Magisk stämning – och ett ostoppbart höghastighetståg

"Det var som ett snälltåg tävlade med ett X-2000. Nej, som om ett godståg körde ett race med ett Shinkansen – det där blixtrande japanska höghastighetsmonstret", skriver Tim Södergren i en av sina fem punkter.

James Murray-Boyles var kvällens X-faktor, tyckte Tim Södergren.

James Murray-Boyles var kvällens X-faktor, tyckte Tim Södergren.

Foto: Magnus Andersson/Bildbyrån

Basket2023-05-01 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INRAMNINGEN

Dolphins har verkligen lärt sig att locka publiken och skapa något speciellt till de stora matcherna. Slutsålt i Stadium arena, 3153 åskådare som fyllde från golv till tak, öronbedövande ljud från långt före uppkast till firandet och alla selfies efteråt. Stjärnor på läktarna och basketunderhållning av hög klass om man var orange i hjärtat. Den som var på plats kommer tillbaka. Magisk stämning, tyckte inte bara jag – utan även en trefaldig NBA-vinnare.

STJÄRNGLANSEN

Delar av Devonté Greens familj, bland annat bröderna Danny och Rashad, landade i Sverige under måndagen för att se Dolphins-stjärnan på hemmaplan i final.

När dessutom en av de största för Norrköpingspubliken, Gee Gervin, mannen som kom till klubben 2003 från världens största showlag Harlem Globetrotters och var stor guldhjälte 2010, kom till arenan för att leverera matchbollen ryste många.

Ett sammaträffande är förstås att Danny Green vann sin första NBA-titel med San Antonio Spurs – där Gervin Senior, legendaren "Iceman", byggde sin fantastiska karriär. Om ni inte redan visste.

DUELLEN PÅ PLANEN

"Förhoppningsvis blir det inte lika hetsigt som Real Madrid mot Partizan, men så nära som möjligt utan en massa slagsmål. Det kommer bli fajt och vi ska försöka vinna matchen".

Sa Henrik Sonko, Borås-coachen, före, och gjorde jämförelsen med veckans heta Euroleague-match där 21 (!)  spelare fick matchstraff.

Det blev inte riktigt så.

Dolphins var bättre på allt. Sköt vassare, anföll snabbare och visade mer beslutsamhet Överallt. Ett ånglok? Det var som mer ett snälltåg som tävlade med ett X-2000. Nej, som om ett godståg körde ett race med ett Shinkansen – det där blixtrande japanska höghastighetsmonstret. 27 poängs skillnad var visserligen en mindre än marginalen i första finalen i Borås, men klasskillnaden var stor. Nu har Dolphins 20 av 21 segrar hemma under Mikko Riipinens ledning i slutspelssammanhang. Dolphins är plud 50 så här långt. Men bara 2–1 i matchers

X-FAKTORN

 Vad passade bättre än att en grovjobbare fick glänsa på arbetarnas stora dag, Första maj? Devonté Greens första halva, med närmaste familjen vid courtside, var speciell. Men jag kan inte undgå att imponeras av James Murray-Boyles finalinsatser så här långt. 14 av 17 trepoängare, 59 poäng och ett försvarsspel där aldrig något lämnas åt slumpen på de tre finalmatcherna. Som en kollega skrev till mig: "Signa honom för nästa säsong snabbt". Den ende av säsongens importer som funnits med hela vägen.

RÄDDNINGEN

Marcus Tyus slet åt sig en retur, på golvet låg lagkamraten Elias Desport efter att fallit i en hård kamp. Dolphins amerikanske guard hade närvaro att behålla bollen i sina händer, ha full koll på var han landade – utan att skada sig själv eller liggande Desport. Kvällens prestation?

Dolphins jublar efter att ha tagit ledningen i finalserien.
Dolphins jublar efter att ha tagit ledningen i finalserien.