Sa det mesta om hur bra 29-åringen var mot Borås

"Vilket lag som helst hade kunnat darra där. Inte Dolphins", skriver Tim Södergren i en av sina fem punkter efter 86–77 och kopplat guldgrepp mot Borås.

"Det här laget har varit i många liknande situationer tidigare och såg lika bekvämt ut när matchen stod och vägde som när liret bara flöt i den första perioden", skriver Tim Södergren.

"Det här laget har varit i många liknande situationer tidigare och såg lika bekvämt ut när matchen stod och vägde som när liret bara flöt i den första perioden", skriver Tim Södergren.

Foto: Magus Andersson/Bildbyrån

Basket2023-05-03 20:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

STYRKEDEMONSTRATIONEN

Underhållningsvärdet nådde världsklass – och de blixtrande vändningarna är tjusningen med basket. Borås såg ut att skaka om Dolphins när Anton Cook med bland annat 20 (!) poäng i rad svarade för sin bästa finalmatch utan konkurrens. Vilket lag som helst hade kunnat darra där. Inte Dolphins. Det här laget har varit i många liknande situationer tidigare och såg lika bekvämt ut när matchen stod och vägde som när liret bara flöt i den första perioden. Tryggheten, matchplanen, tilliten. Det är faktorer som imponerat i de avgörande lägena även den här säsongen. 57–60 efter tredje perioden blev 67–60 och när just Cook inte längre hade precisionen kvar blev Mikko Riipinens gäng aldrig riktigt pressat under slutminuterna. Att kunna plocka fram ytterligare en växel, några spelare som har pigga ben och skallar, är numer Dolphins signum. Kanske blir så i ett gäng där SM-gulden radats upp...

KVÄLLENS KUNG

Marcus Tyus motsvarade inte förväntningar som poängkung den första tiden i Norrköping, med tanke på hans två succésäsonger i Borås. Men han har bara blivit bättre och bättre och 29 poäng i den fjärde finalen är toppnotering. Det är inte bara offensivt han gjorde nytta, han vann också viktiga dueller under egen korg. Tyus var så het att till och med (!) Devonté Green lämnade över bollen till lagkompisen istället för att skjuta själv. Det sa det mesta om hur bra 29-åringen (fyller senare i maj) från Minnesota var. Råd till Borås: släpp inte Tyus till strafflinjen. Åtta av åtta i går, 95-procentig i Dolphins-linnet. Det är många "gratispoäng".

UPPVAKNANDET

I ett lag där de svenska spelarna bara har marginella roller krävs det förstås mycket av värvningarna utifrån. Borås har under de tre första matcherna fått ut rätt mycket av tre amerikaner, Chris McKnight, Ryan Logan och Bodie Hume. Guarden Anton Cook? 27-åringen från Alabama som är inne på sin sjätte proffssäsong hade inte haft någon bra finalmatch – fram tills nu. Han vände i princip ensam matchen och nånstans kände han sig skyldig att bidra efter tre miserabla finalmatcher. Senast sköt han till exempel en av elva från trepoängsavstånd. Nu?  Sju av 14. "Det vvar dags för mig att vakna", konstaterade han själv.

X-FAKTORN

Publiken. Förstås. Det är inte bara närvaron som ökat desto längre in slutspelet laget kommit. Det är också engagemanget, stämningen och ljudbarrikaden som stöttar Dolphins. Hjälper hemmalaget – och stjälper motståndarna.

Kolla in siffrorna i slutspelet: 2 423, 2 248, 2 555, 2 495, 2 536, 3 153 och 3 423. Fler än nu går det knappast att knöka in i hallen. Klubbdirektören David Bergström kan räkna in ännu en häftig vår i Stadium arena. Och rätt sköna slantar...

FORTSÄTTNINGEN

Guldgreppet är kopplat. På lördag eftermiddag, i Boråshallen, kan Dolphins säkra sin tredje raka titel och den fjärde av de fem senaste som avgjorts med slutspel i ligan. Borås visade i alla fall hjärta och attityd när laget vände 18 poängs underläge och det känns som om Henrik Sonkos gäng kan ta serien tillbaka till Stadium arena (måndag) eller hur? 

Dolphins skaffade sig till 3-1 i matcher.
Dolphins skaffade sig till 3-1 i matcher.