Februari 2023. Dolphinscoachen Kevin Taylor Lundgren samlar ihop laget på en träning för att berätta om ett hett nyförvärv.
Eller snarare en återvändare.
Kaptenen Lovisa Hjern strålar med hela ansiktet när hon förstår vem det är som ska komma tillbaka till Stadium Arena. Det blir kramkalas när Sofia Pelander dyker upp som dagens överraskning efter att ha varit i väg från Dolphins i nästan fyra år.
Tio månader senare ler den 31-åriga finskan med hela ansiktet åt det fina minnet.
– Det var så skönt att komma hem, absolut. Jag ville egentligen bara dyka upp på träningen och överraska alla men Kevin tyckte inte att det var en så bra idé. Han ville berätta lite först, säger Sofia Pelander när vi träffas vid fiket på Vrinnevisjukhuset.
Det var någon av amerikanskorna som trodde att du var från Norrköping med tanke på reaktionerna.
– Jaha, vad roligt, haha. Men det var ändå skönt att vara så välkommen och jag kände det så starkt också. Jag ville komma tillbaka till Norrköping nu, oavsett vad min agent sa.
Sofia Pelander är född i Salo i Finland men flyttade senare till Åbo för att plugga. Men hon säger det alltså själv, att Norrköping är hennes hem. Åtminstone andra hem.
Det är här hon har varit i snart fem år totalt, hon har flera vänner i stan och det är också här (eller snarare i Linköping) som hon har slutfört sin läkarutbildning.
Därav att den här intervjun görs på Vrinnevisjukhuset där Pelander just nu gör sin AT-period för att bli legitimerad läkare.
Men först en kärleksförklaring till Dolphins och Norrköping innan vi styr in på läkarspåret:
– Jag skadade mitt knä rejält under min andra säsong här. Jag gick till hallen då och Micke Stenbom (fystränaren) var där. Han sa bara: "Du kan tycka synd om dig själv i två veckor. Du får göra exakt vad du vill, äta hur mycket glass du vill, men efter det börjar jobbet". Han sa att det här är mitt hem och att Dolphins tar hand om mig, även om jag inte har kontrakt nästa säsong. Jag skulle stanna här och de skulle fixa mitt knä. Det är inte så många klubbar som skulle göra så. Jag gillar det här familjära runt klubben. Man tar väldigt bra hand om sina spelare. Jag har börjat gilla sjukhuset här också. Det är lagom stort jobbmässigt och det är skönt när man känner lite folk också.
Och staden Norrköping?
– Det är jättefint. Jag gillar att man kan cykla överallt och det är ändå ganska nära att ta sig hem till Finland också, om det skulle vara så. Så jag trivs väldigt bra.
Det var i Åbo som hon påbörjade läkarstudierna även om yrkesvalet inte var glasklart från början.
– Jag ville jobba med människor. Det kanske är lite naivt eller knäppt att säga att man vill hjälpa människor, men så känner jag fortfarande. Jag var ganska bra på naturvetenskap och jag tänkte efter gymnasiet att det kanske är läkare jag ska vara. Det kändes rätt, förklarar hon.
Hade du jättebra betyg?
– Ja. I Finland kan man ha mellan 4 och 10 och jag hade närmare 10 i snitt. Jag var bra i skolan, haha.
Det krävs väl för att komma in på läkarutbildningen också?
– Ja, men det är inte som i Sverige där det bara handlar om betyg. I Finland måste man göra ett intagningsprov också och det är det svåraste jag någonsin har gjort. Man pluggade som en galning i två månader. Därför tyckte jag det var så sjukt när jag kom in direkt här i Sverige och kunde plugga vidare.
I Norrköping och Linköping har Sofia Pelander slutfört utbildningen. Parallellt med studierna har hon vikarierat på Urologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset och nu är hon alltså AT-läkare där.
– Det är 18 månader totalt och jag har gjort tre, typ. Jag har tagit min examen men jag är inte legitimerad än, förklarar hon om det sista obligatoriska steget att tjänstgöra på olika avdelningar.
Att ha fullgjort en läkarutbildning är imponerande nog. Bedriften blir ännu större när det inte är på modersmålet.
– Salo tillhör inte den svenskspråkiga delen av Finland men jag pluggade det i sex år, från sjuan och sen i gymnasiet. Jag var bra i skolan och jag trodde jag skulle klara mig när jag kom hit men det var kaos alltså. Det första året bodde jag med en amerikansk tjej och vi pratade bara engelska, och alla andra pratar så himla bra engelska här också. Därför var det svårt att börja prata svenska.
Under sin andra säsong i Dolphins, 2016/17, återupptog Pelander läkarstudierna här. Då tvingade hon in sig själv i det svenska språket eftersom föreläsningarna och mycket annat var på svenska.
– Jag hade ändå hört mycket svenska i omklädningsrummet och så där. Jag var tydlig på universitetet att jag ville prata svenska, även om det var väldigt lite i början. Första terminen gick jag ner fem kilo i vikt för jag var så stressad.
På grund av språket?
– Ja, jag tror det var så mycket nytt att jag inte kunde äta. Det tog så mycket energi när man satt i fikarummet och inte förstod vad de pratade om. Man försökte vara trevlig men kunde inte prata. Det är svårt att försöka vara social när folk pratar med olika dialekter och man knappt förstår vad de säger. Det var en tuff termin kan man säga.
Bristen i språket ledde till en del förväxlingar också.
– Jag hoppade över ganska många föreläsningar eftersom allt var i Linköping och jag ville träna basket också. Men det var en föreläsning som jag ville gå på som kallades blås-fysiologi. Jag trodde det handlade om hjärtat och blåsljud men när jag kom in dit fattade jag att det var om urinblås-fysiologi. Jag tänkte bara "det här går inte", haha.
Sofia Pelander är den tredje damspelaren på senare år att kombinera basket med att vara läkare, efter Caroline Sigefelt och Matilda Ståhl.
Ibland krockar det tidsmässigt men det finns flexibilitet och förståelse från båda sidor.
Pelander kommer förmodligen vara läkare resten av sitt yrkesliv men basketkarriären har ett tydligare slutdatum.
– Jag kommer vara här på sjukhuset nästa säsong också men just nu har jag bara kontrakt med Dolphins den här säsongen. Jag ville känna av hur det gick att kombinera med jobbet. Men kroppen känns ganska okej, säger hon.
Du var i väg när Dolphins vann guldet 2022.
– Ja, men vad ska man göra? Det blir ännu större motivation att sikta på guldet det här året.
Känner du att ni har möjlighet till det?
– Det tycker jag. Vi har ett bra lag, säger Sofia Pelander, innan det är dags att återvända till Kirurgmottagningen för ett par sista ärenden innan eftermiddagsträningen.