inte hoppa på uppdraget så övervägde två saker.

– Klubbhjärtat och för att det finns så mycket potential i byggnaden och att äga en arena, förklarar Bergström.

Den nya styrelsen och klubbens anställda insåg allvaret i situationen. Det fanns ingen tid att spilla utan bara kavla upp ärmarna och gneta.

Det var rätt att inte sälja arenan?

– Ja, det kan man lugnt säga. Hade man sålt arenan kanske vi inte hade haft några pengar kvar nu. Mycket hade gått bort i skatter. Sen skulle det fördelas mellan ungdom, herr och dam varav herr skulle tagit den största kakan. I slutändan hade det inte blivit mycket kvar, plus att man hade behövt hyra hallen.

David Bergström fortsätter:

– Det finns lån på närmare 150 miljoner och det fanns en köpare som var värderad till 210. Då hade man fått kanske 60 miljoner. Säg att 15 går bort. 45 fördelat på tre (herr, dam och ungdom) föreningar. De pengarna hade ätits upp. Dessutom hade man behövt pynta av det som man var back. Det hade försvunnit ytterligare en del. Det var en kortsiktig plan. Vi kanske inte hade haft råd att spela kvar. Just i dagsläget är vi tacksamma för att vi inte sålde arenan, men det är klart att det har varit slitsamt i ett och ett halvt år. 

Hur ser det ut med leverantörsskulderna idag?

– De är kontrollerade. De städades upp där och då. Leverantörsskulderna som är utifrån likviditeten finns inte kvar. Sen finns det pengar internt som behövs beta av. Det finns det en plan för.

Internt?

– Det finns lite interna skulder mellan bolagen som vi ska beta av. I och med att vi äger arenan, att arenan går bra och att vi har fått ordning på ekonomin så är det ingenting som är riskande just nu. Pandemin har slagit hårt på oss, såklart, men vi har ändå hittat tillbaka till att vi mår mycket bättre. Vi har en klubb med bra balans. Vi ligger i topp med herr- och damlaget. Vi har fler medlemmar än tidigare, plus att vi har högprofilerade spelare som vill komma till oss. Jag sticker inte ut hakan när jag säger att vi just nu är den absolut attraktivaste arbetsgivaren som finns inom svensk basket för inhemska talanger att utvecklas. Det är ett kvitto när folk hör av sig och vill komma till oss. Vi har faciliteterna. Vi har ett "med-team" där Micke Stenbom är en kille som hela idrotts-Sverige rycker i. 

Tappade ni några Dolphins-anhängare när det var som mest oroligt?

– Vi har tappat några. Det är jag övertygad om, men vi har vunnit desto mer tillbaka. Folk är mer nyfikna. Vi ökade publiksnittet med 300 personer, ungefär. Det är ganska tydligt att det var nya ansikten som kom. Kul att vi kunde öppna upp de vyerna. 

Beslutet att permittera personal i våras fattades med en gång. Stödet från regeringen har hjälpt till, men David Bergström lyfter gång på gång arbetet som marknadssidan svarat för.

– Marknad har skruvat upp rejält. Vi har många trogna sponsorer. De var ganska nyfikna på omstarten med nya ansikten och vi pratade om inhemska spelare som ska vara bärande i lagbygget – och det har vi visat utifrån att vi har landslagsspelare i Adam Ramstedt, Tim Schüberg och Lovisa Hjern att vi står för och lever upp till. Adam och Tim var inte med i 24-mannatruppen för ett år sedan. 

– Vi vill att talanger som nosar på landslaget ska få stora roller så att de kan ta steget och få chansen att komma ut i Europa och har vi någon som är i vårt träd, basketgymnasiet till exempel, så ska vi inte ta in någon som konkurrerar. Det är lättare att få hit spelare till basketgymnasiet för att vi profilerar oss som vi gör.

Vad är fortfarande mest akut att åtgärda?

– Vi har haft klubbdirektörer tidigare. Lasse Johansson och Patrik Rosenlund. Vi kan inte jobba så här hur länge som helst om vi vill växa. Det måste in någon...sportchef, klubbdirektör. Mer sälj så man kan tugga på och utveckla. Vi måste takta i det vi gör på planen. Mikko och Kevin jobbar dygnet runt med Stenbom. Tjänstemännen gör ett fantastiskt jobb, men de behöver stöd.

Bergström om

att Jeffery Taylor vill avsluta karriären här:

– Självklart är våra armar öppna när han vill göra det men det är säkert tre-fyra år bort. 

Näringskedjan i staden:

– Hästen och IFK har en helt annan bas. Dolphins är en ung klubb. Fotbollen och hockeyn är starkare. Vi försöker bryta is och nå ut, men man ska ha respekt det är två stora klubbar. Har men en kille som Tim (Schüberg) som köttar sönder och som kastar sig upp på läktaren efter bollar så erbjuder vi spelare man verkligen vill se. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!