Landslagets megastjärna, mannen med tio NBA-säsonger och en finalserie om titeln bakom sig, är inte längre välkommen i det svenska landslaget.
Beskedet om att Jonas Jerebko väljer spel i Ryssland tog även Mikko Riipinen, Dolphins-coachen som också är en av de fyra förbundscoacherna, på sängen totalt.
– Det kom som en chock för mig också, visste inget innan. Det blev en annorlunda situation som uppstod snabbt, medger han ett dygn efteråt.
Mikko Riipinen fortsätter:
– Förbundet har kommunicerat på ett bra sätt med oss, I övrigt vet jag inte riktigt vad jag ska tycka och tänka. Mer än jag stöttar beslutet utan att blinka, tycker det är rätt. Samtidigt får det inte bli en fråga om vad jag som person tycker. Om jag inte delat förbundets värderingar hade det varit fritt fram att säga det. Det finns skäl till att vi stöttade Ukraina under VM-kvalet i Stadium arena och att vi värmer upp med en ukrainsk flagga på tröjorna.
Av vad du hört, förstår du hans resonemang?
– Andrahandsinformation för mig, vet inte till vem han sagt eller om det stämmer som anledning. Vi har tillräckligt med information om samtalet mellan Fredrik (Joulamo, generalsekreterare) och Jonas och vad som sades får stanna där. Vill Jonas berätta får han det.
Rent sportsligt, innebär det att ni förbundscoacher får tänka om?
– Vi hade inte tillgång till Jonas under det första fönstret, så vi har spelat utan honom. Vi planerar inte spelsystem efter en eller två spelare eftersom så mycket kan hända mellan samlingarna. Spelarnas status i klubbarna kan påverka eller det faktum att Denzel (Anderson) fick corona och att Melwin (Pantzar) inte heller kunde vara med därför.
Är du rädd att det här kan skada landslaget?
–Jag tror inte det, särskilt när situationen har hanterats tydligt och relativt snabbt. Landslaget har inte kunnat göra nåt annorlunda.
Är hans landslagskarriär över för gott?
– Så länge inte värderingarna matchar finns det ingen möjlighet att ta ut honom, säger Mikko Riipinen.
Kan du se honom spela för en svensk klubb i framtiden efter det här?
– Svårt att säga just nu, vi får se hur det utvecklar sig. Men det är problematiskt. Ställningstagandet handlar om värderingar, det kan hänga kvar. Som det ser ut i dag är det nog svårt att komma hit i sommar.
Sportbladet pratade under torsdagen med Fredrik Joulamo, generalsekreterare på förbundet, om tidsperspektivet för avstängningen.
– Det finns ingen tidsbegränsning och definitivt inte kopplat till Jonas kontrakt. Det är det faktum att han, efter de samtal vi har haft där vi förklarat vår ståndpunkt, väljer att gå vidare och avser att fullfölja kontraktet som är skäl nog till att se att vi inte delar samma värderingar, säger han där.
Vad det innebär sportsligt för landslaget i jakten på en VM-plats återstår att se, men Sverige har två andra stjärnor på hög nivå – Jeffery Taylor i Real Madrid och Marcus Eriksson i Alba Berlin.
Blågults ledning räknar med den ene och har inte räknat bort den andre.
– Marcus har flaggat för att han är tillgänglig om det går, har han alltid haft till landslaget. Jeffery har sagt att dörren inte är hundraprocentigt låst. Det ska en del till att öppna den, hans situation basketmässigt med utgående kontrakt, fysiska mående och hur orken kommer vara mentalt efter en lång säsong. Vi räknar inte med honom, men kommer ha en kontakt när det närmar sig. Vi ska ge det en chans att övertala Jeffery. Spanska ligans slutspel pågår längre än Euroleague, en bra bit in i juni. Det är också ett problem.
I USA finns också forwarden Pelle Larsson, vars University of Arizona gjort succé under slutspelet i collegebasketen.
– Har själv pratat med honom inför båda fönstren. Han är supertaggad på att representera landslaget och är mer än gärna med om han blir uttagen – om det går att lösa rent tekniskt. Risken för oss finns att han kan bli aktuell för NBA, poängterar Mikko Riipinen.
Framtiden för landslaget borde ändå vara spännande.
– Det finns en stor lista med talanger där borta som vi vill skapa en relation med så tidigt som möjligt, säger Mikko Riipinen och nämner bland annat Barra Njie i NBA G-League, Kenny Pohto på college, Elliot Cadeau och Bobi Klintman som inte ens gått ut high school än.