Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Min kropp sa ifrån och psykiskt tog jag slut"

Att balansera heltidsjobb med en elitkarriär har knäckt Kate Oliver, 33, en gång. Varför är hon inte rädd att det ska hända igen?

Kate Oliver jobbar heltid - och dribblar samtidigt en karriär som elitidrottare. Det har fått henne att gå in i väggen, men australiensiskan lärde sig mycket den gången och är inte rädd att göra det igen.

Kate Oliver jobbar heltid - och dribblar samtidigt en karriär som elitidrottare. Det har fått henne att gå in i väggen, men australiensiskan lärde sig mycket den gången och är inte rädd att göra det igen.

Foto: David Iwung/Bildbyrån

Basket2024-03-08 10:14

Det är ständigt mycket på gång i Kate Olivers liv. 

Den sympatiska australiensiskan flänger mellan hemmakontoret och träningar i Stadium Arena och har lärt sig att bolla två yrken parallellt, men de senaste veckorna har tempot varit mer uppskruvat än normalt.

Dolphinsspelaren har gift sig, är mitt uppe i brinnande ligaspel – möter Alvik borta ikväll – och försöker navigera sig fram i en byråkratisk djungel som förhoppningsvis ska leda till svenskt medborgarskap.

När man hör 33-åringen berätta om hur en vecka kan se ut är det en ansträngning i sig att försöka hänga med, men Oliver lyckas vara framgångsrik på två olika håll samtidigt med hjälp av knep som hon har lärt sig på vägen.

– Jobba heltid och spela i ligan samtidigt... Det kan vara en utmaning, men jag har tur. Företaget i Australien och Dolphins är båda flexibla, men ibland är det krävande. Schemat kan tvingas kastas om. Jag kanske missar ett pass på gymmet på förmiddagen. Det är okej om jag tar igen det senare på eftermiddagen. 

undefined
Kate Oliver.

Basketen har tagit Oliver till collegespel i USA och proffs-vistelser i England och Sverige. Det är en jordnära och hela tiden klokt resonerande Dolphinsspelare, men hon har ett driv på och utanför basketplanen som har kostat. 

Hon har kraschat rejält en gång. 

– Sist jag arbetade heltid och spelade, kanske för tio år sedan, brände jag ut mig. Jag jobbade heltid och spelade i australiensiska ligan. Det var inte hållbart. Min kropp sa ifrån och även psykiskt tog jag slut, berättar Oliver.

Vad hände?

– Inget var roligt. Jag kände en stress och det var inte roligt på basketplanen heller för jag var för trött för att kunna spela. Man måste vara förberedd hela tiden men jag hade inte tid att äta ordentligt och laga bra mat. Jag var inte förberedd på att det skulle vara så jobbigt, men nu har jag en annan förståelse och insikt vad som krävs. 

Du är inte rädd att det ska hända igen?

– Nej, jag har lärt känna mig själv bättre och har mer realistiska förväntningar på mig själv och vad jag klarar av. Det kommer med ålder och erfarenhet, man lär sig och får en lyx att säga nej som man inte har som ung spelare. 

Under nästan tio år utomlands ser Kate Oliver en positiv förändring i damidrotten. 

Det är fortfarande långt kvar till en punkt där löner och förutsättningar kan jämställas med herrarna, men australiensiskan är hoppfull.

– När jag växte upp var det många som slutade att spela basket som 16-åringar för det fanns inte förutsättningar att kunna leva på idrotten. Flera sporter har visat att damligorna är väl så bra som herrarnas. Pengarna blir större, fansen finns där och konkurrensen. Basket kanske inte riktigt är där än, men den kan absolut nå dit. När jag började spela i ligan i Australien så fanns det ingen minimilön. Jag tycker vi går åt rätt håll. Jag har haft tur att vara i klubbar som jobbar med rätt saker. 

Stör det dig att det inte är lika mycket åskådare på damernas matcher jämfört med herrarnas?

– Absolut, men jag vet att klubben jobbar hårt här. När jag var här för två år sedan och vann så hade vi en otrolig publik. Det är svårt också när herrarna spelar så många fler matcher. Det är svårt att bygga ett momentum för folk att komma och se oss. Det är sex veckor mellan matcherna ibland. Det gynnar oss inte att det inte går att skapa en vana. Och på en fredagskväll när herrarna spelar är det lite mer attraktivt att gå, baren är öppen. Om vi bara drar 200 personer är det inte lönsamt att ha baren öppen. Det är en helt annans tämning. Det är enkelt för mig att sitta här, utan att veta vad som sker bakom kulisserna, men det är inte så mycket ett klubbproblem, utan mer ett ligaproblem.

Hur skulle man kunna göra det mer attraktivt?

– Om lag bara har råd att betala spelare 20 matcher på en säsong – låt oss krympa ligan och spela under tre månader. Om det inte fungerat under så lång tid, testa något annat. Om så bara för en säsong. Jag har haft lyxen att se hur det fungerar i andra ligor. Det var så de gjorde i Australien. De ändrade från sju månader till tre månader. De fick ett tv-avtal, det blev ett par laddade månader som fler riktade intresset mot ligan.

Kate Oliver

Född: 23 januari 1991 i Mitchem, Australien.

Längd: 193 centimeter.

Klubbar: University Of Southern California, Sydney Flames, Melbourne Tigers, Leicester Riders, Norrköping Dolphins.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!